Gruzija in Armenija

Čudoviti Kavkaz

Potovanje vodi v dežele pod Kavkazom, ki poleg naravne lepote ponujajo še izjemno kulturno in zgodovinsko bogastvo. Sprva bomo v Gruziji odkrivali visokogorje čudovitega Kavkaza, katerega bomo dobro raziskali s krajšim trekingom izpod Kazbegija tik ob rusko-gruzijski meji. V Armeniji bomo opazovali biblični Ararat, se izgubljali v mitih in številnih starodavnih cerkvah in v t. i. “gruzinski Kapadokiji”, v utrjenih vasicah bomo začutili gostoljubje domačinov, poskušali bomo vino, odkrivali moderna mesta in sovjetsko zapuščino. Prelepi Kavkaz bo zagotovo navdušil vsakega med nami. Pridružite se nam in preverite kako je v temu delu sveta.

* V primeru začetka potovanja 19.04.2018 je možno obiskati tudi Azerbajdžan.

1. DAN: POLET V GRUZIJO
Iz bližnjega letališča bomo odleteli proti gruzijski prestolnici, Tbilisiju.

2. DAN: TBILISI
V gruzijski prestolnici Tbilisiju, si bomo ogledali glavne znamenitosti; staro mestno jedro s cerkvijo Metehki, sinagogo in trdnjavo Narikala, od koder je krasen panoramski razgled na mesto … Iz trdnjave se bomo po ulicah spustili do starega mestnega jedra in si tako ogledali še mošejo in nekdanje toplice, kjer sta se med drugimi okopala tudi Puškin in Tolstoj. Popoldan bo prosto za samostojne oglede ali nakupe. H (Z).

3. – 5. DAN: KAZBEGI & GORI
Cesta nas bo vodila do osrčja Kavkaza, kjer bomo preživeli dva dni. Ob prihodu v Kazbegi si bomo privoščili 3-uri sprehod (za doplačilo možnost vzpona z džipom) do cerkve Stepan Tsminda na 2.170 m, od koder bomo imeli lahko fantastičen razgled na goro Kazbegi (5.047 m). Čas si bomo lahko popestrili z odkrivanjem bližje okolice na peš poteh, kjer bomo uživali v visokogorski pokrajini Kavkaza. Po nekdanji vojaški cesti se bomo zapeljemo proti jugu, na poti pa si bomo ogledali mesto Gori, ki je bilo rojstno mesto Stalina ter prespali v nacionalnem parku Borjomi. V kolikor nam bo čas dovoljeval se bomo sprehodili po krasni naravi nacionalnega parka, ki je poznan po zdravilni vodi. GH (Z)

6. DAN: GRUZIJSKA »KAPADOKIJA«
Iz nacionalnega parka Borjomi se bomo zapeljali do t.i. gruzinske “Kapadokije”, v krasno pokrajino mehkih vulkanskih kamenin. Ogledali si bomo nekdanja bivališča, jame, delujočo cerkev in skrivne rove. GH (Z)

7. DAN: KANJON IN VULKANSKO JEZERO
Iz gruzinske “Kapadokije” nas bo pot vodila do manjšega mesta Akhaltsike, kjer si bomo ogledali trdnjavo, ki kraljuje nad mestom, nato pa se bomo zapeljali do slikovitega in neznanega kanjona ter si privoščili sprehod po slikoviti okolici. Zapeljali se bomo tudi do zelo zanimivega vulkanskega jezera; v bližini le tega bomo tudi prespali. GH (Z)

8. DAN: POKRAJINA Z APNENČASTIMI FORMACIJAMI
Zapeljali se bomo do bližnje pokrajine zanimivih kamenin, kjer si bomo privoščili izgubljanje na peš poteh do razgledne točke, od koder bomo imeli prekrasen pogled na okolico z neobičajnimi apnenčastimi strukturami. Po trekingu se bomo zapeljali nazaj do Tbilisija.

9.  – 10. DAN: VINORODNA REGIJA GRUZIJE
V vinorodni pokrajini Kakhetiju se bomo zapeljali do nekdanjega kraljevskega mesta Signaghi, ki je ohranilo zanimivo arhitekturo iz 18. stoletja; obdan je kar z 23 obrambnimi stolpi. Pri domačinih bomo imeli možnost uživati v odličnem gruzinskem vinu in domači prehrani. GH
(Z). V okolici  si bomo ogledali tudi eno najbolj znanih gruzijskih zgodovinskih znamenitosti – v skalo vklesani samostani Davida Gareje. Samostan se nahaja na pustem in neobljudenem hribovitem območju, kjer stoji kar 15 samostanov, od katerih danes deluje le še eden. Od tu nas bo pot vodila nazaj do Tbilisija. Tisti, ki nadaljujemo potovanje, se bomo zvečer vkrcali v vlak, ki nas bo popeljal proti prestolnici Armenije. GH in R (Z)

11. DAN: POLET DOMOV
Nočni odhod proti letališču in let proti bližnjemu letališču. Polni doživetij in lepih vtisov bomo zvečer že doma, kjer nas bo čakala rutina, služba in ostale obveznosti … do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK POTOVANJA – ARMENIJA

11. DAN: EREVAN Z OKOLICO
Po jutranjemu prihodu z vlakom in krajši osvežitvi si bomo ogledali mesto Erevan. Najprej si bomo ogledali antični in slikovit tempelj Garni iz helenističnega obdobja, od tu pa se bomo zapeljali po soteski Azatriver do v goro vklesanega samostana Gerhard, ki velja za enega najlepših primerkov v okolici Erevana. Popoldan pa si bomo ogledali še spomenik posvečen žrtvam genocida ter se zvečer sprehodili po ulicah armenske prestolnice. GH (Z)

12. DAN: ARMENSKI VATIKAN IN ARARAT
Iz Erevana se bomo zapeljali do Ečmiadzina, ki velja za “armenski Vatikan”. Od tu se bomo odpravili proti jugu Armenije, in sicer se bomo najprej ustavili v samostanu Khor Virap, ki se nahaja ob vznožju biblijske gore Ararat, kjer naj bi pristala Noetova barka. Slikovita vožnja nas bo popeljala do vinorodnega okoliša. V kolikor nam bo čas dopuščal, si bomo lahko privoščili še krajši pohod v neposredni bližini vinorodne okolice, nato pa se bomo zapeljali do Gorisa. GH (Z)

13. – 14.DAN: ARMENSKA SKRITA VAS,  “STONEHENGE” in žičnica do TATEVA
Iz Gorisa nas bo pot sprva vodila do manjše vasi na jugu Armenije, ki ji lahko rečemo kar armenska »Kapadokija«. Sprehodili se bomo po vasi in pokrajini mehkih vulkanskih kamenin, pokukali v stara jamska bivališča tukajšnjega lokalnega prebivalstva; tu se namreč nahaja največje jamska vas, kjer so nekoč imeli amfiteater in številne cerkve. Od tu nas bo slikovita vožnja popeljala do soteske nad samostanom Tatav, ki leži na klifu, in sicer nad kanjonom, preko katerega se bomo zapeljali z žičnico. V nadaljevanju se bomo zapeljali do Sisiana, kjer si bom ogledali armenski »Stonehenge« (observarorij) in se čudili znanju tedanjih ljudstev na tem območju. Od tu nas bo pot vodila do Yeghegnadzorja, kjer se bomo sprehodili po istoimenski dolini in si ogledali zanimivosti armenske preteklosti. GH (Z).

15. DAN: HAČKARJI, KARAVANSARAJ IN JEZERO SEVAN
Danes bomo prečkali prelaz Selim (2.410 m), kjer si bomo lahko ogledali karavanseraj, ki se nahaja na nekdanji Svilni poti. Nato si bomo v Noravanku ogledali armenske hačkarje ter se hkrati še sprehodili ob obali največjega armenskega jezera Sevan. Pozno zvečer se bomo zapeljali do letališča v Erevanu. (Z).

16. DAN: POLET DOMOV
Nočni odhod proti letališču in let proti bližnjemu letališču. Polni doživetij in lepih vtisov bomo zvečer že doma, kjer nas bo čakala rutina, služba in ostale obveznosti … do naslednjega srečanja seveda!

* V primeru začetka potovanja 19.04.2018 je možno obiskati tudi Azerbajdžan.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Nikoli ni prepozno za popotniško dogodivščino...

Odhodi

21.04. – 01./06.05.2018 / 11 oz. 16 dni, potovanje je potrjeno.
20.10. – 30.10./04.11.2018 / 11 oz. 16 dni, zbiramo prijave.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Gruziji in Armeniji: 1.090 eur + letalska karta
Akcijska cena 1.090 eur velja ob prijavi do 20.02.2018 oz. do preklica!

 • Cena potovanja vključuje: povratni mednarodni polet s taksami (bližnje letališče –  Tbilisi/Erevan – bližnje letališče, cena variira od 250 eur – 500 eur, januarja 2018 je bila cena povratnega leta do Tbilisija cca. 325 eur);
 • Vse nastanitve v hotelih 2*, v guesthousih v preprostih sobah in pri domačinih (večposteljna ležišča) z zajtrkom;
 • Vse stroške s prevozi in vozniki;
 • Lokalnega vodnika;
 • Organizacijo potovanja in trekinga;
 • Organizacijo potovanja, slovenskega vodnika in našo energijo;
 • Cena velja ob prijavi 16 prijavljenih;
 • Podaljšek potovanja stane 1.335 eur na osebo – akcijska cena velja ob prijavi do 20.02.2018 oz. do preklica!

V ceno ni vključeno:

 • Transfer do letališča in nazaj;
 • Stroški osebnih izdatkov, vstopnine in napitnine ter morebitni dodatni fakultativni izleti;
 • Doplačilo za enoposteljno sobo;
 • Nočitev prvi in zadnji dan potovanja v primeru, da se nam bo spremenil predviden let;
 • Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, riziko odpovedi potovanja;
 • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 16 oseb. V primeru manjše skupine (14-15 oseb) je potrebno doplačilo v višini 50 eur na osebo, v primeru (10-13 oseb) 100 eur na osebo, v primeru (6-9 oseb) pa 140 eur na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 30% cene potovanja. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 oseb), bomo šli v nakup letalskih kart. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa se cena za organizacijo in vodenje potovanja sorazmerno poviša. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih prevoznikov in valutna razmerja se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila. 100% zagotavljamo le ceno za našo organizacijo in vodenje.
Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo aranžmaja in vodenje pri najmanj 16 prijavljenih ter letalska karta s taksami. Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže za organizacijo potovanja, avio karto razliko, ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

Priročne informacije: Po Armeniji in Gruziji bomo potovali z najetim avtobusom (samo za nas) in v. Spali bomo v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije in pri domačinih v večposteljnih sobah, eno nočitev imamo na vlaku. Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Kavkaška hrana ni ravno raznolika, je pa zelo okusna. Večinoma se je juhe, riž, meso, testenine, ribe, solate in sezonsko sadje. Za vegetarijance se bomo potrudili. V programu je vključen tudi treking, ki je nezahteven, a je vseeno potrebno biti fizično pripravljen.  Gre za varne dežele, ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme; predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 16 oseb.

Viza: Slovenci za obisk Armenije in Gruzije ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Program priporočamo vsem, ki imajo v sebi vsaj malo popotniške žilice.

Namig: V program je vključen tudi treking, ki je nezahteven, a je vseeno potrebno biti fizično pripravljen.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Armenija ima celinsko podnebje z vročimi poletji in hladnimi zimami; zaradi gora ni izrazitih vplivov Črnega morja in Kaspijskega jezera. Najhladneje in največ padavin (do 800 mm) pade v goratih predelih na S in SV države, najtopleje pa je ob meji z Iranom. Poleti lahko dnevna temp. v Erevanu doseže preko 40 °C, pozimi pa lahko pade tudi do -15 °C. Zima hitro preide v poletje in obratno, pomlad in jesen sta neizraziti in kratki. Podnebje v Gruziji prehaja od alpskega na Kavkazu do subtropskega ob črnomorski obali. Najbolj primeren čas za potovanje po Armeniji in Gruziji je med majem in septembrom.

Vtisi potnikov