Kamčatka – Rusija

Nepozabna Kamčatka

Neverjetna, divja in aktivna Kamčatka je dežela ognja in ledu, je dežela lososov, medvedov in kitov … Potovanje nas bo vodilo do ene najbolj aktivnih vulkanskih pokrajin na svetu. Z vrha vulkanov bomo opazovali devet najvišjih vrhov Kamčatke in hodili po polju lave in drugih vulkanskih pojavih. Spoznali bomo etnične Evene, se namakali v toplotnih vrelcih ter opazovali čudovito floro in favno Kamčatke. Medvede, losose, kite, ptiče, ribe in številne ostale živali pa bomo opazovali na našem raftingu in na izletu ob zalivu. Vse to in še več bomo lahko doživeli na našem aktivnem potovanju po Kamčatki.

1. – 2. DAN: Polet na KAMČATKO
Iz Dunaja ali Ljubljane bomo poleteli do Moskve in od tam do glavnega mesta Kamčatke, Petropavlovsk Kamčatski. Po prihodu na Kamčatko bo sledil transfer do hotela ter počitek. H (Z)

3. DAN: PROTI SEVERU
Zgodaj zjutraj se bomo zapeljali proti severu, do manjšega naselja Esso. Na poti se bomo ustavili v Milkovem, kjer si bomo pogledali lokalni muzej in staro kozaško arhitekturo. Ob prihodu v Esso pa si bomo lahko privoščili rusko banjo (savna). GH (Z)

4. DAN: Etnični EVENI
Esso se nahaja v izjemno slikoviti dolini in zato so ta del Kamčatke poimenovali Švica Rusije. Vas se nahaja na območju naravnega parka, ki je zaščiten pod Unescom. Po zajtrku se bomo lahko seznanili s še živečo kulturo Evenov. Etnični Eveni so rejci jelenov, ki živijo na Kamčatki in ohranjajo svoj tradicionalni način življenja. Ogledali si bomo etnografski muzej, lokalno arhitekturo (jurte) in se udeležili obredov očiščenja, hkrati pa bomo uživali v predstavi folklornih plesov. GH (Z)

5. – 7. DAN: VULKAN TOLBAČIK
Zapustili bomo Esso in se zapeljali do campa pod vulkanom Tobalčik. Naslednja dva dni pa bomo raziskali območje vulkana Tolbačik, ki ga sestavljata dva vrhova: Ploski Tolbačik (3.085 m) in Ostri Tolbačik (3.682 m). En dan bomo raziskovali posledice zadnjih izbruhov iz leta 2013. Sprehodili se bomo po polju lave in opazovali neverjetne vulkanske oblike. Drugi dan pa se bomo vzpeli na vulkan Ploski Tolbačik, kjer bomo lahko opazovali posledice izbruha vulkana iz leta 1975. Z vrha se nam bo nudil prekrasen pogled na okolico. Na poti bomo lahko opazovali bazaltne tvorbe ter kaldero na vrhu vulkana. Sprehodili se bomo tudi po pokrajine »mrtvega lesa«. C (Z, K, V) 4 – 6 ur hoje

8. DAN: Pot na JUG – TERMALNI VRELCI
Zapustili bomo območje vulkana in se zapeljali nazaj proti jugu vse do bregov reke Bistraja, kjer si bomo lahko privoščili namakanja v pravih toplotnih vrelcih sredi kamčatske divjine. C (Z, K, V)

9. – 10. DAN: RAFTING – MEDVEDI & LOSOSI
Privoščili si bomo pravo nasprotje od vulkanske divjine. Pluli bomo po reki in s čolna bomo lahko opazovali postrvi, losose in medvede. Mogoče nam bo uspelo uloviti tudi kako ribo, ki si jo bomo zvečer pripravili za večerjo ob tabornem ognju ob reki. Naslednji dan se bomo najprej s čolni in nato s terenskim avtobusom zapeljali do Patrunke, ki slovi kot počitniški kraj znan po termalnih vrelcih bogatih s silicijem. Po želji se bomo lahko tudi okopali. C (Z, K, V) in GH (Z)

11. DAN: VULKAN MUTNOVSKI
Sledila bo vožnja do vznožja vulkana Mutnovski. Ob prihodu si bomo privoščili TRI urni vzpon na vrh vulkana (2.323 m), od koder se nam bodo ponujali krasni razgledi na slikovito okolico, ki se lahko celo primerja z dolino Gejzirjev. Na poti nas bodo navdušila kombinacija vulkanske in ledeniške aktivnosti. Različne vulkanske kamenine, krater, ledenik, fumarole, manjši gejzirji, slapovi, kanjoni in še in še bomo doživeli na naši pešpoti. Prespali bomo v šotorih. C (Z, K, V) 5 – 6 ur hoje

12. DAN: VULKAN GORELI
Po zajtrku se bomo zapeljali do vznožja vulkana Goreli (1.829 m). Vulkan leži severno-zahodno od vulkana Mutnovski. Vulkan sestavlja 11 kraterjev in znotraj teh se nahajajo turkizno-modra jezera. Na poti do vrha bomo mogoče srečali celo svizce in ostale živali. Sam vzpon na vrh ni zahteven in traja tri ure. Po spustu se bomo zapeljali nazaj do Petropavlovska. H (Z) 4 – 5 ur hoje

13. DAN: PETROPAVLOVS KAMČATSKI ali PRELET S HELIKOPTERJEM
V Petropavlovsku bomo obiskali centralni del mesta, lokalni muzej in se sprehodili po Avačinskem zalivu. Proti doplačilu je možen helikopterski izlet do doline Gejzirjev ali do Kurilskega jezera. H (Z)

14. DAN: SAFARI PO MORJU – TJULNJI, KITI IN PTIČI
Odpravili se bomo na izlet do Ruskega zaliva. Pluli bomo po morju in opazovali številne ptice, tjulnje … Naš namen je, da bi videli nežne sesalce kite ter morske leve, ki se sončijo na skalah. Velika možnost je, da jih bomo izsledili, saj se v poletnih mesecih zatekajo v ta zaliv. Po celodnevnem izletu se bomo vrnili nazaj v Petropavlovsk. H (Z, K)

15. DAN: POVRATEK V SLOVENIJO
Po zajtrku bo sledil transfer na letališče in polet proti Ljubljani ali Dunaju.

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion *Z = zajtrk; K* = kosilo; *V = večerja; *C = šotori.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Eat well and travel often...

Odhodi

04.08 – 18.08.2019 / 15 dni.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja na Kamčatko: 1.990 eur + cca. 900 eur za letalsko karto in vključuje:

 • Nastanitve v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljnih sobah, v penzionih/gostiščih (GH) v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah in nastanitev v šotorih (C) za dve osebe;
 • Obroke kot je označeno na programu (Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja);
 • Prevoze po programu s terenskim avtobusom na 4WD ali 6WD;
 • Folklorni ples pri Evenih;
 • Dovolilnice za nacionalne parke;
 • Izlet z ladjico in rafting;
 • Kuharja za vse obroke, ko spimo v šotorih in ruskega lokalnega vodnika;
 • Slovenskega vodjo poti – slovenski vodnik;
 • Organizacijo potovanja s strani lokalne in slovenske agencije.

V ceno ni vključeno:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj/Ljubljana – Petropavlovsk – Dunaj/Ljubljana z vsemi letališkimi taksami;
 • Povratni transfer do letališča okvirno 60 eur – 90 eur;
 • Izlet s helikopterjem do doline Gejzirjev 600 eur/osebo, izlet s helikopterjem do jezera Kuril 600 eur/osebo; za oba izleta se je potrebno odločiti vsaj 1 mesec pred odhodom;
 • Enoposteljna soba – možna samo Petropavlovsku (20 eur/noč);
 •  Napitnina približno 30 eur;
 • Dodatni obroki – okvirno 15 eur na obrok.
 • Urejanje in posredovanje za ruski vizum (110 eur);
 • Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini – obvezno;
 • Doplačilo za manjšo skupino: 50 eur (13 – 12 oseb), 100 eur (11 – 10 oseb), 160 e ur (9 oseb) ter 200 eur (8 oseb).

Lama varčuje

Izleta s helikopterjem nismo vključili v ceno in je opcijski!

Pomembno

Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo le ceno naše organizacije in vodenja. Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2019. Mednarodna letalska karta je preračunana na dan 15. februar 2019 in je bila 900 eur.
Ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo oz. se cena sorazmerno poviša in potovanje se vseeno izpelje.

Priročne informacije: Potovali bomo potovali z najetim kombiji/avtobusom na 4 WD ali 6WD. Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah (samo v mestih), v preprostih GH brez kategorizacije in v šotorih. Šotore si sami postavljamo. Glede hrane naj omenimo, da je veliko mesa, mlečnih izdelkov, rib in morske hrane. V mestu se da dobiti tudi zelenjavo in sadje. Ko spimo v šotorih, si hrano kuhamo sami. Potovanje je primerno za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi popotniško žilico, saj je potovanje avanturistično orientirano – izven »cone komforta«. Na Kamčatko prihajamo v poletnem času, ki je prijetno za potovanje in trekinge ter za opazovanje živali. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 30 st. Celzija.  Kamčatka je varen del Rusije, a vseeno moramo biti pozorni na osebno lastnino; ljudje so prijazni in odprti.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 8 – 16 oseb.

Viza: Za potovanje v Rusijo potrebujemo vizum in t. i. LOI, ki ju bomo uredili pred odhodom.

Nasvet: Na potovanju bomo nekaj kilometrov tudi prehodili, saj je tako najlažje občudovati nepozabno naravo Kamčatke.

Namig: Potovanje je namenjeno ljubiteljem neokrnjene narave.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Na podnebje na Kamčatki na vzhodu in zahodu vplivajo mrzla morja, v notranjosti pa geotermalni pojavi. Od oktobra do maja ves polotok prekriva sneg in takrat so temperature večinoma pod lediščem. Proti koncu meseca julija nastopi kratko poletje, ko so v notranjosti temperature okoli 25 °C. Najboljši čas za obisk Kamčatke je od avgusta do sredine septembra, ko so temp. najbolj znosne, padavin je najmanj, vrhunec sezone komarjev pa se izteka.