Kdo in kaj

Različni popotniki.

Kdaj in kje

Sreda 11.09.2019 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Nova sezona potopisnih predavanj v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani se pričenja. Predavatelji bodo objavljeni na spletni strani: https://www.mklj.si/prireditve/ …

Kdo in kaj

Popotnik Nejc Draganjec, Bahami.

Kdaj in kje

Sreda 19.06.2019 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Bahami so znani po rajskih plažah, letoviščih slavnih in temu primernih visokih cenah. Toda, kot sta odkrila Nejc in Elizabeta – popotno fotografski par, ki stoji za spletno stranjo wandergraphy.com – ponujajo Bahami še mnogo več, le prestopiti je treba dvorišča medenih letovišč in pristanišč križark. Na fotopisu, potopisu s posebnim poudarkom na fotografiji, nam bosta razkrila manj poznane in skrite kotičke zunanjih otokov, najboljše lokacije za druženje z morskimi psi, skati in slavnimi plavajočimi pujski, filmske lokacije, pa tudi kakšno prav posebno nepoznano plažo, katere prvinsko pravljičnost lahko zaenkrat uživamo celo sami.”

Kdo in kaj

Popotnica Živa Justinek, Zasledovanje pevcev pragozdov Sumatre.

Kdaj in kje

Sreda 15.05.2019 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Ste kdaj razmišljali, kako je živeti v tisti pravi jungli, brez signala in z obilico lačnih krvo-jedcev? Jaz sem o tem dosti razmišljala in bilo je točno tako čudovito, kot sem si zamislila. Ne čaka vas klasičen potopis, temveč bo govora bo o prigodah iz ene izmed biodiverzitetno najbogatejših regij tega sveta – ekosistemu Leuser v severni Sumatri.  Nasmejale vas bodo sestradane podgane – ali kako je prišlo do strašne neprostovoljne redukcije spodnjega perila, nekaj kurje kože bodo iz vas izvabile male sluzaste in požrešne pijavke, zaljubili se boste v oranžne kosmatince – naše najbližje sorodnike ali pa vas bodo očarali lokalni gozdni fantini, ki ob večerih igrajo domine in pojejo ob kitari. Indonezijska jungla je polna neslutenih dogodivščin in čudnih zvokov, za katere še danes nimam prepričljive razlage. Vabim vas, da se potopite v en drug svet, se nasmejite in da vidite, da se še kako trudimo, da ohranimo najlepše dele tega sveta za prihodnje generacije.”

Kdo in kaj

Popotnik Miran Tepeš, Jadranje čez južni Atlantik.

Kdaj in kje

Torek 17.04.2019 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Spomladi 2018 sem jadral preko južnega Atlantika in se spotoma ustavil v Namibiji, kjer sem se v družbi Petre in Robija nekaj dni potepal po puščavi Namib in po planoti Kalahari z narodnim parkom Etoša. Na samostojni poti čez Atlantik sem se po dobrem tednu jadranja ustavil na odmaknjenem britanskem otočku Sveta Helena, po še dveh tednih jadranja pa sem s pomočjo vetra prispel do Brazilije. Na krovu barke se mi je pridružil Dušan in ob severovzhodni brazilski obali odjadrala do Amazonije, kjer sva zavila v notranjost in se z barko nekaj dni potepala po porečju rek Para, Breves in Amazonka. Med rečnimi otoki v izlivu Amazonke sva z Dušanom na poti proti Francoski prečkala ekvator. Vtise s poti bom predstavil s pomočjo fotografij in kratkih video filmov.”

Kdo in kaj

Popotnik Igor Gruber, Rumena na obroke.

Kdaj in kje

Torek 20.03.2019 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Pred tremi leti je Igor Gruber prehodil Alpe, po rdeči poti Via Alpina od Monte Carla do Trsta. 2.640 km dolga pot ga je vodila preko celotnega Alpskega loka in skozi 8 držav. Lansko leto se je ponovno podal v Alpe. Tokrat po Rumeni poti Via Alpina od Trsta do Oberstdorfa. 800 km dolga pot mu je postavila mnogo preizkušenj in izzivov, a je se je na koncu veselil cilja in prehojene poti. Ne zamudite dokumentarnega pohodniškega filma »Rumena na obroke«, ki vam prinaša doživetje Alp skozi oči pohodnika. Stopite za dobro uro in pol v Igorjeve čevlje. Ni popolnega dneva. Če se ukvarjamo s tem, kar gre narobe ali ni po naših pričakovanjih, bomo zamudili njegove darove.” Igor Gruber