Azerbajdžan, Gruzija in Armenija

ptovanja-lama-potovanje-kavkaz

Kdo in kaj

Popotnica Anita Volčanjšek, Azerbajdžan, Gruzija in Armenija.

Kdaj in kje

Sreda 15.03.2017 ob 18.00. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (3. nadstropje).

Opis predavanja: “V starem mestnem jedru, ki je del svetovne dediščine Unesca, doživiva delček pristnega Azerbajdžana. Naročiva plov, jed, sestavljeno iz riža in zdroba, kuhanega v mesni juhi ter opazujeva babico, ki nasmejana pripravlja hlebčke tradicionalnega kruha s sirom (kajpuri). Ker sva v muslimanski državi in pristni gostilnici, ne dobiva alkohola. Za zabavo poskrbi skupina glasbenikov s kitaro in tipičnimi azerbajdžanskimi napevi. Vse poteka počasi, umirjeno, ob pogostih premorih in številnih skodelicah čaja za glasbenike.

Tbilisi je namreč turistično najbolj oblegana kavkaška destinacija, hoteli, restavracije in znamenitosti so že junija polni gostov. Najvišja točka v mestu ponuja razgled na celoten Tbilisi, nad katerim bdi 25 metrov visok kip ˝matere Gruzije˝. Narava je bogata in obsega predvsem bujne listnate gozdove (bukev, hrast, kostanj), ki so prav tako vidni z razgledne točke. Domačini so prijazni in ustrežljivi, vendar  povečini – tako kot v Azerbajdžanu – zgolj rusko govoreči.

Armenija je izredno odprta in do turistov prijazna država. Nikoli vsiljivi, a vedno pripravljeni pomagati, domačini ponujajo prevoz. Religija je pomembna, kar dokazujejo številne cerkve in samostani. Kor Virap pod goro Ararat je tipičen primerek cerkve, ki so jo odprli za maloštevilne turiste. Navsezadnje je bil na tem mestu (v 4. stoletju) zaprt Gregor Iluminator, ki je kasneje svojega poganskega krvnika, kralja Tiridata III., spreobrnil v krščanstvo. Pravoslavna ikonografija je pogosta tudi pri prodajalcih spominkov, ki svoje mesto vsakotedensko poiščejo na odprtem bazarju.”

Vabljeni, vstop je prost.