Irska in Severna Irska

Lepote smaragdnega otoka

Na 10 dnevnem potovanju po skrivnostnem otoku se bomo srečali s prekrasno irsko pokrajino in s številnimi eksotičnimi rastlinskimi vrstami, spoznavali bomo živahna mesta in nacionalne parke, Aranske otoke … pa Belfast in Dublin, v pubih bomo spoznavali živahen temperament Ircev, se spoznali z miti in legendami, ki še danes zaznamujejo življenje Irske … Vabimo vas na doživljajsko potovanje skozi prekrasno irsko pokrajino, kjer bomo spoznavali lepote smaragdnega otoka.

Želite doživeti irske plese, pesmi ali Riverdance? Podaljšajte potovanje za en dan in ob prijavi vsaj 3 mesece pred odhodom za 99 eur na osebo dobite:

 • Irski večer z glasbo in plesi ter večerjo s tremi hodi v očarljivem irskem vzdušju ali predstavo Riverdance v teatru Gaiety v središču Dublina (avgustovski termin), nočitev, zajtrk in prevoz na letališče.

1. DAN: NA IRSKO
Odpravili se bomo na smaragdni otok – Irsko. Iz bližnjega letališča bomo poleteli v Dublin.  Po pristanku na dublinskem letališču, bo sledil prevoz do našega prenočišča, ki se nahaja na odlični lokaciji v centru mesta.

2. DAN: DUBLIN
Po zajtrku si bomo ogledi irsko prestolnico Dublin. Odpravili se bomo v najstarejšo irsko univerzo Trinity College, kjer hranijo neprecenljivo zbirko najstarejših srednjeveških rokopisov, se sprehodili po glavni mestni ulici – O’Connel Street, ki priča o sodobni irski zgodovini in je polna uličnih zabavljačev, se sprehodili še po mestnem parku St Stephen’s Green … Spoznali bomo tudi največjo cerkev Irske, katedralo sv. Patricka, popoldne pa bomo obiskali še pivovarno Guinness, proti večeru pa se bomo za čudovit uvod v irsko avanturo lahko odpravili v kakšen pub, kjer bomo spoznali njihove plese in glasbo.

3. DAN: DUBLIN – ROCK OF CASHEL – KILLARNEY
Odpravili se bomo v Cashel, kjer bomo občudovali čarobno srednjeveško trdnjavo, v kateri so nekoč bivali kralji in škofi. Gre za spektakularno skupino srednjeveških zgradb na apnenčasti vzpetini, kompleks pa obsega okrogel stolp iz 12. stoletja, visok keltski križ, romansko kapelo, gotsko katedralo iz 13. stoletja, škofovo plačo in župnišče. Popoldne se bomo sprehodili po čudovitem parku posestva Muckross. Obiskali bomo še ostanke gradu Ross, ki se nahajajo ob obali jezera Lough Leane v narodnem parku Killarney. Namestili se bomo v živahnem mestu Killarney, zvečer pa bomo zavili v kakšen pub, da začutimo nočni utrip enega najbolj živahnih irskih mest.

4. DAN: KILLARNEY – RING OF KERRY – KILLARNEY
Po zajtrku se bomo odpravili na panoramsko vožnjo po znameniti pokrajinski cesti, imenovani Ring of Kerry. Tukaj bomo začutili divjo irsko pokrajino, občudovali bomo peščene plaže, majhne vasice, strme obale … Za konec krožne poti nas bodo čakali še enkratni pogledi na najvišje irske vrhove z razgledne točke Molls Gap, najlepši razgled na narodni park Killarney pa bomo imeli s točke Ladies view. Za konec se bomo sprehodili tudi do kaskadastega slapu Torc. Zvečer bo prosto za zabavo v živahnem mestecu Killarney.

5. DAN: KILLARNEY – ADARE – MOHERSKI KLIFI – GALWAY
Najprej bomo obiskali Adare, ki je prijetna vasica, glavno ulico pa sestavljajo hiške iz 19. stoletja, skoraj vse pa so prekrite s slamnato streho. Okoli poldneva se bomo sprehodili ob strmih Moherskih klifih (najvišji presegajo 200 metrov), od koder se lepo vidijo tudi Aranski otoki. Na kraški planoti Burren bomo obiskali kakšno neolitsko grobnico – dolmen, ustavili pa se bomo tudi v Lisdoonvarni, ki je znana po največjem festivalu ženitnega posredovanja v Evropi. Pozno popoldne bomo prispeli v Galway, ki se je iz majhnega ribiškega mesta razvil v hitro rastoče industrijsko mesto. Svoj čar dodajo mestu številni turisti in pubi z glasbo. Mesto je v 15. stoletju obiskal tudi Krištof Kolumb, preden se je podal na pot čez Atlantik; v srednjem veku so irski trgovci na veliko trgovali s Španci. Sprehodili se bomo do španskih arkad in ob reki do ene najkrajših evropskih rek Corrib. Zvečer bomo zavili v kakšen irski pub z živo glasbo.

6. DAN: ČUDOVITI ARANSKI OTOKI
Dan bo namenjen odkrivanju in doživljanju največjega otoka Aranskega otočja – Inishmohe. Otok bomo prevozili s kolesom, lahko pa se boste odločili tudi za bolj udobno varianto z majhnim avtobusom. Na čereh bomo skušali izslediti tjulnje, ogledali si bomo ostanke starih mogočnih krščanskih cerkva, povzpeli se bomo na največjo čer in občudovali več kot 2000 let staro utrdbo Dun Aengus. Tukaj se nahajajo tudi najbolj impresivne čeri otoka; otok je premrežen s kamnitimi zidovi, ki jih je več kot 1500 km. Za konec se bomo lahko povzpeli še do najmanjše cerkve na svetu, ki meri okoli 6 m2. Aranski otoki so znani tudi po pleteninah, Irščina pa je tukaj še vedno živ jezik. V Galway se bomo vrnili zvečer.

7. DAN: CONNEMARA – KYLEMORE – DONEGAL
Spoznali bomo Connemaro, ki je polna mirnih jezer, gorskih livad in divjih gora. Sredi te pokrajine si bomo ogledali čudovit samostan Kylemore; nune benediktinke so ga v začetku 20. stoletja preuredile v dekliško šolo z internatom, šolo pa so zaprle leta 2010. V kapeli, pravi pomanjšani katedrali, bomo lahko občudovali znamenit zelen marmor, ki je značilen za Connemaro. Čudovit je tudi viktorijanski ograjen vrt z lepo obnovljenimi hišami. Čakala nas bo še nekoliko daljša pot do najsevernejše Irske grofije Donegal, kjer bomo prenočili.

8. DAN: SEVERNA IRSKA – GIANT’S CAUSEWAY – BELFAST
Odpravili se bomo na Severno Irsko, kjer si bomo najprej ogledali ruine nekdaj mogočnega gradu Dunluce. Ob razčlenjeni atlantski obali se bomo sprehodili po Velikanovi cesti – Giant’s Causeway. Navdušili nas bodo bazaltni stebri, ki že dolgo časa burijo človeško domišljijo. Naslednja naravna znamenitost ob severnoirski obali, ki si jo bomo ogledali, je otok Carrick-a-Rede, kjer je viseči most, ki povezuje celino z otokom. V zelo lepem vremenu se vidi vse do Škotske. Popoldne bomo prispeli v prestolnico Severne Irske – Belfast.

9. DAN: BELFAST – DUBLIN
Za začetek si bomo ogledali muzej, ki je posvečen Titaniku. Pred okoli 100 leti je tukaj nastajala do takrat največja potniška ladja na svetu. Na poti do Dublina bomo obiskali še središče neolitskih kultur v bližini Newgrangea. Okoli 5000 let staro megalitsko grobnico si bomo ogledali od zunaj, če bo možno, pa tudi od znotraj. Popoldne se bomo vrnili v Dublin, kjer bomo zaključili sijajno keltsko avanturo. Sledil bo polet proti bližnjemu letališču in nato še prevoz do Slovenije. Za tiste, ki se bodo odločili za dodaten dan, bo sledil irski večer z večerjo ali Riverdance. Nočitev.

10. DODATEN DAN
Po zajtrku prosto do odhoda. Sledi bo prevoz na dublinsko letališče in let proti bližnjemu letališču in nato še prevoz v Slovenijo.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Nikoli ni prepozno za popotniško dogodivščino...

Odhodi

24.07. – 01/02.08.2018 / 10 dni, potovanje je potrjeno.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Irski in Severni Irski: 1.090 eur pri 20 osebah, 1.159 eur pri 15 – 19 osebah in 1.249 eur pri 10 – 14 osebah in vključuje:

 • Prevoz na letališče iz Ljubljane in nazaj;
 • Letalski prevoz iz bližnjega letališča na Irsko in nazaj, leteli bomo z nizkocenovnimi prevozniki;
 • Vse prevoze skladno s programom po Irski in trajekt na Aranske otoke;
 • Namestitve v večposteljnih (najpogosteje štiriposteljnih) sobah v mladinskih hotelih, proti doplačilu vam lahko priskrbimo dvoposteljne sobe – pri dovolj zgodnji prijavi na potovanje;
 • Kontinentalne zajtrke;
 • Vodenje in organizacijo potovanja;
 • Najmanjše število prijavljenih je 10 oseb, največje pa 22 oseb.

V ceno ni vključeno:

 • Prehrana: kosila in večerje ter vse vstopnine: Trinitty College, Pivovarna Guinness, Rock of Cashel, Dun Aengus, samostan Kylemore, muzej Titanic, hodniška grobnica Newgrange (predvideno 45 eur);
 • Doplačilo za dvoposteljno sobo je 100 eur na osebo;
 • Dodaten dan za 99 eur na osebo vključuje: irski večer s tradicionalno irsko glasbo in plesi ter tradicionalno večerjo s tremi hodi v očarljivem irskem vzdušju ali izjemno predstavo skupine Riverdance v teatru Gaiety v samem središču Dublina, nočitev in zajtrk in transfer na letališče.

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (10 oseb), bomo šli v nakup letalskih kart. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje.

Priročne informacije: Potovali bomo z avtobusom, dnevno bomo prevozili od 150 do 250 km, kar pomeni, da dnevi ne bodo natrpani z ogledi in vožnjo, tako da nam bo ostalo več časa za doživljanje izjemne Irske. Spali bomo v mladinskih hotelih, doplačilo za dvoposteljno sobo znaša 100 eur na osebo, zagotovimo vam jo lahko pri dovolj zgodnji prijavi. Hrano si bomo pripravljali sami ali pa bomo obiskali kakšno lokalno restavracijo. Vreme na Irskem se hitro spreminja, pričakujemo lahko temperature okoli 20 stopinj. Potovanje fizično ni zahtevno. Pridružujemo si pravico do spremenjenega reda ogledov in krajev prenočišč. Irska je varna dežela, kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino. Slovenci za potovanje na Irsko ne potrebujemo vize. Cena se lahko spremeni v primeru spremembe cene letalske karte, zato je priporočljiva čimprejšnja prijava.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 10 – 22 oseb.

Viza: Slovenci za potovanje na Irsko ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Potovanje fizično ni zahtevno, a vseeno pričakujemo prilagajanje skupini.

Namig: Pa ne pozabite na fotoaparat:)

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Irska ima vlažno atlantsko podnebje na katerega močno vplivajo zalivski tok, ki prinaša visoke temperature in veliko padavin, in zahodni zimski vetrovi. Največ padavin pade na zahodni obali otoka, v nižjih območjih centralne Irske je padavin malo. Vreme se na Irskem zelo hitro spreminja in v času našega potovanja lahko pričakujemo temperature okoli 20 °C.

Vtisi potnikov