potopisno-predavanje-azija-2

Kdo in kaj

Popotnica Andreja Avberšek, Vietnam in Kambodža.

Kdaj in kje

Sreda 21.06.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Osrčje Indokine ponuja popolno popotniško raznolikost in pestrost. Kambodža je postregla z raziskovanjem edinstvenega tempeljskega mesta Angkor Wat in čudovitim sončnim vzhodom. Čutiti utrip praznovanja kitajskega novega leta v ogromnih vietnamskih velemestih je posebno doživetje. Nadvse rodovitno delto Mekonga domačini nazivajo “polna skleda riža”. Sveže in lokalne dobrote so nama lepšale popotniški vsakdan. Čudovite rajske plaže, bele sipine in lokalne tržnice so zaznamovale obalni del. V najbolj romantičnem mestu na svetu Hoi An sva preživela Valentinovo. Sprehodila sva se po cesarskem mestu Hue. Na severu sva ujela čas sajenja riža ter občudovala riževe terase. Za konec potovanja sva si privoščila še vožnjo z ladjo med stožci kraške pokrajine v Ha Longu in An Trangu.”

Vabljeni, vstop je prost.

potovanja-v-iran

Kdo in kaj

Popotnika Leni Ozis & Nejc Trpin, Iran 4x4.

Kdaj in kje

Sreda 17.05.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Želja št. 1: Izkusiti samoto in tišino puščave. Želja št. 2: Doživeti magičnost trenutka med modrimi mošejami, ki se svetlikajo v večerni svetlobi. Želja št. 3: Družiti se z najbolj gostoljubnimi ljudmi. Kam torej? V Iran! Na poti s terenskim jeklenim konjičkom, ki naju je peljal od širokih avtocest do peščenih sipin, sva ob čaju in kebabu spoznavala današnje življenje potomcev veličastne perzijske države. Premočena od jesenskega dežja na Zagrosu sva s postankom v pravljičnem mestu Esfahan pobegnila v poletni Shiraz. Po okušanju žafranovega sladoleda naju je pot vodila na sever v širno sonce puščave Kavir. Otovorjena s pistacijami sva prečila visoke gore ob Kaspijskem jezeru, se zaradi (pre)številnega prometa izognila Teheranu in še zadnje cekine pustila na največjem bazarju v Tabrizu.”

Vabljeni, vstop je prost.

potovanje-srilanka-2

Kdo in kaj

Popotnica Tjaša Blaško, Šrilanka.

Kdaj in kje

Sreda 19.04.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Budina solzica je tisti otok v Indijskem oceanu, kjer se sloni sprehajajo po ulicah, tuk-tuki drvijo po cestah, vlaki se vijejo po čudovitih hribovjih posutih s čajevci, kjer marljive roke nabirajo najboljši čaj, kuharji pretiravajo s čilijem in bogovi različnih ver prijateljujejo med seboj. Je otok, kjer se lahko čas za trenutek ustavi ali odbrzi zelo hitro. Nekaj teh ujetih trenutkov bo tudi v sliki in besedi na potopisnem predavanju o Šrilanki …”

Vabljeni, vstop je prost.

ptovanja-lama-potovanje-kavkaz

Kdo in kaj

Popotnica Anita Volčanjšek, Azerbajdžan, Gruzija in Armenija.

Kdaj in kje

Sreda 15.03.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “V starem mestnem jedru, ki je del svetovne dediščine Unesca, doživiva delček pristnega Azerbajdžana. Naročiva plov, jed, sestavljeno iz riža in zdroba, kuhanega v mesni juhi ter opazujeva babico, ki nasmejana pripravlja hlebčke tradicionalnega kruha s sirom (kajpuri). Ker sva v muslimanski državi in pristni gostilnici, ne dobiva alkohola. Za zabavo poskrbi skupina glasbenikov s kitaro in tipičnimi azerbajdžanskimi napevi. Vse poteka počasi, umirjeno, ob pogostih premorih in številnih skodelicah čaja za glasbenike.

Tbilisi je namreč turistično najbolj oblegana kavkaška destinacija, hoteli, restavracije in znamenitosti so že junija polni gostov. Najvišja točka v mestu ponuja razgled na celoten Tbilisi, nad katerim bdi 25 metrov visok kip ˝matere Gruzije˝. Narava je bogata in obsega predvsem bujne listnate gozdove (bukev, hrast, kostanj), ki so prav tako vidni z razgledne točke. Domačini so prijazni in ustrežljivi, vendar  povečini – tako kot v Azerbajdžanu – zgolj rusko govoreči.

Armenija je izredno odprta in do turistov prijazna država. Nikoli vsiljivi, a vedno pripravljeni pomagati, domačini ponujajo prevoz. Religija je pomembna, kar dokazujejo številne cerkve in samostani. Kor Virap pod goro Ararat je tipičen primerek cerkve, ki so jo odprli za maloštevilne turiste. Navsezadnje je bil na tem mestu (v 4. stoletju) zaprt Gregor Iluminator, ki je kasneje svojega poganskega krvnika, kralja Tiridata III., spreobrnil v krščanstvo. Pravoslavna ikonografija je pogosta tudi pri prodajalcih spominkov, ki svoje mesto vsakotedensko poiščejo na odprtem bazarju.”

Vabljeni, vstop je prost.

osrednja-azija-potovanje

Kdo in kaj

Popotnik Marko Mohorčič, s kolesom po Centralni Aziji.

Kdaj in kje

Sreda 15.02.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “Zgodba o dobrem mesecu življenja na kolesu po sledeh Svilene poti. Za začetek v Taškentu, prestolnici Uzbekistana, za teden dni odložim kolo ter si ogledam orientalske klasike – mesta Khiva, Bukhara in Samarkand. Nato se prične 2100 kilometrov dolgo kolesarjenje čez polja Uzbekistana in prva gorstva Tadžikistana. V Dušanbeju se napotim na Pamirsko cesto, ki poteka ob meji z Afganistanom, vse do mesta Khorog. Nadaljujem ob afganistanski meji proti t.i. Wakhanskemu koridorju in dalje po najvišjih cestah sveta, čez dih jemajoče prelaze in doline, mimo jezer Bulunkul in Yashikul. Na obzorju me spremljajo pamirski vršaci, v redkih naseljih pa izjemno prijazni ljudje. Iz mesta Murghab obiščem mejno črto s Kitajsko, kjer se na lastne oči prepričam, kako na terenu deluje kitajski ekspanzionizem. Mimo jezera Karakul se čez najvišji prelaz pamirske ceste 4655m visok Ak Baital spustim proti Kirgizstanu ter v mestu Sary Tash doživim pozno junijski sneg. Po obisku sejma pod vznožjem Pika Lenina (7100m),  nadaljujem do mesta Osh, kjer končno zaključim potovanje …”

Vabljeni, vstop je prost.