Madagaskar

Potovanje k sebi in ljudem

Madagaskar oz. Veliki rdeči otok kot ga nekateri radi imenujejo je za Grenlandijo, Novo Gvinejo in Borneom četrti največji otok na svetu. Zaradi svoje specifične lege v Indijskem oceanu in zaradi oddvojenosti od Afrike in Azije ga lahko imenujemo tudi »svet zase«. Otok je izredno svojevrsten, kar se kaže v številnem endemičnem rastlinstvu in živalstvu in nenazadnje tudi v prebivalstvu. Življenjsko filozofijo Malgašev označujeta besedi »mura mura« ali hiti počasi, kar je pravo nasprotje Evropejcem, ki se nam venomer nekam mudi. Ljudje na Madagaskarju so preprosti, prijazni in imajo veliko spoštovanje do tujcev, ki jih imenujejo »vazá«. Med tem ko se mestno življenje Evropejcev odvija v zaprtem prostoru; od doma v službo (pa še to z avtom) in nazaj, se na Madagaskarju, na vasi, vse odvija zunaj, v naravi. Endemično floro in favno (80- 90%), ki je ne najdemo nikjer drugje na svetu, lahko obiskovalci spoznavamo v preko 50 različnih narodnih parkih in rezervatih; tu rastejo tudi drevesa »s koreninami navzgor« – baobabi, po katerih skačejo in nabirajo sadeže ljubke polopice, znane iz risank Madagaskar – makiji oz. lemurji. Čudovit je malgaški kras – Tsingy, pa številne peščene plaže, estetski spominki iz rafije, lesa, volovskih rogov, posebnega papirja, tekstila … Za Madagaskar turistični vodič Lonely Planet celo pravi, da je ena najbolj očarljivih in prijetnih destinacij na svetu!

Antananarivo oz. Tana je pravi kraj za krajšo aklimatizacijo in ob prihodu in odhodu bomo spoznali nekaj utrinkov glavnega mesta. Na začetku si bomo skupaj ogledali kraljevi grič Ambohimango, kjer je v 18. stoletju poglavar Ramboasalama postal kralj in združil različna ljudstva plemena Merina v močno kraljestvo. Ambohimanga je danes zaščitena tudi s strani UNESCA kot najbolj pomemben simbol kulturne dediščine Madagaskarja. Seveda bomo obiskali tudi svetovno znanega slovenskega misijonarja Pedra Opeko v skupnosti »smetiščarjev« Akamasoa, večere pa bomo lahko preživeli ob poslušanju prijetne malgaške glasbe – »salegi«.

Pot nas bo vodila na zahod otoka, v prijazno obmorsko mestece Morondava. V štirih dneh, ki bodo pred nami, bomo obiskali edinstveni narodni park Tsingy de Bemaraha (pod UNESCO-m). Kras v parku je nenavaden, mističen kot lunina površina. Vsa pokrajina je našpičena in neprehodna, kar potrjuje dejstvo, zakaj jo je pleme Sakalava poimenovalo Tsingy. V prevodu to pomeni hoditi po prstih oz. plesati. Najgloblje zajede so globoke tudi do 120 metrov, na dnu pa raste tropsko rastlinstvo, v katerem se skrivajo tipične malgaške živali; lemurji, kameleoni … Ob povratku v Morondavo bomo spoznavali življenje ob rekah Manambolo in Tsiribihina, ju s trajektom prečkali, nato pa si bomo ogledali še sveti baobab, zaljubljena baobaba in slavno Alejo tisočletnih baobabov.

Na poti proti mestu Fianarantsoa se bomo ustavili v Antsirabeju – mestecu rikš oz. »pus pusov«, kot jim pravijo domačini. Kakšno vožnjo si bomo lahko privoščili tudi sami. Naslednji dan si bomo ogledali jezero Tritiva in se sprehodili po bližnjem gričevju. Jezero Tritiva je vulkanskega izvora, globoko je 160 metrov in zaradi njegove globine ter skrivnostne barve so domačini okrog njega stkali legendo, ki pa jo za zdaj še ne izdamo. V Antsirabeju izdelujejo okusne slaščice, spominke iz volovskih rogov, spominke iz odpadne pločevine in še kaj. Ogledali si bomo nekaj takšnih obrtnih delavnic.

Narodni park Ranomafana je eden najlepših na vsem Madagaskarju. Veliko edinstvenih živali lahko opazujemo le ponoči, zato jih bomo nekaj spoznali na našem nočnem sprehodu. V prevodu Ranomafana pomeni – vroča voda. Če bo le čas, se bomo tudi okopali v toplicah.

Naš naslednji postanek bo v univerzitetnem kraju Fianarantsoa. V bližnjih gričih si bomo ogledali čajne plantaže ter kako pridelujejo vino. Ker jo to edina malgaška vinorodna pokrajina, bomo vino tudi poskušali.

Sledil bo eden izmed vrhuncev potovanja, vožnja z vlakom po enotirni železnici, na vzhodno obalo, v Manakar. Med vožnjo skozi tropski gozd se nam bodo odpirali pejsaži dolin, številni slapovi in čudovita pokrajina. Sledil bo izlet po kanalu Pangalanes (to je 600 km dolg sistem povezanih rek in jezer, ki vzporedno z vzhodno morsko obalo omogoča plovbo). Madagaskar je ena izmed najmočnejših držav izvoznic vanilije in nageljnovih žbic in tudi njihovo pridelavo si bomo zato ogledali.

Počasi se bom začeli vračati proti Tani, ustavili pa se bomo še v Ambositri, malgaški prestolnici umetnosti in obrti. Ogledali si bomo kakšno obrtno delavnico, kdor bo pa želel, si bo lahko za konec našega potovanja pa ugodni ceni kupil še kakšen spominek.

Že tretja malgaška znamenitost, ki je na Unescovem spisku in si jo bomo ogledali, je ena izmed tipičnih vasic ljudstva Zafimaniry. To ljudstvo je podskupina plemena Betsileo (na Madagaskarju je 18 plemen). Zafimaniry ljudstvo slovi po svojih rezbarijah na lesu.

Pred odhodom bomo obiskali še krokodiljo farmo in še enkrat občudovali lemurje in druge živali. Vsi, ki bodo z nami potovali odprtih oči in dobrega srca, se bodo domov vrnili z izkušnjo, ki jih bo lahko zaznamovala za vselej! Sledili bo le še prihod v Tano, nočitev in let proti domu.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Nikoli ni prepozno za popotniško dogodivščino...

Odhodi

23.10. – 11.11.2018 / 20 dni, zbiramo prijave.

Lama opozarja

Vodenje potovanja v angleškem jeziku!

Cena

Cena potovanja po Madagaskarju v letu 2017: za organizacijo potovanja računamo 250 eur na osebo, vse ostalo pa se plača na licu mesta na Madagaskarju, in sicer je cena potovanja na osebo pri 10 prijavljenih 1.590 eur + cca. 1.290 eur za letalsko karto in vključuje:

  • Povratno letalsko karto iz kakšnega bližnjega letališča v Antananarivo z vsemi taksami; odvisno od dneva prijave – na dan 02.02.2018 je bila cena karte cca. 1.290 eur;
  • Vse nastanitve v prijetnih hotelih v dvoposteljnih sobah; v večini primerov so na Madagaskarju v dvoposteljnih sobah zakonske postelje;
  • Vso prehrano z zajtrki, kosili in večerjami; včasih se ne bomo mogli izogniti kakšnemu preprostemu kosilu oz. lunch paketu: npr. na vlaku Fianarantsoa – Manakara in še kje;
  • Vse prevoze in vstopnine po programu;
  • Lokalne vodnike v angleškem jeziku in organizacijo potovanja;
  • Končna cena potovanja v letu 2018 bo znana naknadno.

V ceno ni vključeno:

  • Hrana, ki ni vključena v programu, morebitni dodatni ogledi in napitnine;
  • Transfer do Ljubljani bližnjega letališča: po predhodnem dogovoru lahko skupaj najamemo prevoz;
  • Doplačilo za enoposteljno sobo znaša 300 eur na osebo;
  • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 12 oseb. V primeru manjše skupine (8 – 9 oseb) je potrebno doplačilo v višini 100 eur na osebo, v primeru (6-7 oseb) je potrebno doplačilo 150 eur na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja vključuje praktično vse!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 250 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 oseb), bo potrebno plačati cca. 1.290 eur za nakup letalskih kart. Preostali znesek oz. 1.590 eur se plača na Madagaskarju lokalni agenciji. Cene letalskih prevoznikov se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila. Zaradi zasedenosti letalskih povezav na Madagaskarju svetujemo čimprejšnjo prijavo. Prosimo upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj na Madagaskarju ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole; posledično so možne spremembe, dodatne stroške udeleženci potovanja krijejo sami.

Priročne informacije: Madagaskar sodi med gospodarsko najmanj razvite države na svetu in tudi zato tujce, včasih celo preveč, spoštujejo. Želimo, da naši potniki tega ne bi izkoriščali in da bi bili do domačinov spoštljivi. Medtem ko je v času našega potovanja na Madagaskarju sušno obdobje, je ob morju prijetno toplo in primerno za kopanje. V notranjosti (na planoti) lahko temperature padejo tudi do 15 °C in manj; kakšna jopica iz termovelurja bo prišla prav. Vse druge informacije in priporočila vam bomo posredovali osebno vsaj 14 dni pred potovanjem.

Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 12 oseb.

Viza: Ob prihodu na Madagaskar dobimo vizum za 30 dni brezplačno.

Nasvet: Potovanje je primerno za vse, ki imajo radi avanturizem, popotniški način odkrivanja sveta, spoznavanje domačinov in njihovih navad, za zaljubljence v naravo, fotografske navdušence … skratka popotnikom po duši. :)

Namig: Madagaskar sodi med gospodarsko najmanj razvite države na svetu in tudi zato tujce, včasih celo preveč, spoštujejo. Želimo, da naši potniki tega ne bi izkoriščali in da bi bili do domačinov spoštljivi. Tonga soa! Dobrodošli na Madagaskarju!

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Madagaskar ima na severu tropsko, na jugu pa subtropsko podnebje. Vroča deževna doba traja od novembra do aprila, sušno hladnejše obdobje pa od maja do oktobra. Najhladnejši mesec v letu je julij, ko se temperatura spusti do 10 °C, najtopleje pa je decembra, ko se temperature gibljejo od 16 do 29 °C. Vzhodna stran otoka je zaradi JV pasatov bolj namočena kot vzhodna in južna stran otoka.

 

Vtisi potnikov