Armenija in Gruzija

Čudoviti Kavkaz

Potovanje vodi v dežele pod Kavkazom, ki poleg naravne lepote ponujajo še izjemno kulturno in zgodovinsko bogastvo. Sprva bomo v Gruziji odkrivali visokogorje čudovitega Kavkaza, katerega bomo dobro raziskali s krajšim trekingom izpod Kazbegija tik ob rusko-gruzijski meji. V Armeniji bomo opazovali biblični Ararat, se izgubljali v mitih in številnih starodavnih cerkvah in v t. i. “gruzinski Kapadokiji”, v utrjenih vasicah bomo začutili gostoljubje domačinov, poskušali bomo vino, odkrivali moderna mesta in sovjetsko zapuščino. Prelepi Kavkaz bo zagotovo navdušil vsakega med nami. Pridružite se nam in preverite kako je v temu delu sveta.

1. DAN: POLET V GRUZIJO
Iz bližnjega letališča bomo odleteli proti gruzijski prestolnici.

2. DAN: GRUZIJSKA »KAPADOKIJA«
Zgodaj zjutraj se bomo zaplejali do nacionalnega parka Borjomi, ki je znan po svoji mineralni vodi in smučiščih. Iz Borjomija nas bo nato pot vodila do manjšega mesta Akhaltsike, kjer si bomo ogledali trdnjavo, ki kraljuje nad mestom, nato pa bomo obiskali mini gruzijsko “Kapadokijo” in podzemno mesto kraljice Tamar v Varziji. GH (Z).

3. DAN: POT DO EREVANA
Danes nas bo čakalo prečkanje meje v Armenijo in vožnja do prestolnice. Na poti do tja se bomo ustavili v Grumiju, mestu, ki je zgrajen iz vulkanskega kamna, nato pa se bomo zapeljali do Etčmiadzina, ki velja za “armenski Vatikan”. Ob prihodu v Erevan se bomo lahko sprehodili po elitnih ulicah armenske prestolnice. H (Z).

4. DAN: EREVAN Z OKOLICO
Po zajtrku si bomo ogledali mesto Erevan, ki velja za eno najstarejših mest na svetu. Sledil bo obisk antičnega slikovitega templja Garni iz helenističnega obdobja. Od tu se bomo po soteski Azatriver zapeljali do samostana Gerhard; dodobra se bomo nahodili do samostana vklesanega v goro. H (Z).

5. DAN: ARARAT IN GORIS
Danes se bomo odpravili proti jugu Armenije, do mesta Goris. Najprej se bomo ustavili v samostanu Khor Virap, ki se nahaja ob vznožju biblijske gore Ararat, kjer naj bi pristala Noetova barka. Slikovita vožnja nas bo popeljala do vinorodnega okoliša in do Gorisa. GH (Z).

6. DAN: TATEV IN OBSERVATORIJ
Današnja slikovita vožnja nas bo popeljala v vas Tatev, ki leži nad kanjonom, preko katerega se bomo zapeljali z najdaljšo žičnico na svetu. Od tu se bomo zapeljali do armenskega »Stonehenga« (observatorija). GH (Z).

7. DAN: HAČKARJI, KARAVANSARAJ IN JEZERO SEVAN
Danes bomo prečkali prelaz Selim (2.410 m), kjer si bomo lahko ogledali karavanseraj, ki se nahaja na nekdanji Svilni poti. Nato si bomo v Noravanku ogledali armenske hačkarje ter se hkrati še sprehodili ob obali največjega armenskega jezera Sevan. Vkrcali se bomo na spalni vlak in se popeljali do prestolnice Gruzije. R (Z).

8. DAN: TBILISI
V gruzijski prestolnici Tbilisiju, si bomo ogledali glavne znamenitosti; staro mestno jedro s cerkvijo Metehki, sinagogo in trdnjavo Narikala, od koder je krasen panoramski razgled na mesto … Iz trdnjave se bomo po ulicah spustili do starega mestnega jedra in si tako ogledali še mošejo in nekdanje toplice, kjer sta se med drugimi okopala tudi Puškin in Tolstoj. Popoldan bo prosto za samostojne oglede ali nakupe. H (Z).

9. DAN: VINORODNA REGIJA GRUZIJE
 Zapeljali se bomo tudi do nekdanjega kraljevskega mesta Signaghi, ki je ohranilo zanimivo arhitekturo iz 18. stoletja; obdan je kar z 23 obrambnimi stolpi. Pri domačinih bomo imeli možnost uživati v odličnem gruzinskem vinu in domači prehrani. GH (Z).

10. – 12. DAN: KAZBEGI Z OKOLICO
Cesta nas bo vodila do osrčja Kavkaza, kjer bomo preživeli dva dni. Ob prihodu v Kazbegi si bomo privoščili 3-uri sprehod (za doplačilo možnost vzpona z džipom) do cerkve Stepan Tsminda na 2.170 m, od koder bomo imeli lahko fantastičen razgled na goro Kazbegi (5.047m). Čas si bomo lahko popestrili z odkrivanjem bližje okolice na peš poteh, kjer bomo uživali v visokogorski pokrajini Kavkaza. Zadnji dan si bomo na poti do Kutaisija ogledali mesto Gori, ki je bilo rojstno mesto Stalina. GH (Z).

13. DAN: POLET DOMOV
Nočni odhod proti letališču in let proti bližnjemu letališču. Polni doživetij in lepih vtisov bomo zvečer že doma, kjer nas bo čakala rutina, služba in ostale obveznosti … do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK POTOVANJA – TREKING V SVANETIJU

13. DAN: SVANETI IN MESTIA
Zapustili bomo Kutaisi iz se zapeljali v izolirano pokrajino Svaneti na severu Gruzije. Regija se nahaja ob visokem Kavkazu vzdolž rusko-gruzinske meje. Gorska pokrajina z manjšimi vasicami z značilnimi stolpi je res spektakularna in izjemno slikovita. Ob prihodu v mesto Mestija si bomo ogledali okolico, po želji pa se bomo lahko sprehodili do bližnjega ledenika. GH (Z).

14. – 17. DAN: TREKING DO UŠGULIJA
Najvišje ležeča evropska pot nas bo vodila do vasice Ušguli (Unesco), ki leži na 2100 m. Na peš poti do Ušgilija si bomo privoščili raziskovanje čudovite kavkaške okolice, kjer bomo neizmerno uživali v nepozabni naravi pod Kavkazom in v gostoljubju domačinov. Naš cilj bo vasica Ušgili, ki je znana po svojih znamenitih svanetijskih stolpih in idilični okolici najvišje gruzinske gore Škara (5193 m). V kolikor nam bo vreme dopuščalo, si bomo privoščili treking do bližnjega ledenika. Dnevne hoje bo 5 – 7 ur. GH (Z).

18. DAN: KAVKAŠKE GORE IN PROMETEJEVA JAMA
Danes si bomo privoščili izlet do najvišje ležeče restavracije na nadmorski višini 2400 m. Tja se bomo podali z žičnico, ob primeru lepega vremena pa se nam bodo ponudili čudoviti razgledi na gore Kavkaza. Nato se bomo zapeljali do Prometejeve jame, ki velja za najlepšo jamo v Gruziji. Večerni prihod v Kutaisi. GH (Z).

19. DAN: POLET DOMOV
Nočni odhod proti letališču in let proti bližnjemu letališču. Polni doživetij in lepih vtisov bomo zvečer že doma, kjer nas bo čakala rutina, služba in ostale obveznosti … do naslednjega srečanja seveda!

Lama svetuje

Daljši opis potovanja, koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Your whole life can change in a month, but your hometown will be just as you left it...

Odhodi

01.08. – 13./19.08.2017 / 12 oz. 19 dni, zbiramo prijave.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Armeniji in Gruziji: 950 eur + letalska karta

 • Cena potovanja vključuje: povratni mednarodni polet s taksami (cena variira od 100 eur – 300 eur, marca 2017 je bila cena nizkocenovnega prevoznika cca. 200 eur);
 • Vse nastanitve v hotelih 2*, v guesthousih v preprostih sobah in pri domačinih (večposteljna ležišča) z zajtrkom;
 • Vse stroške s prevozi in vozniki;
 • Lokalnega vodnika;
 • Organizacijo potovanja in trekinga ter rezervacijo hotelov s strani lokalne agencije;
 • Organizacijo potovanja, slovenskega vodnika in našo energijo;
 • Cena velja ob prijavi min. 12 prijavljenih.

V ceno ni vključeno:

 • Zdravstveno zavarovanje, riziko odpovedi potovanja;
 • Transfer do letališča in nazaj, doplačilo za enoposteljno sobo, vstopnine in napitnine;
 • Dodatni fakultativni izleti;
 • Stroški osebnih izdatkov;
 • Nočitev prvi in zadnji dan potovanja;
 • Podaljšek potovanja stane dodatnih 295 eur na osebo;
 • Minimalno število prijavljenih je 8 oseb, maksimum pa 16 oseb. V primeru manjše skupine (10-11 oseb) je potrebno doplačilo v višini 80 eur na osebo, v primeru (8-9 oseb) pa 120 eur.

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (8 oseb), bomo šli v nakup letalskih kart. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa se cena za organizacijo in vodenje potovanja sorazmerno poviša. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih prevoznikov in valutna razmerja se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila. 100% zagotavljamo le ceno za našo organizacijo in vodenje.

Priročne informacije: Po Armeniji in Gruziji bomo potovali z najetim avtobusom. Spali bomo v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije in pri domačinih v večposteljnih sobah. Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Kavkaška hrana ni ravno raznolika, je pa zelo okusna. Večinoma se je juhe, riž, meso, testenine, ribe, solate in sezonsko sadje. Za vegetarijance se bomo potrudili. V programu je vključen tudi treking, ki je nezahteven, a je vseeno potrebno biti fizično pripravljen.  Gre za varne dežele, ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme; predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 8 – 16 oseb.

Viza: Slovenci za obisk Armenije in Gruzije ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Program priporočamo vsem, ki imajo v sebi vsaj malo popotniške žilice.

Namig: V program je vključen tudi treking, ki je nezahteven, a je vseeno potrebno biti fizično pripravljen.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Armenija ima celinsko podnebje z vročimi poletji in hladnimi zimami; zaradi gora ni izrazitih vplivov Črnega morja in Kaspijskega jezera. Najhladneje in največ padavin (do 800 mm) pade v goratih predelih na S in SV države, najtopleje pa je ob meji z Iranom. Poleti lahko dnevna temp. v Erevanu doseže preko 40 °C, pozimi pa lahko pade tudi do -15 °C. Zima hitro preide v poletje in obratno, pomlad in jesen sta neizraziti in kratki. Podnebje v Gruziji prehaja od alpskega na Kavkazu do subtropskega ob črnomorski obali. Najbolj primeren čas za potovanje po Armeniji in Gruziji je med majem in septembrom.

Vtisi potnikov