Argentina, Bolivija in Čile

Vrhunci Južne Amerike

Potovanje bomo začeli v Riu de Janeiru in nadaljevali do slapov Iguazu, ki so razglašeni za najbolj spektakularne slapove na svetu. Uživali bom v Buenos Airesu, ki velja za najlepše mesto Južne Amerike. Na severu Argentine se bomo izgubljali med barvitimi hribi, orjaškimi kaktusi in kolonialno arhitekturo. Na poti proti  Altiplanu bomo raziskovali najlepše predele Bolivije in Čila. Bolivijski Altiplano  je pravi raj.  Še posebej pa navdušuje širši predel okoli največjega slanega jezera na svetu Salar de Uyuni. Dih jemajoči pogledi na raznobarvna jezera (lagune), gejzirje,  delujoče vulkane. Vse naokoli pa povsem nezemeljska pokrajina. Potovanje bomo zaključili v prisrčni čilenski vasici San Pedro de Atacama, ki nam bo izhodišče za raziskovanje Lunine doline, gejzirjev El Tatito in za opazovanje povsem neonesnaženega nočnega neba iz zvezdnega observatorija.

1. DAN: DAN POLET 2. DAN: RIO DE JANEIRO Pristanek v Riu de Janeiru. Po krajši osvežitvi v hotelu se bomo povzpeli na Corcovado, kjer stoji kip Kristusa. Z griča Pao Acucar bomo opazovali panoramski razgled nad čudovitim mestom. Sprehodili se bomo po znani plaži Copacabani, ki je simbol za zabavo, zagorela telesa, sambo, caipirinho in nogomet. Nočnemu življenju in ritmih glasbe se bomo zelo težko uprli. H (Z) 3. - 4. DAN: SLAPOVI IGUAZU Iz Ria de Janeira bomo poleteli proti tromeji Brazilije, Argentine – do slapov Iguazu, ki s svojimi skoraj 300 ločenimi slapovi veljajo za najbolj spektakularne slapove na svetu. Slapovi so znani tudi kot »Viktorijini« slapovi Južne Amerike, ogledali pa si jih bomo iz brazilske in argentinske strani. Ogledali si bomo tudi hidroelektrarno Itaipu v Paragvaju. Iz Puerta de Iguazu se bomo z udobnim nočnim VIP spalnim avtobusom (16 ur vožnje) odpeljali do Buenos Airesa. GH (Z) in R (Z) 5. - 6. DAN: BUENOS AIRES Buenos Aires je živahno kolonialno mesto s pravim latino vzdušjem. Ikonsko mesto, kjer so doma tango, dobra hrana, glasba in uživaško ulično vzdušje. Mesto bomo odkrivali s kolesi in mestnim prevozom. H (Z) 7. - 9. DAN: SALTA z  okolico Poleteli bomo proti argentinski divjini v bližini Andov. Sprva bomo spoznali mesto Salta. Po ogledu simpatičnega in živahnega mesta se bomo podali v odkrivanje spektakularne pokrajine barvastih hribov in ogromnih kaktusov. Od tu se bomo z nočnim avtobusom odpravili proti argentinsko – bolivijski meji. GH (Z) in R (Z) 10. DAN: TUPIZA z okolico Jutranje prečkanje meje, od koder se bomo odpravili proti Tupizi, rudarskem mestu s počasnim ritmom v t.i. bolivijskem »wild westu«. Tu se bomo odpočili ter nabrali moči in se opravili na izlet po okolici divjih hribov in prizorov ter podoživljali avanture Butcha Cassidyja in Sundanca Kida. GH (Z) 11. - 15. DAN: SALAR DE UYUNI Sledilo bo nekaj dnevno izgubljanje po spektakularnem največjem (v velikost polovice Slovenije) slanem jezeru Uyuni, ki ga bomo raziskali s terenskimi avtomobili. Skoraj nezemeljsko slano jezero, kaktusi, visokogorska barvita jezera lagune, flamingi, lame, vikunje, kamnita suha pokrajina in še in še in še. Kot prerojeni bomo uživali na bolivijskem Altiplanu, saj nam bo na vsakem koraku kar zmanjkovalo sape ob vseh mamljivih prizorih, ki jih ponuja fotogenična Bolivija. To je pravi raj fotografe in avanturiste. Pot iz Bolivije nas bo vodila proti Čilu. Nočitve v preprostih gotiščih. GH (Z, V) 16. - 17. DAN: ATACAMA Sledilo bo raziskovanje najbolj suhe puščavi na svetu – Atacama de Chile. Vulkani, gejziri, dolina Lune in za doplačilo bo možno tudi nočno opazovanje zvezd iz observatorija. Naslednji dan popoldan bo sledil polet iz Calame do Santiaga de Chile, ki bo naše izhodišče za polet proti Evropi. GH (Z) in / (Z) 18. DAN: POLET *H = hotel; *GH = gostišče, penzion; *Z = zajtrk; *J = jutra; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba)

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Življenje je ena sama dogodivščina...

Odhodi

20.04. - 07.05.2019 / 18 dni. 20.07. - 06.08.2019 / 18 dni. 17.10. - 03.11.2019 / 18 dni. 

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi letalskih kart!

Cena

Cena potovanja Južni Ameriki: 1.950 eur + cca 700 eur za letalsko karto in  vključuje:
  • Povratni letalski prevoz Benetke - Rio de Jainero/Santiago - Benetke z vsemi letališkimi taksami;
  • Notranja leta na relaciji Rio de Jainero - Iguazu - Buenos Aires - Jujuy; Calama - Santiago de Chile z vsemi letališkimi taksami;
  • Nastanite v hotelih 2*/3* in v gostiščih v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom, v Boliviji (Salar de Uyuni) sta vključena še kosilo in večerja;
  • Prevoze po programu (avtobus, Vip avtobusi, terenska vozila, kolesa);
  • Organizacijo potovanja, slovensko vodenje oz. spremstvo in našo energijo.

V ceno ni vključeno:
  • Transfer do bližnjega letališča in nazaj 60 eur - 90 eur, doplačilo za enoposteljno sobo 200 eur: enoposteljna soba ni možna izven večjih mest oz. krajev;
  • Obvezno doplačilo za vstopnine 100 eur  in napitnine 40 eur;
  • Dodatni fakultativni izleti: ogled observatorija v Atakami cca. 30 eur;
  • Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini in riziko odpovedi potovanja;
  • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 16 oseb. V primeru manjše skupine (13-15 oseb) je potrebno doplačilo v višini 70 eur na osebo, v primeru (10-12 oseb) 100 eur na osebo, v primeru (8-9 oseb) pa 125 eur, v primeru (6-7 oseb) pa 160 eur  na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 30% cene potovanja. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 oseb), bomo šli v nakup letalskih kart. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa se cena za organizacijo in vodenje potovanja sorazmerno poviša. Ko je skupina potrjena, se plača letalsko karto, določen del denarja pa se nato nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Ostale storitve (avtobus, taxiji, prenočišča, itd) se plačuje na licu mesta. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive. Cene letalskih prevoznikov in valutna razmerja se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila. Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. januar 2019, ko je bila 700 eur, in sicer z odhodom iz letališča v Benetkah. Priročne informacije: Potovali bomo z lokalnimi avtobusi, VIP avtobusi, taxiji, jeepi in letali. Spali bomo v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah,  v preprostih prenočiščih brez kategorizacije, pri domačinih v več posteljnih sobah. Jedli bomo v lokalnih restavracijah; hrana je raznolika in zelo podobna evropski, mesojedci bodo našli najboljše zrezke na svetu, vegetarijancem pa se nikakor ni potrebno bati, da bi ostali lačni. Potovanje je primerno za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice in ki ga zanima avantura po fotogenični pokrajini. Gre za varne dežele, a vseeno moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme; predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 16 oseb. Viza: Slovenci za obisk Argentine, Bolivije in Čila ne potrebujemo vizuma. Nasvet: Mesojedci boste našli najboljše zrezke na svetu, vegetarijancem pa se nikakor ni potrebno bati, da bi ostali lačni. Namig: Potovanje je primerno za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot: Argentina ima zmerno podnebje; na SV ima tropsko, na skrajnem jugu pa subpolarno podnebje. Bolivija leži v tropskem pasu, kjer je prevladuje vlažno podnebje. Skozi vse leto so temp. približno enake, največ padavin pa pade v deževnih gozdovih severnega Orienta, manj padavin je ob jezeru Titikaka, še manj pa na jugu. Planota Altiplano ima suho visokogorsko podnebje, noči na planoti so hladne. Čile ima zmerno toplo podnebje; na severu ima puščavsko, v osrednjem delu mediteransko, na jugu pa sveže in vlažno podnebje.