Novice in dogodki

potovanje-afrika

Kdo in kaj
Popotnika Marko Mole in Eva Borin, potopisno predavanje Zimambwe.

Kdaj in kje
Sreda 15.11.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Letos spomladi sva se podala v južni del afriške celine, v državo Zimbabwe. Širši javnosti dokaj neznana dežela naju je prijetno presenetila z zanimivo kulinariko, kjer prevladuje bela polenta sadza, s čudovito naravo z značilnimi okroglimi granitnimi skalami, veličastnimi Viktorijinimi slapovi in prostranimi savanami, ter predvsem z iskreno prijaznimi ljudmi.”

Vstop je prost, vabljeni.

potovanje-po-camino-de-compostela

Kdo in kaj
Popotnica Petra Škarja, predavanje po poteh Camino de Compostela.

Kdaj in kje
Sreda 18.10.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Camino je romarska pot do katedrale Santiago de Compostela v Španiji. Petra se je na pot odpravila dvakrat – najprej je prehodila portugalsko smer Camina, kasneje še Camino del Norte. 1000km, 40 dni hoje večinoma v samoti, polnjenje čutarice z vodo iz potokov, trganje pomaranč in nabiranje fig med potjo … Zakaj se nekdo odloči za tako pot? Kaj se dogaja na poti? Kako je prespati v nepoznanih deželah pod zvezdami? Kakšne prigode so na poti?  In zakaj mnogi trdijo, da jim je Camino spremenil življenje? Večina se na pot odpravi z določenim namenom ali željo po spremembi. Poglabljanje vase, nešteto misli in zanimive dogodivščine na poti ob stiku z domačini in ostalimi popotniki zagotovo ustvari nepozabno doživetje.”

Na predavanju bo Petra prestavila tudi svojo knjigo Od suženjstva do svobode, ki se je pisala 13 let. Oziroma 24 let. Le spisana je bila na in po Caminu. Na poti, ki ji je predstavljala osebni prehod. Prehod iz lastnega suženjstva do svobode, suženjstva kot posledice travme iz otroštva, s katerimi posledicami se je borila vse do sedaj. Pripravljena je bila iti na konec sveta, da reši teh okov, ki so postajali vse težji in težji in pod katerimi bremeni je klecala spet in spet. In prav to je storila. Šla na konec sveta (Fisterra) iskati preprosto – lahkotnost in svobodo!

Vstop je prost, vabljeni.

osvald_1

Kdo in kaj
Popotnika Dominika & Igor Osvald, sedemletno potovanje okoli sveta.

Kdaj in kje
Sreda 20.09.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Dinamična fotografsko-pripovedna prezentacija Dominike & Igorja Osvalda, ki sta sredi svojih tridesetih rutino vsakdanjega življenja zamenjala za sedemletno potovanje z nahrbtnikom in javnim transportom po Aziji, Avstraliji, Južni Ameriki in sev. Afriki.
Bogata, napeta in čustvena pripoved o sedmih letih drugačnega življenja na potovanju skozi dežele tretjega sveta. O potovanju po kopnem v eni nepretrgani liniji, da se lahko doživi prehajanja med različnimi kulturami in tradicijami; o potovanju med ljudmi in ne med znamenitostmi; o spoznavanju današnjega stanja v posameznih deželah in ključnih faktorjev, ki determinirajo prihodnost teh družb, kultur in tradicij. O nizko proračunski avanturi z javnim transportom in le tistim, kar jima je uspelo stlačiti v nahrbtnik. In o skrivnosti, ki ju je pripeljala domov.”
Po prezentaciji bosta avtorja predstavila tudi nastajanje svoje knjige ENOSMERNA VOZOVNICA, ki vam bo tudi na voljo po promocijski ceni. Ljubitelji potovanj, fotografije in nenavadnih zgodb, VABLJENI, vstop je prost.

potopisno-predavanje-azija-2

Kdo in kaj
Popotnica Andreja Avberšek, Vietnam in Kambodža.

Kdaj in kje
Sreda 21.06.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Osrčje Indokine ponuja popolno popotniško raznolikost in pestrost. Kambodža je postregla z raziskovanjem edinstvenega tempeljskega mesta Angkor Wat in čudovitim sončnim vzhodom. Čutiti utrip praznovanja kitajskega novega leta v ogromnih vietnamskih velemestih je posebno doživetje. Nadvse rodovitno delto Mekonga domačini nazivajo “polna skleda riža”. Sveže in lokalne dobrote so nama lepšale popotniški vsakdan. Čudovite rajske plaže, bele sipine in lokalne tržnice so zaznamovale obalni del. V najbolj romantičnem mestu na svetu Hoi An sva preživela Valentinovo. Sprehodila sva se po cesarskem mestu Hue. Na severu sva ujela čas sajenja riža ter občudovala riževe terase. Za konec potovanja sva si privoščila še vožnjo z ladjo med stožci kraške pokrajine v Ha Longu in An Trangu.”

Vabljeni, vstop je prost.

Pomoc_Nepalu

Se morda sprašujete, na kateri treking v Nepal bi se odpravili? Trekingi okoli Manasluja, Daulagirija, Makaluja … so izredno zahtevni, trajajo več kot 18 dni, hkrati pa je najvišja nadmorska višina, ki jo na trekingu dosežete, krepko čez 5.000 m in pomanjkanje kisika na taki višini zna biti kar velik problem. Kaj pa morda treking okoli Anapurn? Če je bilo možno pred leti okoli Anapurn priti peš v 12-ih dneh, je danes to mogoče že v 6-ih dneh. Se sprašujete zakaj? V te kraje je namreč prišla civilizacija, kar seveda ni nič narobe, a kaj, ko so zgradili cesto skoraj da mimo vseh vasi, ki se jih na trekingu obišče. V petih letih je vse skupaj postalo že tako skomericalizirano, da je na omenjenih trekingih že prava gneča.
Ste morda že slišali za Mardi Himal trek oz. treking pod sveto goro Machapuchare, kaj pa morda za Chitwan nacionalni park na skrajnem južnem delu Nepala, kjer je verjetnost, da v objektive ujamemo ogrožene bengalske tigre in nosoroge? Vabimo vas, da se z nami v mesecu oktobru odpravite v to čudovito državo pod Himalajo, v predele, kjer pravega turizma še ni. Da pa treking ne bo pretežak, naj omenimo, da smo v ceno vključili tudi najem nosačev in vso prehrano. Kot zanimivost naj dodamo še to, da bodo v času našega potovanja v Nepalu praznovali največji nepalski praznik Diwali, katerega imenujejo tudi Festival luči.

Več o programu na: potovanje Nepal …