Grenlandija

Edinstvena arktična avantura

Vabimo vas na sanjsko potovanje oz. treking po magični Grenlandiji. Za začetek potovanja se bomo odpravili v deželo Erika Rdečega, kjer bomo začeli s krajšimi ali daljšimi pohodi, spoznali bomo največje mesto na jugu Grenlandije – Qaqortoq, proti koncu potovanja pa se bomo razdelili v dve skupini. S tistimi, ki si bodo želeli, da bo potovanje na Grenlandijo pravi arktični izziv, se bomo z nahrbtniki, spalno vrečo in hrano podali v okolico jezera Motzfeldt; nagrada za to bo opazovanje ledenikov, zelenega jezera Motzfeldt in morda polarni sij. To potovanje bo za vsakogar življenjsko doživetje neverjetnih elementov narave, ki jih ponuja ta dežela. Spoznali bomo turkizno modre fjorde, pastelno zelene pašnike, slikovite ledne gore, se dotaknili celinskega ledu, spoznali bomo zanimivo floro in favno Grenlandije, tipično življenje domačinov na jugu Grenlandije … To je svet, v katerem bodo na svoj račun zagotovo prišli fotografski navdušenci. Če imate doma morda kamero, je nikakor ne pozabite vzeti s seboj, saj ko boste pokazali slike drugim, bodo tudi oni vzdihovali; waaaaauuu … Na potovanju bomo spoznali nekaj vrhuncev, ki jih ponuja Grenlandija; poleg osupljivo lepe narave bomo pluli z manjšo ladjo med spektakularnimi fjordi, obiskali bomo najpomembnejša vikinška naselja, prav tako pa bomo spoznali tudi moderna mesta, izolirana naselja in posamezne kmetije, bivali bomo na osamljeni kmetiji tik ob ledenem fjordu, v slikovitih vaseh in največjem mestu na jugu Grenlandije – Qaqortoqu … Za transport prtljage bo na potovanju poskrbljeno, tako da bomo hodili le z lahkimi nahrbtniki. 

1. DAN: POLET NA DANSKO
Potovanje na Grenlandijo bomo pričeli z letom iz Brnika v prestolnico Danske, Kopenhagen. Če bo čas dopuščal, se bomo odpravili po čudovitem mestu, prespali pa bomo v mladinskem hotelu.

2. DAN: NA GRENLANDIJO IN PRVE LEDENE GORE
Zjutraj se bomo odpravili na letališče in poleteli na jug Grenlandije. Ko se bomo približali največjemu otoku na svetu, bomo v primeru lepega vremena pod seboj zagledali pas ledenih plošč in izjemne gore ter eno najbolj dramatičnih obal našega planeta. Že ob prihodu v Narsarsuaq bomo začeli naše spoznavanje te izjemne dežele; po krajšem sprehodu do pristanišča se bomo z ladjico ali čolnom odpravili do Qassiarsuka, kjer je nekoč morda živel Erik Rdeči. Qassiarsuk ima le okoli 50 prebivalcev in ob sprehodu skozi vas bomo začutili utrip prave grenlandske vasi. Po želji se bomo povzpeli še na kakšen hrib v okolici. V vasi bomo tudi prenočili.

3. DAN: IDILA TASIUSAQA
Najprej se bomo odpravili na vzpetino, kjer stoji spomenik pomorščaka Leifa Erikssona, ki je skoraj 500 let pred Krištofom Kolumbom odkril Ameriko. Če bo muzej vikinške hiše oz. replika prve kapelice v novem svetu odprt, si ga bomo tudi ogledali. Po Deželi Erika Rdečega se bomo peš odpravili do Tasiusaqa, in sicer v idilično pokrajino, polno kontrastov med sočnimi pašniki in ledenimi gorami v ozadju; tukaj bomo prespali dvakrat. Do prenočišča bomo imeli okoli 8 kilometrov hoje. Zaliv, napolnjen z ledenimi gorami, kar kliče po kajakaški avanturi. Opcijsko se bomo lahko za 2 uri podali s kajaki po zalivu »ledenih gor«.

4. DAN: NEPOZABNA POKRAJINA GRENLANDIJE OB ZALIVU LEDENIH GOR
Pred nami bo pohodniško obarvan dan na Grenlandiji. Na tem pohodu smo do sedaj vedno opazovali planinske orle in tudi belorepce. Sprehod ob zalivu ledenih gor in mimo dobro ohranjenih vikinših ruin nas zagotovo ne bo pustil ravnodušne. Tudi kakšni konji, polarne lisice in polarni zajci nam lahko bodo lahko prekrižali pot. Navdušil nas bo pogled na ledenike, z nekaj sreče bomo pa lahko ponoči tudi opazovali polarni sij. Ta dan bomo prehodili okoli 20 km, po želji pa še nekaj več.

5. DAN: PLOVBA PO ERIKOVEM FJORDU
Potovanje po Grenlandiji bomo nadaljevali do največjega mesta južne Grenlandije – Qaqortoqa. Nazaj v Qassiarsuk se bomo lahko odpravili tudi po drugi poti. V okolici Narsaqa bomo zapluli v zaliv Stephensens in si ogledali eskimske ruine, nato pa še enkrat ledeni fjord Ikersuaq in plovba okoli otoka Tuttutoq, na katerem živijo tudi karibuji. Z nekaj sreče bomo ozrli še kakšnega kita ali jato delfinov. Dan bomo končali v Qaqorto.

6. DAN: QAQORTOQ – NAJVEČJE MESTO JUŽNE GRENLANDIJE
Dan bo namenjen raziskovanju največjega mesta juga Grenlandije – Qaqortoqa, ki ima okoli 3.000 prebivalcev. Odpravili se bomo v pristanišče, kjer prihajajo lovci z ulovom. Na željo si bomo ogledali tudi muzej, kjer bomo začutili življenje Grenlandcev, preden se je tega sveta dotaknila moderna civilizacija. Sprehodili se bomo ob umetninah, ki so jih v letih 1993-94 vklesali skandinavski kiparji. Popoldne se bomo lahko odpravili še na kakšno razgledno goro, da dobimo pogled na mesto in okolico še iz nekoliko drugačne perspektive.

7. DAN: IGALIKU, NAJLEPŠA VAS GRENLANDIJE
Zapluli bomo v Einarjev fjord in se prepustili nebeškim panoramam Grenlandije. Če na bo vreme naklonjeno, se bomo odpravili 15 km peš do vasi, po poti, ki smo jo prehodili že prehodil 2001. končamo v Igalikuju, najlepši vasi Grenlandije. V zadnjih letih se je izselila skoraj polovica prebivalstva, a to idile in spokojnosti ne moti.

8. – 10. DAN: TREKING ZA SLADOKUSCE – MOTZFELDT
Grenlandija je znana po samotnih in spektakularnih peš poteh. Odpravili se bomo na tridnevni trek do lepega razgleda na jezero Motzfeldt in spektakularno ožino med dvema ledenikoma. Z ladjico ali čolnom bomo pripluli do mesta, kjer se bomo izkrcali. Teren je zahteven, čeprav ne bomo premagovali velikih nadmorskih višin; treking tehnično ni zahteven, a vseeno zahteva dobro kondicijsko pripravljenost. Navdušil nas bo pogled na zeleno jezero Motzfeldt, ki ga obdajajo 1.600 metrov visoke gore in v katerega segata dva ledeniška kraka. En dan bomo namenili spoznavanju ledenika Kuusuup. To območje na leto občuduje največ 50 popotnikov, kar pomeni, da je trek tudi zelo ekskluziven. Zadnji dan se bomo vrnili po isti poti do izhodišča, kjer se nam bodo pridružili še ostali potniki in skupaj bomo zapluli še v osrednji del »Ledenega fjorda«, kjer nas bo čakalo (vsaj upajmo) nepozabno križarjenje med ledenimi gorami kot leta 2015. Dan bomo zaključili v Narsarsuaqu.
Za tiste, ki si želijo manj zahtevnega potovanja po Grenlandiji, predlagamo, da 7. in 8. dan preživijo v Sillisitu ali Narsaqu in tako individualno absorbirajo izjemno pokrajino, 9. in 10. dan pa pa preživijo v Igalikuju.

11. DAN: KONEC POTOVANJA PO GRENLANDIJI – POLET V KOPENHAGEN
Sledilo bo slovo od največjega otoka na svetu. Poleteli bomo proti Kopenhagenu, za konec pa bomo lahko še zadnjič opazovali številne ledene plošče in gore, ki potujejo ob vzhodni grenlandski obali, celinski led Grenlandije, globoke fjorde, ledenike, jezera … Prenočišče bo v mladinskem hotelu v Kopenhagenu.

12. DAN: ODHOD DOMOV
Odpravili se bomo na letališče v Kopenhagnu in poleteli proti domu.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Travel is about the journey, not the destination...

Odhodi

23.07. – 03.08.2018 / 12 dni, potovanje je potrjeno.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zardi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Grenlandiji: 2.790 eur na osebo in vključuje:

 • Letalski prevoz z vsemi taksami na relaciji Brnik– Kopenhagen in Kopenhagen – Narsarsuaq in nazaj; dovoljujemo si spremeniti mesto odhoda, v tem primeru bo organiziran prevoz na letališče;
 • Dve nastanitvi v mladinskem hotelu v Kopenhagenu;
 • Vsa prenočišča na Grenlandiji, skladno s programom: potrebna je spalna vreča. Za doplačilo lahko v hotelu spite v Igalikuju, Qaqortoqu in Narsarsuaqu- pošljite povpraševanje za višino doplačila! Nastanitev v Tasiusaqu je zelo enostavna in preprosta;
 • Vse transferje z ladjo po Grenlandiji in transferje prtljage;
 • Izlet v ledeni fjord okoli otoka Tuttutoq;
 • Vodenje in organizacijo;
 • Cena velja ob prijavi min. 10 prijavljenih;
 • Pridružujemo si pravico do spremembe cene, saj gre za izredno specifično potovanje.

V ceno ni vključeno:

 • Hrana, ki jo bomo skupaj kupili, ocenjen strošek na osebo je 90 eur, kakšno kosilo ali večerja na Grenlandiji v restavraciji znaša cca. 20 eur, pivo v trgovini pa cca. 3 eur;
 • 4-krat taksi v Kopenhagenu, predviden strošek je 20 eur ur na osebo;
 • Ostali prevozi v Kopenhagnu, morebitne vstopnine v muzeje in opcijski izleti: izlet s kajaki 70 eur na osebo;
 • Minimalno število prijavljenih je 8 oseb, maksimum pa 14 oseb. V primeru manjše skupine (8 -9 oseb) je potrebno doplačilo v višini 100 eur na osebo.

Lama varčuje

V mladinskih hotelih si bomo lahko sami pripravljali zajtrke in večerje, ključno pa bo timsko vzdušje pri pripravi obrokov (v nekaj loncih lahko ustvarjamo prave male čudeže).

Pomembno

Ob rezervaciji na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo.

Nastanitve: Spali bomo v mladinskih hotelih, nekateri so tudi na kmetijah. Dvakrat je nastanitev zelo enostavna.

Sodelovanje: Na tem potovanju se zahteva popolno sodelovanje vseh potnikov in vsak izmed nas bo sodeloval v nalogah, kot so; kuhanje in pomivanje posode. To potovanje je primerno za ljudi s skupinskim duhom in občutkom za ostale sopotnike. V mladinskih hotelih si bomo lahko sami pripravljali zajtrke in večerje, ključno pa bo timsko vzdušje pri pripravi obrokov (v nekaj loncih lahko ustvarjamo prave male čudeže).

Zahtevnost: Treking tehnično ni zahteven, zahteva pa primerno telesno kondicijo, hodili bomo z lahkimi nahrbtniki, glavna prtljaga bo transportirana med prenočišči. Dnevne hoje je za cca. 5 – 8. ur na dan. Poti na Grenlandiji niso označene ali markirane, vendar jih naš vodnik dobro pozna. Na poti ne bomo premagovali večjih nadmorskih višin; do 600 višinskih metrov, na željo pa lahko tudi več. Poti tehnično niso zahtevne; edin zahtevnejši in strmejši vzpon bomo imeli le na poti do ledenika, katerega se bomo lahko tudi dotaknili. Samoumevno se vam nekaterih dnevnih pohodov ne bo potrebno udeležiti in jih lahko jemljete kot opcijske in v tem času zase uživate in absorbirate izjemno pokrajino Grenlandije.

Valuta: Denarna enota je danska krona. V vaseh se plačuje z gotovino, v Qaqortoq in Narsaruaqu pa je možno plačevati tudi s najpogostejšimi kreditnimi karticami.

Elektrika: Na kmetijah in vaseh so generatorji edini vir električne energije. Za polnjenje bateriji bo tako manj možnosti, zato raje vzemite s seboj kakšno dodatno baterijo več.

Prosim upoštevajte: Program se lahko spremeni. Grenlandija leži v Arktiki in takšno potovanje je odvisno od vremena, pa tudi od vetra in leda na morju. Posledično so možne kakšne zamude, možno pa je tudi, da bomo kakšen dan zaradi slabega vremena in slabe vidljivosti (na katere nimamo vpliva) kakšen dnevni pohod odpovedali. Če bodo posledično nastali dodatni stroški, jih krijejo udeleženci sami. Pridružujemo si pravico do spremenjenega reda ogledov in krajev prenočišč.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 9 – 14 oseb.

Viza: Slovenci za potovanje na Grenlandijo ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Na dnevnih sprehodih bomo hodili počasi in uživali v tišini in prostoru, ki ga obiščejo le redki posamezniki.

Namig: Izkoristite edinstveno priložnost za sanjsko potovanje po magični Grenlandiji.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Grenlandija ima zaradi visokega celinskega ledu arktično podnebje, najbolj primerna meseca za obisk otoka pa sta julij in avgust. Povprečna dnevna temperatura v okolici mesta Narsarsuaq v avgustu je 5 – 12 °C, v primeru zelo lepega vremena je lahko še topleje. Nočne temp. so okoli 5 °C. Zrak je bolj suh kot pri nas, zato bomo imeli občutek, da je dejansko topleje, kot je v resnici. Jutra so pogosto meglena, megla izgine običajno popoldne. Možne so seveda tudi padavine. Prosimo upoštevajte, da se vreme na Grenlandiji hitro spreminja.

Vtisi potnikov