Kdo in kaj

Popotnik Igor Gruber, Rumena na obroke.

Kdaj in kje

Torek 20.03.2019 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Pred tremi leti je Igor Gruber prehodil Alpe, po rdeči poti Via Alpina od Monte Carla do Trsta. 2.640 km dolga pot ga je vodila preko celotnega Alpskega loka in skozi 8 držav. Lansko leto se je ponovno podal v Alpe. Tokrat po Rumeni poti Via Alpina od Trsta do Oberstdorfa. 800 km dolga pot mu je postavila mnogo preizkušenj in izzivov, a je se je na koncu veselil cilja in prehojene poti. Ne zamudite dokumentarnega pohodniškega filma »Rumena na obroke«, ki vam prinaša doživetje Alp skozi oči pohodnika. Stopite za dobro uro in pol v Igorjeve čevlje. Ni popolnega dneva. Če se ukvarjamo s tem, kar gre narobe ali ni po naših pričakovanjih, bomo zamudili njegove darove.” Igor Gruber

Kdo in kaj

Popotnik Matej Košir, Tibet & Nepal.

Kdaj in kje

Torek 05.03.2019 ob 18.45. uri, Antonov dom, Tržaška cesta 85, Ljubljana.

Opis predavanja: “Potovanje z vlakom po najvišje ležeči železniški progi na svetu od Pekinga do Lhase in nato nadaljevanje poti po čudoviti tibetanski planoti pod najvišjo goro sveta Mt. Everest je zagotovo skrita želja vsakega pravega popotnika. Vabim vas na mistično potovanje z vlakom od Pekinga do Lase in še naprej z manjšim avtobusom po strehi sveta med številne budistične samostane v samo osrčje veličastnega Tibeta – vse do baznega tabora pod Everestom, kjer se odprejo čudoviti pogledi na osemtisočake in neskončna prostranstva Himalaje. Potovanje sem zaključil v prestolnica Nepala – Katmanduju, kjer sem si ogledal pomembne znamenitosti mesta, ki je zaradi svoje čudovite arhitekture pod zaščito UNESCA.”

Vstop je brezplačen, namesto vstopnine bomo pobirali prostovoljne denarne prispevke, ki jih bomo namenili v dobrodelne namene. Vsa zbrana sredstva bomo namenili za misijon v Beninu, in sicer za pomoč dijakom srednjih šol v mestu Natitingou v SZ delu Benina. Frančiškanska župnija sv. Bernardke v Natitingouju, Benin, ima 20 let in je polna mladih in otrok. Mnogi od njih so iz revnih družin in potrebujejo pomoč za plačilo šolnine, za nabavo šolskih potrebščin, za zdravljenje, za plačilo najemnine in drugo. V navezi s patrom Didierjem, tamkajšnjim župnikom, želimo pomagati tem dijakom, da se bodo lahko izobrazili in prinesli sebi in Beninu novo upanje za lepšo prihodnost.

Kdo in kaj

Popotnica Mateja Mazgan, Azori.

Kdaj in kje

Sreda 20.02.2019 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Otočje sredi Atlantskega oceana za mnoge še vedno predstavlja popolno neznanko, za druge težko dostopen raj, za peščico pa čudovito potovanje. Azori so na nas pustili poseben pečat. So arhipelag, kateri spada pod Portugalsko, četudi so od celinskega dela Portugalske precej odmaknjeni. Devet otokov, ki na videz delujejo, kot da gre za dve skupini otokov, ležijo skoraj na polovici poti proti Ameriki. Ni napačno, ko rečejo Azorom, da so edina oaza v Evropi. Potovanje po teh odmaknjenih in za mnoge še vedno slabo poznanih otokih je zares drugačno. Četudi dobiš vse najnujnejše kar potrebuješ, imaš občutek, kot da si se vrnil daleč nazaj v preteklost. V čas, ko čas ni bil pomemben, ko je bila pomembna le narava in to, kar je nudila ljudem.”

Kdo in kaj

Popotnica Andreja Avberšek, nacionalni parki ZDA.

Kdaj in kje

Sreda 16.01.2019 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “V lastni režiji sva septembra v slabih treh tednih prevozila 7000 km med nacionalnimi parki zahodne ZDA. Začela sva v hribovitem Yosemite, ki naju je očaral z razgledi in pokončnimi granitnimi stenami. Proti jugu sva odpeljala skozi park Kings Canyon in si v Sequoia parku ogledovala veličastne sekvoje. Death Valley naju je presenetil s svojo lepoto in barvami. V Zionu sva se sprehodila ob reki znotraj parka in uživala v razgledih na kanjon. Kanjon Bryce naju je s svojim naravnim amfiteatrom popolnoma navdušil. Sprehodila sva se tudi po dveh ozkih kanjonih Antelope, ki ob nekaj sončnih žarkih opoldan zažarita v rdeči podobi. Na poti sva si ogledala tudi sloviti jez Hoover Dam na reki Colorado. S helikopterjem sva poletela nad navdihujočim Grand Canyonom. Skozi hriboviti Grand Teton sva prispela v zadnji obiskani park na poti – sloviti Yellowstone. Štiri dni sva uživala v družbi gejzirjev in bizonov. Sledila je vožnja v San Francisco, kjer sva si ogledala znameniti zapor Alcatraz.”

Kdo in kaj

Popotnica Ksenija Čermelj, Uzbekistan.

Kdaj in kje

Sreda 19.12.2018 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Uzbekistan je nepozaben del sveta, ki predstavlja biser svilene ceste. Ogledali si bomo mesta nekoč cvetoče civilizacije ter odkrivali arhitekturne bisere v svetovljanskem Samarkandu, peščeni Buhari in turkizni Hivi. Spoznali bomo še nomadski način življenja ob Aralskem jezeru ter se zapeljali preko t.i. Rdeče puščave, kjer se nahajajo nekdanje trdnjave, opuščeno ribiško mesto ter vasice.”