Čile in Bolivija

Avantura po Čilu in Boliviji

Potovanje bomo začeli v Čilu, kjer si bomo ogledali enega najbolj sušnih predelov sveta – puščavo Atakamo, ki je zanimiva in fotogenična zaradi številnih naravnih pojavov, ki puščavo obdajajo. Pot nas bo vodila proti Altiplanu, in sicer do največjega slanega jezera na svetu – Salar de Uyuni, nato do najvišje ležečega jezera Titikaka, ki leži na bolivijski-perujski meji, na koncu potovanja pa bo sledil še slikovit treking v pogorju Cordeliere Real in po želji spust s kolesi po cesti smrti. Program zajema najlepše in najzanimivejše predele Bolivije. Je zelo aktiven, dinamičen, fotogeničen in zgodovinsko kulturno zanimiv. Pridružite se nam na našem potovanju po Južni Ameriki, kjer bomo prepotovali in spoznali najzanimivejše dele Bolivije in severnega Čila.

1. DAN: EVROPA – LET V SANTIAGO DE CHILE
Preko enega izmed evropskih letališč bomo poleteli v Santiago. Po pristanku bo sledil notranji let v Calamo. GH (Z)

2. – 3. DAN: SAN PEDRO DE ATACAMA
Avantura po najbolj suhi puščavi na svetu – Atacama de Chile se bo pričela; številni vulkani, gejzirji, dolina Lune in nočno opazovanje zvezd iz observatorija (opcija), raziskovanje mesteca ter namakanje v toplotnih vrelcih. Možnosti za aklimatizacijo na tej suhi planoti bo veliko in seveda jih bomo tudi izkoristili. GH (Z)

4. – 6. DAN: SAN PEDRO DE ATACAMA- SALAR DE UYUNI
Sledilo bo nekajdnevno izgubljanje po spektakularnem in največjem (v velikost polovice Slovenije) slanem jezeru na svetu – Uyuni, ki ga bomo raziskali s terenskimi avtomobili. Skoraj nezemeljsko slano jezero, kaktusi, visokogorska barvita jezera, lagune, flamingi, lame, vikunje, kamnita suha pokrajina in še in še … Kot prerojeni bomo uživali na bolivijskem Altiplanu, saj nam bo na vsakem koraku kar zmanjkovalo sape ob vseh mamljivih prizorih, ki jih ponuja fotogenična Bolivija. To je pravi raj fotografe in avanturiste. Spanje pri domačinih. GH (Z, V)

7. DAN: UYUNI – POTOSI
Po zajtrku se bomo po prašni cesti podali do Potosija, kjer se nahajajo rudniki srebra. Popoldan bomo imeli čas za raziskovanje mesta in ogled mestih znamenitosti. Nočitev. H (Z)

8. DAN: POTOSI – SUCRE
Po zajtrku bomo obiskali Perkmandeljca v njegovem podzemnem bivališču, se pomudili v njegovi družbi, izmenjali besedo ali dve in mu zaželeli srečo za slovo. Popoldan se bomo z vlakom ali avtobusom podali v Sucre, kjer bomo nekoliko lažje zadihali. Nočitev v belem mestu. H (Z)

9. DAN: SUCRE
Belo mesto bo zagotovo osvojilo naša srca, hkrati pa se bomo spoprijateljili s pravljičnimi bitji, ki krasijo tapiserije, delo spretnih rok ljudstev Tarabuco in Jalq’a. Nočni bus do La Paza. R (Z)

10. DAN: LA PAZ
Ogled La Paza (free walking city tour ali voden ogled samo za našo skupino) ali prosto za samostojne oglede. H (Z)

11. DAN: TITIKAKA
Podali se bomo na izlet do jezera Titikaka, kje si bomo ogledali jezero in ostanke starodavnih civilizacij. H (Z)

12. DAN: POLET
Jutranji odhod proti letališču in let proti bližnjemu letališču. Polni lepih doživetij in vtisov bomo že doma, kjer nas bo čakala rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK POTOVANJA

12. – 15. DAN: TREKING V CORDELLERI REAL
Nepozaben in izjemno slikovit štiridnevni treking v Cordellieri Blanki (gorska veriga Andov) so včasih poimenovali kar Himalaja Novega sveta. Treking priporočamo vsem navdušencem nad čudovito naravo; potrebna je fizična kondicija. C (Z, V) in H (Z)

16. DAN: POLET
Jutranji odhod proti letališču in let proti bližnjemu letališču. Polni lepih doživetij in vtisov bomo že doma, kjer nas bo čakala rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

Lama svetuje

Daljši opis potovanja, koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Travel is about the journey, not the destination...

Odhodi

08.07. – 19./23.07.2017 / 12 oz. 16 dni.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Čilu in Boliviji: 2.050 eur in vključuje:
Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Na agencijo se nakaže 350 eur za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju ter ceno vseh letalskih kart (cena variira), ostale nastale stroške se plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine oz. 14 prijavljenih.

 • Cena potovanja vključuje: povratni mednarodni polet s taksami (cena variira od 900 eur – 1.300 eur) in notranji let (cena variira) na relaciji Santiago – Calama;
 • Nastanitve v hotelih 2*/3* z zajtrkom,  v guesthousih v preprostih sobah na osnovi  zajtrka in večerje (Salar de Uyuni) ter v šotorih na trekingu;
 • Vse stroške s prevozi in vozniki;
 • Organizacijo celotnega trekinga (nosači, kuhar, gorski vodnik, šotori in ostala oprema, obroki);
 • Organizacijo potovanja in trekinga ter nastanitev s strani lokalne agencije;
 • Organizacijo potovanja, vodenje s slovenskim vodnikom;
 • Cena velja ob prijavi min. 14 prijavljenih;
 • Cena podaljška potovanja je 2.500 eur.

V ceno ni vključeno:

 • Zdravstveno zavarovanje, riziko odpovedi potovanja;
 • Transfer do letališča in nazaj, doplačilo za enoposteljno sobo, vstopnine in napitnine;
 • Dodatni fakultativni izleti;
 • Stroški osebnih izdatkov;
 • Nočitev prvi in zadnji dan potovanja;
 • Minimalno število prijavljenih je 8 oseb, maksimum pa 18 oseb. V primeru manjše skupine (12-13 oseb) je potrebno doplačilo v višini 70 eur na osebo, v primeru (10-11 oseb) 100 eur na osebo, v primeru (8-9 oseb) pa 180 eur na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (8 oseb), bomo šli v nakup letalskih kart. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa se cena za organizacijo in vodenje potovanja sorazmerno poviša. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih prevoznikov in valutna razmerja se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila. 100% zagotavljamo le ceno za našo organizacijo in vodenje.

Priročne informacije: Po Čilu in Boliviji bomo potovali z najetimi avtobusi, redno linijo avtobusov, džipi in letali. Spali bomo v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in na skupnih ležiščih oz. v večposteljnih sobah v slani puščavi, na trekingu bomo spali v šotorih, pri podaljšku potovanja pa v preprostih gostiščih in šotorih. Jedli bomo v lokalnih restavracijah, za vegetarijance se bomo potrudili. Potovanje je primerno za kogarkoli z malce avanturističnega duha. Treking ob koncu potovanja v Cordelieri Blanci priporočamo tistim, ki imajo nekaj fizične kondicije. Gre za izjemno slikovit treking, ki bi ga bilo škoda izpustiti in zato ga močno priporočamo; podaljšek je še bolj doživet in popotniško naravnan. Gre za varne dežele, a vseeno moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme; predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 8 – 18 oseb.

Viza: Slovenci za obisk Čila in Bolivije ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Program priporočamo vsem, ki imajo v sebi vsaj malo popotniške žilice.

Namig: V program je vključen tudi treking, za katerega je potrebno biti fizično pripravljen.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Čile ima zmerno toplo podnebje; na severu ima puščavsko, v osrednjem delu mediteransko, na jugu pa sveže in vlažno podnebje. Bolivija leži v tropskem pasu, kjer je prevladuje vlažno podnebje. Skozi vse leto so temp. približno enake, največ padavin pa pade v deževnih gozdovih severnega Orienta, manj padavin je ob jezeru Titikaka, še manj pa na jugu. Planota Altiplano ima suho visokogorsko podnebje, noči na planoti so hladne.

Vtisi potnikov