Novice in dogodki

potopisno-predavanje-azija-2

Kdo in kaj
Popotnica Andreja Avberšek, Vietnam in Kambodža.

Kdaj in kje
Sreda 21.06.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Osrčje Indokine ponuja popolno popotniško raznolikost in pestrost. Kambodža je postregla z raziskovanjem edinstvenega tempeljskega mesta Angkor Wat in čudovitim sončnim vzhodom. Čutiti utrip praznovanja kitajskega novega leta v ogromnih vietnamskih velemestih je posebno doživetje. Nadvse rodovitno delto Mekonga domačini nazivajo “polna skleda riža”. Sveže in lokalne dobrote so nama lepšale popotniški vsakdan. Čudovite rajske plaže, bele sipine in lokalne tržnice so zaznamovale obalni del. V najbolj romantičnem mestu na svetu Hoi An sva preživela Valentinovo. Sprehodila sva se po cesarskem mestu Hue. Na severu sva ujela čas sajenja riža ter občudovala riževe terase. Za konec potovanja sva si privoščila še vožnjo z ladjo med stožci kraške pokrajine v Ha Longu in An Trangu.”

Vabljeni, vstop je prost.

Pomoc_Nepalu

Se morda sprašujete, na kateri treking v Nepal bi se odpravili? Trekingi okoli Manasluja, Daulagirija, Makaluja … so izredno zahtevni, trajajo več kot 18 dni, hkrati pa je najvišja nadmorska višina, ki jo na trekingu dosežete, krepko čez 5.000 m in pomanjkanje kisika na taki višini zna biti kar velik problem. Kaj pa morda treking okoli Anapurn? Če je bilo možno pred leti okoli Anapurn priti peš v 12-ih dneh, je danes to mogoče že v 6-ih dneh. Se sprašujete zakaj? V te kraje je namreč prišla civilizacija, kar seveda ni nič narobe, a kaj, ko so zgradili cesto skoraj da mimo vseh vasi, ki se jih na trekingu obišče. V petih letih je vse skupaj postalo že tako skomericalizirano, da je na omenjenih trekingih že prava gneča.
Ste morda že slišali za Mardi Himal trek oz. treking pod sveto goro Machapuchare, kaj pa morda za Chitwan nacionalni park na skrajnem južnem delu Nepala, kjer je verjetnost, da v objektive ujamemo ogrožene bengalske tigre in nosoroge? Vabimo vas, da se z nami v mesecu oktobru odpravite v to čudovito državo pod Himalajo, v predele, kjer pravega turizma še ni. Da pa treking ne bo pretežak, naj omenimo, da smo v ceno vključili tudi najem nosačev in vso prehrano. Kot zanimivost naj dodamo še to, da bodo v času našega potovanja v Nepalu praznovali največji nepalski praznik Diwali, katerega imenujejo tudi Festival luči.

Več o programu na: potovanje Nepal …

Potovanje_treking_bazni_tabor_Everest

Želja vsakega pravega popotnika je, da bi vsaj enkrat videl najvišjo goro sveta v vsej svoji lepoti in zato vas vabimo, da se z nami odpravite na nepozabni treking pod goro Everest, v samo osrčje pokrajine Solo Khumbu oz. v deželo prijaznih Šerp. Treking pod goro Everest oz. Sagarmatha, kot ji pravijo domačini, velja za enega izmed najlepših trekingov na svetu; prijazni domačini, številne budistične vasice in ledeniške reke, pogledi na čudovite zasnežene vrhove Himalaje in ledenike, če nam bo vreme naklonjeno, bomo videli štiri od šestih najvišjih vrhov na svetu, dobra hrana in pijača, morda kakšen jeti in še bi lahko naštevali, a Everest je le eden in edini. Vabimo vas, da se v mesecu septembru in oktobru z nami odpravite na nepozabno pustolovščino v osrčje divjih nebes pod najvišjo goro sveta.

Več o programu na: treking Nepal …

Potovanje_Kirgizija

Naše potovanje v Osrednjo Azijo z odhodom 12.07.2017 je zagotovljeno. Morda vas spodaj navedeni vrhunci potovanja po Tadžikistanu & Kirgiziji & Uzbekistanu prepričajo, da se nam pridružite … pohitite s prijavami.

VRHUNCI POTOVANJA
• Ogled prestolnice Tadžikistana – Dušanbe;
• Gorovje Pamir: ozke doline, kristalno čiste reke, turkizna jezera, zeleni gozdovi, neskončna stepa, majhne in zaspane vasice …;
• Vožnja po Svilni cesti;
• Spoznavanje nomadov in njihovega življenja;
• Pamir Highway – najosupljivejša cesta na svetu;
• Kirgizija – Švica Osrednje Azije;
• Spanje v jurtah pri kirgiških nomadih;
• Mesto Oš: najstarejše kirgiško mesto znano po svojem pisanem bazarju;
• Prestolnica Uzbekistana – Taškent;
• Mestece Hiva, ki spominja na zgodbo iz 1001 noči;
• Buhara – zaščitena pod UNESCO-m;
• Obisk krajev ob Svilni cesti, kjer se je mudil mongolski Džingiskan in se ustavil Marko Polo.

Več o potovanju na: potovanje Osrednja Azija …

Potovanje-transibirska-zeleznica-Rusija-Mongolija-Kitajska

Potovanje po Transibirski železnici z odhodom 21.07.2017 je zagotovljeno. Pridružite se nam na nepozabnem potovanju po tirih transibirske in transmongolske železnice od Moskve do Pekinga. Popeljali vas bomo skozi izjemne pokrajine Sibirije, Mongolije in Kitajske. Prikazali vam bomo izjemno kulturo treh dežel, preko katerih je speljana najslavnejša transibirska železnica. Na potovanju se vam bo pridružil priznan fotograf in strokovnjak za fotografijo, Matjaž Intihar. Potovanje ponuja neizmerno veliko zanimivih fotografskih motivov, od postankov vlaka na postajah in vrvež na njih, izjemnih mest ob železnici kot so Irkutsk, Ulan Bator in Peking. Prav tako boste doživeli preprosto življenje domačinov na otoku Olhon in na izletih po mongolskih stepah. Tukaj vas bo očarala izjemna narava. Na tej dolgi poti bo dovolj časa tako za osnovni kot nadaljevalni tečaj fotografije, še en razlog več, da se na pridružite. Na vseh pomembnih lokacijah imamo tudi lokalne vodnike.

Okvirni program je na voljo na: potovanje Transibirska železnica …