Islandija s polarnim sijem

Zimska pravljica s polarnim sijem

Posebno potovanje na Islandijo bomo organizirali oktobra 2018, ko je noč že dovolj dolga in temna, da si lahko obetamo opazovanje polarnega sija, ki je naraven fenomen, ki je vzbujal zanimanje in domišljijo že od nekdaj. Dan je namenjam spoznavanju naravnih lepot Islandije, ponoči pa gremo ob jasnem vremenu in aktivni avrori v lov za polarnim sijem. Tudi sončni vzhodi in zahodi imajo svoj čar, saj trajajo in trajajo …

OKVIRNI PROGRAM

1. DAN: Transfer na eno izmed bližnjih letališč in let preko kakšnega vmesnega letališča na Islandijo. Sledil bo prevoz do naših prenočišč v mladinskem hotelu.

2. DAN: Dan bomo namenili raziskovanju najsevernejše prestolnice sveta – Reykjavika. V času dnevne svetlobe se bomo peš odpravili v središče mesta, in sicer do umetnega jezera Tjorn, parlamenta, Hallgimove cerkve, vročih par, po katerih je mesto dobilo tudi ime, morda do najbolj atraktivnega arhitekturnega objekta Perlana … Prepričani smo, da je nočni oz. razsvetljeni Reykjavik prava paša za oči in če bo ledeni bar v mestu odprt, ga bomo v večernih urah zagotovo tudi obiskali.

3. – 6. DAN: Za naslednje 5 dni bomo najeli avtomobile, program pa bomo prilagodili razmeram na cesti, saj so ceste na Islandiji v tem letnem času lahko tudi poledenele in zasnežene. Program bomo prilagodili razmeram na cesti, najprej pa se bomo odpravili proti vzhodu. Spoznali bomo nekaj atraktivnih slapov, kot sta Seljalandsfoss in Skogafoss, v okolici Vika se bomo sprehodili po črni peščeni plaži, pot pa bomo končali v okolici Klausturja. Odpravili se bomo tudi do nacionalnega parka Skaftafell in če bo pot primerna, se bomo odpravili do Črnega slapa, ki je pozimi okrašen s številnimi ledenimi svečami. Eden od vrhuncev potovanja bo zagotovo Ledeniška laguna. Oba dneva bosta namenjena lovu polarnega sija in če bodo razmere idealne – suhe ceste, jasno nebo in aktivna avrora, bodo lahko ledene gore in ledeniki prava kulisa za polarni sij. Na poti nazaj do Reykjavika so bomo ustavili še v Skogarju in si ogledali muzej na prostem (vstopnina ni vključena). Odpravili se bomo do geotermalnega območja Haukadalur in opazovali izbruhe najbolj aktivnega gejzirja na Islandiji. Geotermalna območja so pozimi najlepša, saj se na toplih tleh sneg ne sprime in tudi sredi zime trava zeleni. Naslednji postanek bomo naredili pri slapu Gullfoss, ki ga bodo, vsaj upajmo, krasile mogočne ledene sveče, nato pa se bomo odpravili na sever v Borgarnes.

7. DAN: Najprej si bomo ogledali najmočnejši gejzir na Islandiji, kjer prihaja na površje 180 litrov kropa na sekundo, nato pa bomo nadaljevali do slapov Hraunafossar. Ustavili se bomo še v Reykoltu, kjer se nahaja znameniti Snorrijev bazen. V Thingvellirju bomo opazovali mogočne tektonske prelomnice, na željo pa se bomo odpravili še do Modre Lagune.

8. DAN: Zgodaj zjutraj bomo imeli transfer na letališče in nato let s prestopanjem proti domu. Po prihodu na eno izmed bližnjih letališč bo sledi še transfer proti Ljubljani.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Nikoli ni prepozno za popotniško dogodivščino...

Odhodi

25.10. – 01.11.2018 / 8 dni, zbiramo prijave.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Islandiji: 1.390 eur na osebo in vključuje:

  • Transfer na letališče in nazaj;
  • Let na Islandijo in nazaj z vmesnim prestopanjem in z vsemi taksami: leteli bomo z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki;
  • Transfer iz letališča na Islandiji v Reykjavik in nazaj;
  • Nastanitve v mladinskih hotelih v večposteljnih sobah na Islandiji: za dvoposteljno sobo je potrebno doplačilo 140 eur na osebo;
  • Najem avtomobilov z kaskom in super kaskom zavarovanjem;
  • Vodenje in organizacijo;
  • Cena velja ob prijavi min. 14 prijavljenih.

V ceno ni vključeno:

  • Gorivo (ocenjen strošek je cca. 40 eur na osebo – plača se po dejanski porabi), hrana, kopanje v modri Laguni (cca. 40 eur), muzej v Skogarju (cca. 15 eur) in stroški osebne narave;
  • Minimalno število prijavljenih je 8 oseb, maksimum pa 18 oseb. V primeru manjše skupine (8 – 13 oseb) je potrebno doplačilo 120 eur na osebo.

Lama varčuje

Hrano si bomo lahko sami pripravljali v kuhinji v mladinskem hotelu, saj bo tako najceneje.

Pomembno

Priročne informacije: Obvezno doplačilu na licu mesta bo za gorivo. Nekaj udeležencev bo tudi voznikov, a brez strahu, vedno je kandidatov za voznike prej preveč kot premalo. Lete na Islandijo redno spreminjajo; pri datumu odhoda lahko pride do zamika za kakšen dan. Potujemo z dvema letalskima družbama, leta med seboj nista vezana, zato se lahko zgodi, da bomo šli na pot en dan prej in tako prespali v mladinskem hotelu v kakšni prestolnici; to pomeni, da potovanje podaljšano za en dan. V tem primeru bo potrebno doplačilo, ki bo vključevalo dva transferja in nočitev v mladinskem hotelu. Hrano si bomo lahko sami pripravljali v kuhinji v mladinskem hotelu. Pričakujemo lahko temperature malo nad lediščem. Potovali bomo izven glavne sezone in zato bo možno, da bodo muzeji odprti krajši čas ali pa bodo celo zaprti. Polarni sij je naravni pojav, ki ga seveda ne moremo garantirati. Najbolj viden je v jasnih nočeh stran od virov svetlobe. Temu je prilagojen tudi program. Program je le okviren, natančen program bo določil vodnik na mestu samem. Pridružujemo si pravico do spremembe programa!

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 8 – 18 oseb.

Viza: Slovenci za potovanje na Islandijo ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Svetujemo, da se predhodno pozanimajte kako v fotoaparat dobro ujeti polarni sij.

Namig: Nekaj udeležencev bo tudi voznikov, a brez strahu, vedno je kandidatov za voznike prej preveč kot premalo.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Islandija ima milo oceansko podnebje s svežimi poletji in milimi zimami. Za državo so značilne hitre vremenske spremembe, ki lahko povzročijo sneženje v notranjosti otoka tudi v poletnih mesecih. Veter je zelo pogost. Zime na Islandiji so relativno mile, saj topel Zalivski tok nad Islandijo prinaša dokaj topel in vlažen zrak. V času našega potovanja po Islandiji lahko pričakujemo temperature malo nad lediščem.

Vtisi potnikov