Kamčatka – Rusija

Nepozabna Kamčatka

Kamčatka je polotok izjemnih naravnih lepot, zato je kar težko izbrati največje naravne bisere, ki jih ponuja ta del Rusije. Doživeli bomo izjemno vulkansko pokrajino z vulkanom Siveluč, ki bruha že od leta 1999. Dva dni bomo tudi v okolici vulkanov Ostri in Ploski Tolbačik, kjer se bomo seznanili s posledicami vulkanskih izbruhov. Srečali se bomo s prvotnimi prebivalci Kamčatke in se namakali v termalnih vrelcih. Prav tako je zanimiv in poseben tudi živalski svet in zato priporočamo nepozaben izlet s helikopterjem do Kurilskega jezera, kjer bomo lahko opazovali medvede in drsteče losose. Pokrajino bomo spoznavali peš, s čolnom po morju in če boste želeli, tudi iz zraka, s helikopterjem.

1. DAN: ZAČETEK POTOVANJA NA KAMČATKO
Transfer iz Ljubljane na bližnje letališče in let v Moskvo.

2. DAN: MOSKVA
Predviden je zelo zgodnji pristanek v prestolnici Ruske federacije – Moskvi in zato bo na voljo dovolj časa, da se zapeljemo v center Moskve ter se sprehodimo po Rdečem trgu (prtljago bomo oddali). Če še niste bili v Kremlju, ga lahko tudi obiščete, a potrebna je predhodna rezervacija preko spleta! Zvečer bomo imeli let na Kamčatko.

3. DAN: KAMČATKA, PRIHAJAMO
Preleteli bomo Sibirijo, ki je s svojimi 13.000.000 km2 večja od Evrope in skriva v sebi številna naravna bogastva, pa ne samo to, polna je tudi neverjetnih naravnih biserov. Popoldne bomo prispeli na Kamčatko in se nato zapeljali v Petropavlovsk, kjer se bomo malo odpočili po dolgem letu ter se sprehodili po mestu.

4. DAN: AVTOHTONI PREBIVALCI KAMČATKE
Obiskali bomo Korjake, ki nas bodo pričakali s toplim zeliščnim čajem. Spoznali se bomo z načinom življenja domorodcev, avtohtonih prebivalcev Kamčatke, njihovo kulturo in plesi, morda pa se nam bo ponudila tudi krajša ježa s konji, imajo pa tudi vlečne pse. Zapeljali se bomo do bazenov, ki so bogati z radonom, kopanje v radonovih kopelih pa lajša delovanje srca in zdravi kožne poškodbe. Popoldne se bomo zapeljali 280 km proti severu Kamčatke, in sicer do Milkovega. Nočitev imamo v hotelu Geolog.

5. DAN: VULKAN ŠIVELUČ
Pred bo približno 350 km vožnje (5 ur) do čudovitega vulkana Šiveluč, ki je najsevernejši aktivni vulkan Kamčatke. Visok je 3307 metrov, skupaj z vulkanom Karimskaja sopka pa sta najaktivnejša vulkana Kamčatke. Vznožje vulkana ima premer  kar 50 km. Pri silovitem izbruhu leta 1964 je vulkan bruhnil zmes pepela, prahu in plina kar 15 km v nebo, tokovi lave pa so se razlivali več kot 20 km v okolico. Na poti se bomo ustavili še v naselju Ključi, kjer bomo prespali v šotorih. Hoje bo za okoli 2 uri.

6. IN 7. DAN: VULKANSKI IZBRUHI, POLJA LAVE, GEOLOŠKI FENOMENI
Današnji dan bo aktiven in če bo vreme lepo, bomo hodili 6 do 7 ur, in spoznali aktiven krater vulkana; seveda iz varne razdalje. Zagotovo nas bo navdušila čudovita vulkanska pokrajina. Vulkan Šiveluč bruha konstantno od leta 1999 in v času objave programa (konec leta 2017) je vulkan aktiven. Tudi 7. dan bo aktiven, saj bomo nadaljevali s spoznavanjem vulkanskih fenomenov. Hodili bomo okoli 2 uri. Popoldne se bomo vrnili v vas lovcev, ribičev in gozdarjev, Kozirevsk, do kamor se bomo vozili okoli 3 ure (170 km). Prenočili bomo v lesenih hišicah, zvečer pa si privoščili nepozabno rusko banjo.

8. DAN: TOLBAČIK VULKAN
Ta dan nas bo čakala vožnja do Ključevske skupine vulkanov (90 km, okoli 3 ure vožnje), natančneje pod vznožje vulkanov Ploski in Ostri Tolbačik, v Tolbačinski dol. Če bo vidljivost dobra, bomo občudovali vulkane Uškovskij, Kamen, Ploski in Ostri Tolbačik in Ključevskaja Sopka. Sprehodili se bomo po poljih lave, ki so nastali pri izbruhu Tolbačika v letih 2012 in 2013; tok lave je dosegel skoraj 20 km. Obiskali bomo tudi kakšno jamo in tako občudovali bizarne formacije, ki so nastale pri tem izbruhu. Našli bomo še mesta, kjer je pod površjem še vedno zelo vroče. Prespali bomo v šotorih, hoje ta dan pa bo za okoli 4 ure.

9. DAN: TOLBAČIK – MRTVI GOZD, KRATERJI
Dopoldne se se bomo sprehodili po »mrtvem gozdu«, ki ga je za seboj pustil pepel. Leta 1975 se je začel največji izbruh bazaltne lave na Kamčatki v holocenu, izbruh pa je trajal leto in pol. Vroč pepel je prekril bližnji gozd in uničil vso vegetacijo. Povzpeli se bomo še na kakšen krater, pri katerem bomo naredili 100 do 200 višinskih metrov; na vroči lavi oz. razpokah bomo lahko pekli hrenovke ali sladko pecivo. ;) Prespali bomo v šotorih, hoje pa bo za 4 – 5 ur.

10. DAN: TOLBAČIK – PETROPAVLOVSK
Danes nas bo čakala dolga vožnja (580 km, 9 ur) do Petropavlovska, zato bomo vstali malo bolj zgodaj. V Milkovem bomo imeli čas za kosilo, zvečer pa bomo prispeli v prestolnico Kamčatke.

11., 12. in 13. DAN: PROSTI DNEVI ALI ODHOD DOMOV
11. dan lahko zapustite Kamčatko ali pa se odločite za podaljšek z opcijskimi izleti. Prosti dnevi so namenjeni ogledu dveh naravnih biserov Kamčatke s helikopterjem, pod pogojem, da bo seveda možno leteti. Največ medvedov na Kamčatki se zbere ob Kurilskem jezeru, ki je veliko drstišče lososov in to seveda privlači rjave kamčatske medvede. Na poti se bomo ustavili še v kalderi vulkana Ksudač, za popoln dan pa se bomo lahko namakali še v Hodutkinskih toplih vrelcih.
Druga izbira je izlet s helikopterjem v Dolino gejzirjev, ki je eno največjih območij gejzirjev na svetu. Preleteli bomo vulkan mali Semjačik, ki ga krasi s turkizno jezero v kraterju, nato pa se bomo podali za dobro uro po Dolini gejzirjev. Nadaljevali bomo po kalderi Uzon, za zaključek izleta, pa se bomo lahko kopali v termalnih vrelcih, in sicer v naravnem parku Naličevo.
Tretja opcija je izlet z ladjico po Avačinskem zalivu. Če bo le mogoče, se bomo zelo približali šamanski skali. Naprej bomo pluli ob čereh »Treh bratov«, nato pa bomo zapluli okoli otoka, kjer gnezdi veliko število ptic, med njimi tudi pacifiške njorke; začutili bomo moč Tihega oceana. Z nekaj sreče bomo uzrli tudi kakšnega delfina, tjulnja ali kita. Na izletu nam bomo postregli z odlično ribjo juho, na poti nazaj proti Petropavlovsku pa se bomo preizkusili še v ribolovu.
Ostale opcije so izleti v » Malo dolino gejzirjev«, ki ponuja vzpon na vulkan Goreli in/ali Mutnovski. Sporočite nam, kaj bi želeli doživeti, da bomo lažje planirali te dneve.

14. in 15. DAN: SLOVO OD KAMČATKE
Po zajtrku bomo obiskali ribjo tržnico in se odpravili na letališče, od koder bomo poleteli proti Moskvi in naprej proti našim krajem. Vmes sledi še nočitev, predviden prihod domov pa je 15. dan.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Življenje je ena sama dogodivščina...

Odhodi

10.08 – 21./24.08.2018 / 12 ali 15 dni, potovanje je potrjeno.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja na Kamčatko v dvoposteljni sobi je 2.890 eur na osebo.
AKCIJA: ob prijavi do konca meseca marca vam priznamo 200 eur popusta!
Cena vključuje:

 • Letalski prevoz v ekonomskem razredu z vsemi taksami na relaciji: bližnje letališče – Moskva – Petropavlovsk Kamčatski in transfer na letališče iz Ljubljane in nazaj;
 • Eno nastanitev na poti na Kamčatko ali nazaj grede, odvisno od letov;
 • Vsa prenočišča na Kamčatki; 4x hotel (3* lokalne kategorizacije), 1x hišice, 4x v šotorih;
 • Tri obroke na dan na Kamčatki razen kosil 5. in 10. dan;
 • Vse transferje po Kamčatki;
 • Vso opremo za kampiranje;
 • Vsa dovoljenja za oglede vulkanov;
 • Lokalno vodenje, prevajalca, kuharja na poti, slovenskega vodnika in organizacijo potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • Hrana, ki ni vključena, stroški osebne narave in vse, kar ni navedeno pod vključeno;
 • Transferje; letališče v Moskvi – center Moskve, metro, morebitne vstopnine v Moskvi;
 • Podaljšek bivanja na Kamčatki 11. 12. in 13. dan na osnovi prenočišča z zajtrkom 120 eur;
 • Opcijski izleti na Kamčatki, Dolina gejzirjev s helikopterjem informativno 540 eur, Kurilsko jezero s helikopterjem 530 €;
 • Morebitna dodatna noč v Moskvi na poti na Kamčatko ali nazaj grede;
 • Ruska viza (potrebovali bomo vaš potni list vsaj 2 meseca pred odhodom);
 • Možna doplačila: enoposteljna soba 190 eur, riziko odpovedi potovanja v vrednosti 5,24% potovanja in zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

Lama varčuje

Cena potovanja na Kamčatko je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (9 oseb), bo potrebno plačati letalske karte. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo oz. se cena sorazmerno poviša in se potovanje vseeno lahko izpelje. Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive; 100% zagotavljamo le ceno naše organizacije in vodenja. Prosimo upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj na Kamčatki ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole; posledično so možne spremembe.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 9 – 15 oseb.

Viza: Ruski vizum je vključen v ceno potovanja.

Nasvet: Na potovanju bomo nekaj kilometrov tudi prehodili, saj je tako najlažje občudovati nepozabno naravo Kamčatke.

Namig: Cena potovanja je zelo ugodna. :)

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Na podnebje na Kamčatki na vzhodu in zahodu vplivajo mrzla morja, v notranjosti pa geotermalni pojavi. Od oktobra do maja ves polotok prekriva sneg in takrat so temperature večinoma pod lediščem. Proti koncu meseca julija nastopi kratko poletje, ko so v notranjosti temperature okoli 25 °C. Najboljši čas za obisk Kamčatke je od avgusta do sredine septembra, ko so temp. najbolj znosne, padavin je najmanj, vrhunec sezone komarjev pa se izteka.

Vtisi potnikov