Kamčatka – Rusija

Nepozabna Kamčatka

Kamčatka je polotok izjemnih naravnih lepot, zato je kar težko izbrati največje naravne bisere, ki jih ponuja ta del Rusije. Osredotočili se bomo na izjemne ognjenike in živalski svet Kamčatke. Za začetek si bomo ogledali aktivna vulkana Mutnovski in Goreli, ki veljata za vrhunca Kamčatke. Pokrajino bomo spoznavali peš, s čolnom po morju in če boste želeli, tudi iz zraka, s helikopterjem. Priporočamo vam nepozaben izlet do Kurilskega jezera, kjer boste lahko opazovali medvede in drsteče losose. Prav tako ne bomo pozabili na prvotne prebivalce Kamčatke in kopanje v termalnih vrelcih.

1. DAN: ZAČETEK POTOVANJA NA KAMČATKO
Transfer iz Ljubljane na bližnje letališče.

2. DAN: SLOVENIJA – MOSKVA
Predviden je zelo zgodnji let v prestolnico Ruske federacije – Moskvo. NA voljo bomo imeli dovolj časa za obisk samega centra Moskve, kjer se bomo sprehodil po Rdečem trgu, možno pa bo tudi obiskati Kremelj. Zvečer bomo imeli let na Kamčatko.

3. DAN: KAMČATKA
Preleteli bomo Sibirijo, ki je s svojimi 13.000.000 km večja od Evrope in skriva v sebi številna naravna bogastva, pa ne samo to, polna je tudi neverjetnih naravnih biserov. Popoldne bomo prispeli na Kamčatko, nato pa bo sledil transfer do hotela in počitek ter večerja.

4. DAN: IZLET Z LADJICO PO AVAČINSKEM ZALIVU
Po zajtrku se bomo odpravili na izlet z čolnom po Avačinskem zalivu. Če bo le mogoče, se bomo približali šamanski skali. Naprej bomo pluli ob čeri Babušin kamen, pogled na Petropavlovsk z vulkanoma Avača in Korjak pa bo zagotovo izjemen. Kmalu bomo začutili moč Tihega oceana. Odpravili se bomo do otokov, ki so polni ptic in tjulnjev. Z nekaj sreče bomo uzrli tudi kakšnega delfina in kita. Pogledali bomo, če je v vršah tudi kakšna rdeča kraljeva rakovica, ki jo bomo lahko tudi degustirali. Okrepčali se bomo z odlično ribjo juho in se nato preizkusili v ribolovu. Mimo čeri »treh bratov« bomo pripluli nazaj v Petropavlovsk. Popoldne nas čaka še 5 ur vožnje s 6-kolesnikom do kampa v bližini vulkana Mutnovski. V primeru jasnega neba bomo ozrli številne zvezde in mlečno cesto.

5. DAN IN 6. DAN: VULKANA MUTNOVSKI IN GORELI
Po zajtrku nas nas bo čakala skoraj dve uri dolga vožnja do vznožja vulkana Mutnovski, ki velja za morda najlepši vulkan Kamčatke. Že samo ime »mutnovski« pomeni moten. Navdušile nas bodo barvne kombinacije kamnin, kontrasti med ledom in ognjem in številni geološki fenomeni, in sicer od fumarol, blatnih in žveplenih vrelcev, manjših gejzirjev … Hoje bo za okoli 5 ur. Ogledali si bomo še okoli 80 metrski slap v tako imenovanem »Nevarnem kanjonu«. Sledil bo povratek v bazni tabor. Naslednji dan se bomo odpravili najprej s terenskim vozilom ob vznožje vulkana Goreli, do višine okoli 1000 m. Vulkan je visok 1829 metrov in med sosednjim vulkanom Mutnovski ga loči le širša dolina. Vulkan je nastal pri silovitem izbruhu pred cca. 38.000 leti, na zadnje pa je izbruhnil leta 2010; na območju vrha je kar 11 kraterjev. Hoje bo za dobre 4 ure, potem pa se bomo zopet vrnili v civilizacijo, v Paratunko, kjer se bomo lahko tudi namakali v termalni vodi.

7. DAN: DOLINA GEJZIRJEV ALI KURILSKO JEZERO ALI PROST DAN
Dan bo opcijsko namenjen ogledu dveh naravnih biserov Kamčatke s helikopterjem. Največ medvedov na Kamčatki se zbere ob Kurilskem jezeru, ki je veliko drstišče lososov in to seveda privlači rjave medvede. Na poti se bomo ustavili še v kalderi vulkana Ksudač, za popoln dan pa se bomo lahko namakali še v Hodutkinskih toplih vrelcih. Druga izbira je izlet s helikopterjem v Dolino gejzirjev, ki je eno največjih območij gejzirjev na svetu. Preleteli bomo vulkan mali Semjačik s turkiznim jezerom v kraterju, nato pa se bomo podali za dobro uro po Dolini gejzirjev. Nadaljevali bomo po kalderi Uzon, za zaključek izleta, pa se bomo lahko kopali v termalnih vrelcih v naravnem parku Naličevo. Pozno popoldne se bomo odpravili v Malko, kjer so termalni bazenčki. Prespali bomo v šotoru.

8. DAN: VULKANA TOLBAČIK
Najprej nas čaka kar nekaj vožnje na območje Klučevske skupine vulkanov; prevozili bomo okoli 460 km. V naselju Milkovo bo čas za kosilo, potem pa se bomo odpravili pod vznožje vulkanov Ploski in Ostri Tolbačik. Če bo vidljivost dobra, bomo občudovali vulkane Krestovski, Uškovski, Kamen, Ploski in Ostri Tolbačik in najaktivnejši vulkan Evrazije Klučevskaja Sopka. Dvakrat bomo prenočili v šotorih.

9. DAN IN 10. DAN: POSLEDICE IZBRUHOV MED LETI 1975 – 1976 in 2012 – 2013
En dan si bomo vzeli za opazovanje posledic zadnjih izbruhov, ki so se tukaj zgodili v letih 2012 in 2013. Spoznali bomo mlade stožce – kraterje, nova polja lave, jame v poljih lave in nenavadne skulpture, ki so nastale pri teh izbruhih. Drugi dan bo namenjen spoznavanju posledic izjemno silovitega izbruha vulkana Ploski Tolbačik. V letih 1975 in 1976 je bil to največji izbruh bazaltne lave v zadnjih 180 letih, pri katerem je prišlo na površje okoli 2 kubična kilometra le-te, vrh vulkana pa se je sesul in nastala je 1700 metro velika in okoli 500 m globoka kaldera. Za konec se bomo sprehodili po »Mrtvem gozdu«, ki ga je za sabo pustil tok lave.

11. DAN: KOZIREVSK
Podrli bomo šotore in po zajtrku se bomo odpravili v naselje Kozirevsk; čakalna nas bo še 3 ure dolga počasna vožnja. Nastanjeni bomo v turističnem kompleksu, in sicer v lesenih hišicah, kjer nas bo čakala ruska banja. Odpravili se bomo do najstarejše naselbine Kamčatke, ki so jo ustanovili Itelmeni, prvotni prebivalci Kamčatke. Bili so lovci, nabiralci in ribiči, do prihoda Kozakov, ki so jih skoraj iztrebili, pa jih je živelo okoli 50.000. Obiskali bomo kašno njihovo delavnico in trgovino s spominki. Nato se bomo odpravili še na razgledno ploščad, od koder se nam bo v lepem vremenu ponudil sijajen panoramski pogled na vulkane in reko Kamčatko.

12. DAN: NAZAJ V PETROPAVLOVSK-KAMČATSKI
Danes nas bo čakala dolga vožnja nazaj v Petropavlovsk-Kamčatski. Počasi bomo strnili spomine na vse doživeto na polotoku, ki je od nas odmaknjen 9 časovnih pasov. V vasi Milkovo se bomo ustavili še za kosilo. Ogledali si bomo še etnografski muzej, ki je posvečen ljudstvom, ki živijo v dolini reke Kamčatke. Pozno popoldne bomo prispeli v Petropavlovsk-Kamčatski.

13. IN 14. DAN: SLOVO OD KAMČATKE
Po zajtrku bomo obiskali ribjo tržnico in se odpravili na letališče, od koder bomo poleteli proti Moskvi in naprej proti našim krajem; vmes bo sledila še nočitev. Predviden prihod domov je 14. dan.

Lama svetuje

Daljši opis potovanja, koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Nikoli ni prepozno za popotniško dogodivščino...

Odhodi

06.08. – 19.08.2017 / 14 dni, potovanje je zagotovljeno.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja na Kamčatko: 3.290 eur in vključuje:

 • Povratno letalsko karto z vsemi taksami na relaciji bližnje letališče – Moskva – Petropavlovsk Kamčatski in transfer na letališče iz Ljubljane in nazaj;
 • Eno nastanitev na poti na Kamčatko; tja grede ali v obratni smeri – odvisno od letov;
 • Vsa prenočišča na Kamčatki, 3 x hotel, 1 x hišice, 6 x v šotorih;
 • Na Kamčatki po tri obroke na dan razen kosil 7., 8. in 12. dan;
 • Vse transferje po Kamčatki;
 • Izlet po Avačinskem zalivu;
 • Rusko vizo (2 meseca pred odhodom bomo potrebovali vaš potni list);
 • Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini;
 • Lokalno vodenje, prevajalca, kuharja na poti, slovenskega vodnika in organizacijo potovanja;
 • Cena velja ob prijavi min. 9 prijavljenih.

V ceno ni vključeno:

 • Hrana, ki ni vključena v program, stroški osebne narave in vse, kar ni navedeno pod vključeno;
 • Transferji na letališče v Moskvi, metro, morebitne vstopnine v Moskvi;
 • Izlet s helikopterjem v Dolino gejzirjev (informativno 39.000 Rubljev ≈ 540 eur) ali na Kurilsko jezero (informativno 36.000 Rubljev ≈ 500 eur). Izlet se izvede v primeru lepega vremena in se plača na kraju samem;
 • Minimalno število prijavljenih je 9 oseb, maksimum pa 14 oseb.

Lama varčuje

Cena potovanja na Kamčatko je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (9 oseb), bo potrebno plačati letalske karte. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo oz. se cena sorazmerno poviša in se potovanje vseeno lahko izpelje. Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive; 100% zagotavljamo le ceno naše organizacije in vodenja. Prosimo upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj na Kamčatki ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole; posledično so možne spremembe.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 9 – 14 oseb.

Viza: Ruski vizum je vključen v ceno potovanja.

Nasvet: Na potovanju bomo nekaj kilometrov tudi prehodili, saj je tako najlažje občudovati nepozabno naravo Kamčatke.

Namig: Cena potovanja je zelo ugodna. :)

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Na podnebje na Kamčatki na vzhodu in zahodu vplivajo mrzla morja, v notranjosti pa geotermalni pojavi. Od oktobra do maja ves polotok prekriva sneg in takrat so temperature večinoma pod lediščem. Proti koncu meseca julija nastopi kratko poletje, ko so v notranjosti temperature okoli 25 °C. Najboljši čas za obisk Kamčatke je od avgusta do sredine septembra, ko so temp. najbolj znosne, padavin je najmanj, vrhunec sezone komarjev pa se izteka.

Vtisi potnikov