potovanje-afrika

Kdo in kaj

Popotnika Marko Mole in Eva Borin, Zimambwe.

Kdaj in kje

Sreda 15.11.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Letos spomladi sva se podala v južni del afriške celine, v državo Zimbabwe. Širši javnosti dokaj neznana dežela naju je prijetno presenetila z zanimivo kulinariko, kjer prevladuje bela polenta sadza, s čudovito naravo z značilnimi okroglimi granitnimi skalami, veličastnimi Viktorijinimi slapovi in prostranimi savanami, ter predvsem z iskreno prijaznimi ljudmi.”

camino-de-compostela-potovanja

Kdo in kaj

Popotnica Petra Škarja, potovanje po Camino de Compostela

Kdaj in kje

Sreda 18.10.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Camino je romarska pot do katedrale Santiago de Compostela v Španiji. Petra se je na pot odpravila dvakrat – najprej je prehodila portugalsko smer Camina, kasneje še Camino del Norte. 1000km, 40 dni hoje večinoma v samoti, polnjenje čutarice z vodo iz potokov, trganje pomaranč in nabiranje fig med potjo … Zakaj se nekdo odloči za tako pot? Kaj se dogaja na poti? Kako je prespati v nepoznanih deželah pod zvezdami? Kakšne prigode so na poti?  In zakaj mnogi trdijo, da jim je Camino spremenil življenje? Večina se na pot odpravi z določenim namenom ali željo po spremembi. Poglabljanje vase, nešteto misli in zanimive dogodivščine na poti ob stiku z domačini in ostalimi popotniki zagotovo ustvari nepozabno doživetje.”

Na predavanju bo Petra prestavila tudi svojo knjigo Od suženjstva do svobode, ki se je pisala 13 let. Oziroma 24 let. Le spisana je bila na in po Caminu. Na poti, ki ji je predstavljala osebni prehod. Prehod iz lastnega suženjstva do svobode, suženjstva kot posledice travme iz otroštva, s katerimi posledicami se je borila vse do sedaj. Pripravljena je bila iti na konec sveta, da reši teh okov, ki so postajali vse težji in težji in pod katerimi bremeni je klecala spet in spet. In prav to je storila. Šla na konec sveta (Fisterra) iskati preprosto – lahkotnost in svobodo!

osvald_1

Kdo in kaj

Popotnika Dominika & Igor Osvald, potovanje okoli sveta.

Kdaj in kje

Sreda 20.09.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Dinamična fotografsko-pripovedna prezentacija Dominike & Igorja Osvalda, ki sta sredi svojih tridesetih rutino vsakdanjega življenja zamenjala za sedemletno potovanje z nahrbtnikom in javnim transportom po Aziji, Avstraliji, Južni Ameriki in sev. Afriki.
Bogata, napeta in čustvena pripoved o sedmih letih drugačnega življenja na potovanju skozi dežele tretjega sveta. O potovanju po kopnem v eni nepretrgani liniji, da se lahko doživi prehajanja med različnimi kulturami in tradicijami; o potovanju med ljudmi in ne med znamenitostmi; o spoznavanju današnjega stanja v posameznih deželah in ključnih faktorjev, ki determinirajo prihodnost teh družb, kultur in tradicij. O nizko proračunski avanturi z javnim transportom in le tistim, kar jima je uspelo stlačiti v nahrbtnik. In o skrivnosti, ki ju je pripeljala domov.”
Po prezentaciji bosta avtorja predstavila tudi nastajanje svoje knjige ENOSMERNA VOZOVNICA, ki vam bo tudi na voljo po promocijski ceni.
Ljubitelji potovanj, fotografije in nenavadnih zgodb, VABLJENI!

nepalski_vecer

Kdo in kaj

Različni izvajalci, nepalski večer.

Kdaj in kje

Četrtek 14.09.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

V sodelovanju z generalnim konzulatom Nepala v Sloveniji smo pripravili zanimiv kulturni  dogodek, ki ga bo uvodno predstavil generalni konzul Nepala, Aswin Kumar Shrestha. Na prireditvi bosta tudi ločeni predavanji legend slovenskega alpinizma Andreja in Marije Štremfelj. Dogodek bodo s svojimi slikarskimi in fotografskimi deli obogatili Birman in Petra Shrestha, Andrej in Marija Štremfelj ter Mare Lakovič. Za glasbeno spremljavo bosta poskrbela nepalski kitarist Ravi Shrestha in Birman Shrestha z igranjem na pojoče sklede.

matevz-lenarcic_2

Kdo in kaj

Popotnik Matevž Lenarčič, junaki našega časa z zgodbo v dlani.

Kdaj in kje

Torek 12.09.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Pogovarjali se bomo s človekom, ki je z ultralahkim letalom dvakrat poletel okoli sveta, leta 2004 in 2012. Njegovih 91.000 kilometrov čez vseh sedem kontinentov, tri oceane in 60 držav v 369 urah je edinstven dosežek. Z Matevžem Lenarčičem, avtorjem knjige Preko modrega planeta: z ultralahkim letalom okoli sveta, se bo pogovarjala  Carmen L. Oven.