Kitajska

Nepozabni Junan, “Avatajeve” gore in Peking

Čudovita popotniška kombinacija slikovite kitajske province Junan in “Avatarjevih lebdečih stebrov. Junan je mogoče najbolj fascinantna pokrajina med vsemi na Kitajskem: raznolika, privlačna in pretežno še neraziskana. Na eni strani smo v Himalaji v bližini Tibeta, na drugi pa v gričevnatem jugu. Ravno jug slovi po svoji kraški pokrajini in riževih terasah, med tem ko je sever visokogorski in etnično raznolik. Možen je še podaljšek do “Avatarjevih gora” v Hunanu, kjer nam enostavno zmanjka presežnikov, s katerimi bi opisali skoraj lebdeče kamnite stebre. Ob zaključku potovanja pa še nekaj kitajske klasike kot je kitajski zid, »prepovedano mesto« in trg Tienanmen.

1. DAN: POLET in KUNMING
Iz bližnjega mednarodnega letališča bomo poleteli proti Kunmingu, prestolnici kitajske province Junan.

2. – 3. DAN: KAMNITI GOZD
Po prihodu v Kunming se bomo zapeljali do kamnitega gozda oz. Shilin (Unesco), ki je poznan po kraški pokrajini. Gre za 400 km2 nadzemnega kitajskega krasa z neverjetnimi skalnimi formacijami. Tu se bomo sprehodili in uživali v kraški pokrajini neobičajnih formacij. Iz kamnitega gozda se bomo zapeljali do znanih riževih polj Yuanyang (Unesco). GH (Z)

4. – 5. DAN:RIŽEVE TERASE
Tu se bomo izgubljali med riževimi terasami. V fotoaparate bomo ujeli dih jemajoče riževe terase ob različnih časih dneva, od sončnega vzhoda do sončnega zahoda. Srečali bomo pripadnike etničnih skupin Hani, ki nosijo pisana oblačila. Z malce sreče (pravzaprav odvisno od luninega koledarja) bomo doživeli tudi znano živahno in etnično pisano tržnico v eni izmed vasi. Sprehodili se bomo do vasice s posebno “gobasto” gradnjo in s slamnatimi strehami. Raziskali bomo nekoč težko dostopno pokrajino riževih teras. GH (Z)

6. DAN: TRADICIONALNO KITAJSKO MESTO in KUNMING
Pot  nas bo iz območja YuanYang vodila do mesta Jianshuja. V simpatičnem mestu bomo spoznali klasično kitajsko arhitekturo. Poleg številnih zanimivih stavb se v mestu nahaja preko 700 let star Konfucijev tempelj. Po ogledu se bomo zapeljali nazaj do Kunminga, ki je poznan po svojih blagih (pomladnih) temperaturah in prav zato ga večkrat imenujejo kot mesto večne pomladi. Po prihodu v Kunming se bomo sprehodili ob Zelenem jezeru, ki se nahaja v centru mesta, kjer Kitajci velikokrat plešejo in telovadijo. V živahnem delu centru mesta si bomo lahko privoščili številne junanske čaje. GH

7. – 8. DAN: RDEČA ZEMLJA
Iz Kunminga se bomo zapeljali proti »rdeči zemlji«. Pokrajina na pomlad kar kipi od številnih barv, kjer se osnovni rdeči barvi priključijo še odtenki belih, rumenih, zelenih, modrih in vijoličnih cvetov. Sprehodili se bomo skozi krasno pokrajino in se neto zapeljali nazaj do Kunminga, kjer se bomo vkrcali na hitri vlak, ki nas bo popeljal do mesta Dali.GH (Z)

9. DAN: DALI
V simpatičnem Daliju si bomo ogledali največje znamenitosti mesta. Ogledali si bomo 1800 letne “tri pagode”, jezero Erhai, kjer se bomo po želji zapeljali s čolnom. Izgubljali se bomo po starem mestnem jedru in se povzpeli na mestno obzidje, od koder bomo imeli pogled na mesto. GH (Z)

10. – 11. DAN: LIJIANG
Zjutraj se bomo zapeljali do tradicionalne vasice v bližini Dalija, kjer živijo pripadniki etnične skupine Bai. Mesto je bilo nekoč pomembno trgovsko mesto na poti med Junanom, Tibetom in Burmo. Sprehodili se bomo med domačini, od tu pa nas bo pot vodila do Lijianga, ki je skoraj tisoč let staro mesto pod Unescovo zaščito. Tu se bomo izgubljali v labirintu kamnitih uličic in med mostovi, ki sekajo številne vodne kanale. Tipična kitajska arhitektura, rdeči lampijoni, domačini v tradicionalnih Naxi nošah, okusna hrana, spominki … Ogledali si bomo tudi bližnje vasice, kjer prebivajo Naxiji, ki se zelo poznani po svojevrstni pisavi, umetnosti, oblačilih … Naslednji dan pozno popoldan se bomo zapeljali do soteske tigrovega skoka in tam prenočili. GH (Z)

12. DAN: SOTESKA TIGROVEGA SKOKA
Legenda pravi, da je tiger ob reki Jangce skočil čez reko, zaradi česar se soteska imenuje soteska Tigrovega skoka. V globoki soteski, ki jo je ustvarila reka Jangce, si bomo privoščili pohod. Ves čas nas bodo spremljali štiri in pet tisočaki in slikovita oklica. Po pohodu se bomo iz soteske zapeljali proti severu, do mesta Shangri La, kjer živijo Tibetanci in pripadniki ostalih etničnih skupin. Preden bomo prišli do mesta se bomo ustavili ob prvem zavoju najdaljše azijske reke Jangce. Odpirali se nam bodo krasni pogledi na gorato okolico, v zraku bodo plapolale budistične zastavice in zadišalo bo po maslenem tibetanskem čaju. GH (Z)

13. DAN: SHARGRI LA
Ogledali si bomo budističen samostan Songzanlin, ki je zgrajen v stilu tibetanske Potale v Lhasi in zato velikokrat sliši na ime »mala Potala«. V samostanu bomo opazovali budistične menihe in slišali marsikaj zanimivega o tibetanskem budizmu. Po želji se bomo z žičnico povzpeli na 4500 m visoko panoramsko točko, od koder bomo imeli razgled na okoliške visoke gore, ki mejijo na Tibet in sosednjo provinco Sičuan. S Tibetanci bomo lahko zaplesali v starem mestnem jedru, poskušali bomo tradicionalno tibetansko hrano in masleni čaj. GH(Z)

14. – 15. DAN: POLET DO EVROPE
Nekaj časa bomo še preživeli v okolici Shangrila La, nato pa bo sledil transfer do letališča in let do Kunminga, od koder bomo poleteli proti Evropi. Nočitev na letalu. *Tisti, ki bomo pot nadaljevali v Hunan in do Pekinga, se bomo iz Shangri Le zapeljali nazaj do Lijijanga in tam prenočili ter naslednji dan poleteli proti Hunanu.

PODALJŠEK POTOVANJA – Avatarjeve gore in Peking in kitajski zid

15. – 18.DAN: AVATARJEVE GORE – Nacionalni park ZHANGJIAJIE
Sledil bo let do mesta Changsha (provinca Hunan). Od tam se bomo odpeljali v okolico nacionalnega parka, kjer so posneli film Avatar. Ob večdnevnem odkrivanju nacionalnega parka ne bo zmanjkalo presežnikov, s katerimi bi opisali skoraj lebdeče kamnite stebre, ki kukajo iz skrivnostnih meglic. Po želji si bomo lahko privoščili še izlet do gore Tianmen, do koder nas bo popeljala 7 km dolga žičnica. Prekrasna, skoraj nezemeljska pokrajina, nas vsekakor ne bo pustila ravnodušne in je vsekakor vredna ogleda. GH (Z)

19. – 20. DAN: PEKING in KITAJSKI ZID
Iz Chanshaja bomo poleteli do Pekinga. Po pristanku v Pekingu se bomo zapeljali do kitajskega zidu, kjer se bomo sprehodili po delu obnovljenega zidu. Ogledali si bomo še olimpijski stadion ter zvečer preživeli na zanimivi in slikoviti tržnici s hrano. Naslednji dan si bomo ogledali glavni znamenitosti mesta: največji trg na svetu – trg Tiananmen in prepovedano mesto. Nato bo sledil še ogled prepovedanega mesta (Unesco) oz. nekdanje cesarske palače in sprehod po nekdanjih mestnih četrtih, po hutongih. H (Z)

21. DAN: POLET DO EVROPE

*H = hotel;  *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Življenje je ena sama dogodivščina...

Odhodi

20.04. – 04./11.05.2019 / 15 oz. 21 dni.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Kitajski: od 1250 eur na osebo + cca. 650 eur za letalsko karto in vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Benetke – Kunming/Peking – Benetke z vsemi letališkimi taksami;
 • Notranji let na relaciji ShangriLa – Kunming (krajše potovanje);
 • Notranja leta na relaciji Lijiang – Changsha; Changsha – Peking (pri podaljšku potovanja);
 • Nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (penzionih) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom (zajtrk je občasno izven gostišč);
 • Prevoze po programu (avtobus, taxiji, vlak);
 • Lokalno vodenje;
 • Slovenskega vodnika oz. vodjo poti;
 • Organizacijo potovanja;
 • Podaljšek potovanja stane od 1.750 eur na osebo +  letalska karta.

V ceno ni vključeno:

 • Povratni transfer do letališča (okvirno 60 eur do 90 eur);
 • Urejanje in posredovanje za kitajski vizum (70 eur);
 • Enoposteljna soba​ (150 eur/krajše potovanje in 220 eur/daljše potovanje);
 • Vstopnine približno 90 eur – 160 eur, napitnina 40 eur;
 • Vzpon z žičnico – Shangrila (okvirno 30 eur), vzpon z dvigalom – Avatarjeve gore (okvirno 20 eur);
 • Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini;
 • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 16 oseb;
 • Doplačilo za manjšo skupino: 50 eur (15 – 14 oseb), 100 eur (13 – 11 oseb), 120 eur (10 – 8 oseb) ter 150 eur (7 – 6 oseb).

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo le ceno naše organizacije in vodenja. Mednarodna letalska karta je preračunana na dan 10. november 2018 in je bila 670 eur z odhodom iz Benetk.
Ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo oz. se cena sorazmerno poviša in potovanje se vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

Priročne informacije: Po Kitajski bomo potovali avtobusom, vlakom, letali in taksiji. Spi se v hotelih 2* in hostlih v dvoposteljnih sobah. Na Kitajskem v večini primerov hoteli ne ponujajo zajtrka, zato bomo zajtrkovali izven hotela. Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Hrana je zelo okusna in bazira na zelenjavi, rižu, testeninah in mesu. Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice. Marca/aprila in septembra/oktobra je na Kitajskem prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 30 stopinj, večja možnost krajših padavin je samo v hribih, kjer je tudi hladneje. Jesen in zgodnja pomlad sta najprimernejša meseca za potovanje v te dežele. Najprimernejše čas za obisk riževih polj in Hunana je na zgodnjo spomlad ali jesen. Kitajska je varna država, a  vseeno moramo biti pozorni na osebno lastnino. Slovenci za obisk Kitajske potrebujemo vizum, ki ga uredimo pred odhodom.

Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 16 oseb.

Viza: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Kitajsko.

Nasvet: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.

NamigFotografski navdušenci boste zagotovo prišli na svoj račun.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Podnebje Kitajske je izredno raznoliko; za severni del (vključno s Pekingom) so značilna vroča poletja in hladne zime, osrednji in južni del pa imata zmerno kontinentalno podnebje s prav tako vročimi poletji in hladnimi zimami. Marca/aprila in septembra/oktobra je na Kitajskem prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 30 stopinj C, večja možnost krajših padavin je samo v hribih, kjer je tudi hladneje. Zgodnja pomlad in jesen sta najprimernejša meseca za potovanje v te dežele.