Albanija

Slikovita južna Albanija

Albanija je prava potovalna poslastica za vsakega popotnika. Potovanje po slikoviti južni Albaniji je uravnotežena kombinacija dvodnevnega trekinga, relaksacije na morju ter ogledov historičnih mest. Za začetek našega potovanja si bomo ogledali živahno srednjeveško Krujo, kjer se bomo lahko preizkusili v barantanju na pisanem bazarju, nato pa nas bo pot vodila vzdolž Jadranskega in Ionskega morja do nacionalnega parka Llogara, katerega neokrnjeno naravo bomo izkusili na naši pešpoti. Z vrha najvišje gore južne Albanije bomo uživali ob panoramskih razgledih na prelepo gorato okolico in kristalno čisto Ionsko morje; seveda bo dovolj prostega časa tudi za kopanje. V zaledju le-tega se bohotijo antična in zgodovinsko pomembna mesta, ki slišijo na imena Butrint, Gjirokastra in Berat. Izkusili bomo neverjetno gostoljubje domačinov, si morda privoščili kozarček albanskega konjaka, nato pa bo sledil še ogled moderne prestolnice Tirane in že bomo doma, ko se bodo znanci čudili našemu pripovedovanju o tej skoraj prezrti lepotici, ki je val turizma še ni zajel.

Po pristanku v Tirani bomo pot nadaljevali do Kruje, kjer si bomo za začetek ogledali nekdanjo trdnjavo, ki je danes spremenjena v muzej, posvečena pa je največjemu albanskemu heroju, Skenderbegu. Sprehodili se bomo po živahnem bazarju, se preizkusili v barantanju, seveda pa bo dovolj prostega časa za kozarček pravega albanskega konjaka in zelo okusnega bureka.

Pot bomo nadaljevali proti jugu, kjer si bomo ogledali antično grško in kasneje rimsko mesto Apollonia. Panoramska pot, ki bo vodila ob morju, bunkerjih in prodajalcih sezonskega sadja, nas bo pripeljala do nacionalnega parka Llogara. Nadeli so mu tudi ime nacionalni park z najbolj dramatičnimi razgledi na morje in gore Mediterana. Od tu se bomo podali na dvodnevno pešpot preko grebena St. Thanes na goro Cika, ki je najvišja gora južne Albanije. Zaradi raznolike flore in favne ter prekrasnih panoramskih razgledov gora, velja za eno lepših v temu delu Mediterana. Pešpot nas bo vodila preko gostega gozda, rek, gorskih dolin zahodnega grebena polotoka Karabruni vse do vrha dvatisočaka Cika. Z vrha se nam bodo odprli čudoviti razgledi na pravljično sredozemsko planoto Labërio, kjer živijo in pasejo številni pastirji. Naš pogled bo segel vse do kristalno modrega Ionskega morja z grškim otokom Krf v ozadju. Tempo hoje bo prilagojen skupini, hodili pa bomo do 6 – 8 ur dnevno z manjšim pohodnim nahrbtnikom. Za kondicijsko manj pripravljene vzpon na vrh gore Cika ne bo obvezen, saj se bodo lahko povzpeli le na višino 1600 m. Po sestopu bomo pot nadaljevali vzdolž Ionskega morja, ogledali pa si bomo tudi pomemben in krasen zaliv Palermo ter nedotaknjeno trdnjavo iz 19. stoletja. Nastanjeni bomo v vasici Qeparu. Povzpeli se bomo lahko do stare vasice na bližnjem hribu ali pa se bomo preprosto prepustili šumenju valov z morja ter gostoljubju domačinov. Ne daleč stran ob prekrasni albanski rivieri se nahaja simpatična Saranda, ki je nekoč nudila zavetišče grškim legionarjem, kasneje (v komunističnih časih) pa je postala znano letovišče. Tudi mi si bomo privoščili poletni počitek in se prelevili v sodobne popotnike ter si tako privoščili plavanje, sprehode po ulicah mesta … Preko slikovite lagune, ki je raj za ljubitelje ptičev, se bomo odpravili do opevanega antičnega Butrinta, ki se ponaša z zgodovinskim ostanki izpred 2.500 let. Sledil bo drug del naše poti po notranjosti Albanije, kjer si bomo sprva ogledali kamnito mesto – Gjirokastra. Mesto še vedno velja za lepše ohranjen arhitekturni biser s trdnjavo, kamnitimi hišami in tlakovanimi ulicami. V tem sivo-belem mestu sta odrasla razvpit diktator Enver Hoxha in pisatelj Ismail Kadare. Po ogledu mesteca bo sledila vožnja do ohranjenega zgodovinskega mesta Berat – mesto tisočerih oken, kjer so nekoč živeli Iliri, Rimljani, Bizantinci, Osmani, dandanes pa predvsem Albanci. Lahko se bomo izgubili po prepletenih tlakovanih ulicah mesta, lahko bomo obiskali stare pravoslavne cerkve s tradicionalnimi ikonami, nato pa bo sledila še vožnja do obmorskega Drača ter moderne in živahne Tirane, kjer si bomo ogledali glavni trg, številne komunistične in italijanske stavbe, mošejo ter nekoč prepovedan del mesta. Sledil bo le še let proti Sloveniji.

Če imate dovolj časa, je možen 5-dnevni podaljšek v Makedonijo ali v severno Albanijo & Črno Goro: cena je odvisna od števila udeležencev. Več informacij lahko dobite ob prijavi na potovanje.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Travel is about the journey, not the destination...

Odhodi

02.06. – 10.06.2018 / 9 dni – zbiramo prijave.
15.09. – 23.09. 2018 / 9 dni – zbiramo prijave.
Individualni odhodi za skupine, več na: info@potovanja-lama.si

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Albaniji: 855 eur na osebo in vključuje:

  • Povratno letalsko karto iz Slovenije v Tirano in nazaj z vsemi taksami (cena variira in je odvisna od dneva prijave);
  • Nastanitve z zajtrkom v preprostih hotelih in lokalnih namestitvah pri domačinih;
  • Vse prevoze po programu;
  • Lokalnega angleško govorečega vodnika, vodenje v slovenskem jeziku in organizacijo potovanja;
  • Cena velja ob prijavi min. 12 prijavljenih.

V ceno ni vključeno:

  • Stroški osebne narave, prehrana izven programa, dodatni izleti, vstopnine in napitnine;
  • Doplačilo za enoposteljno sobo;
  • Transfer do letališča, če bo let izven Slovenije;
  • Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini in riziko odpovedi potovanja;
  • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 16 oseb. V primeru manjše skupine (14 – 15 oseb) je potrebno doplačilo 50 eur na osebo, v primeru (11-13 oseb) 90 eur na osebo, v primeru (8-10 oseb) 120 eur na osebo, v primeru (6 – 7 oseb) pa 150 eur na osebo.

Lama varčuje

V primeru večje skupine lahko organiziramo potovanje tudi z avtobusom!

Pomembno

Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo in zato so cene letalskih kart lahko spremenijo. Mednarodna letalska karta je bila preračunana na 10. januarja 2018 in je bila 120 eur na osebo. Rok za prijavo po razpisni ceni je 10.aprila (junijska tura) oz. do 30.junija (septembrska tura). Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart. Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 oseb), bo potrebno plačati znesek za nakup letalskih kart. Preostali znesek bo potrebno vplačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene lokalnih nastanitev in letalskih prevoznikov se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila – svetujemo čimprejšnjo prijavo.

Priročne informacije: Način potovanja je popotniško usmerjen; marsikdaj se ne bo dalo izogniti skromnejšemu prenočišču. Vožnja po slabih cestah zahteva nekaj psihične kondicije in prilagajanja skupini, za treking pa je potrebno nekaj fizične kondicije. Seznam treking opreme boste dobili naknadno ob prijavi na potovanje. Treking je nezahteven, dnevne bo hoje 6 – 8 ur, potrebna je primerna telesna kondicija. Prosimo, upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 8 – 16 oseb.

Viza: Slovenci za potovanje v Albanijo ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Vožnja po slabih cestah zahteva nekaj psihične kondicije in prilagajanja skupini, za treking pa je potrebno nekaj fizične kondicije.

Namig: Način potovanja je popotniško usmerjen.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Albanija ima v večini sredozemsko podnebje, ki je izrazito predvsem v priobalnih nižinah. Tam so poletja suha in vroča, zime pa deževne in mile. V Albanijo prihajamo v zgodnjem pomladanskem/jesenskem času, ki je prijetno za potovanje. Temperature se v tem času gibljejo med 5 in 25 st. Celzija, v visokogorju so temperature preko noči nižje.

Vtisi potnikov