Mjanmar

Pozabljen raj

Mjanmar oz. Burma je izjemno slikovita in še vedno skrivnostna dežela zlatih pagod, budistične tradicije ter nasmejanih domačinov. Nekoč izolirana dežela se počasi odpira, a za marsikoga ostaja uganka. Vsekakor je ta izjemno fotogenična dežela pravi raj za fotografske navdušence. Naše foto potovanje nas bo popeljalo skozi kolonialno zapuščino pozabljenega raja, skozi številne tržnice Yangona in vse do zlate budistične pagode Švedagon. V osrednjem delu dežele – ob jezeru Inle bomo odkrivali življenje na vodi in v bližnjih vasicah; ikonični čolnarji in številne etnične skupine bodo vsekakor naredili vtis na nas. V Mandalaju, nekdanjemu kolonialnemu mestu, bomo ob sončnem zahodu posvetili pozornost največjemu tikovemu mostu. Po reki Iravadi se bomo zapeljali vse do izjemno slikovitega Bagana, ki slovi po budističnih templjih in vaškemu življenju. Mesto je prav posebej zanimivo v zimskem času, ko se ob sončnih vzhodih ustvarjajo meglice, ki dajejo okolici prav nezemeljski videz. Seveda pa bo čez celotno potovanje nešteto priložnosti za srečevanje s prijaznimi domačini, ki so s svojim eksotičnim izgledom in nenehno nasmejanostjo pravi magnet za fotokamere (in ne, ne bežijo pred objektivi in ne zahtevajo plačila).  Vabljeni na našepotovanje in se prepričajte, kako izjemno slikovit je Mjanmar in kako malo se je spremenil v zadnjih desetletjih.

1. DAN: POLET
Transfer do letališča in mednarodni polet proti Yangonu.

2. – 3. DAN: YANGON
Nekdanji prestolnici Myanmara je Pablo Neruda dejal »mesto krvi, sanj in zlata«. Po prihodu bo sledil transfer do hotela, nato pa bomo obiskali zlato pagodo Švegadon Paya. Sprehodili se bomo po živahnih ulicah, skozi številne pisane tržnice ter si natančno ogledali kolonialno arhitekturo. Uživali bomo v vožnji z lokalnim vlakom, ki bo prav posebno doživetje, in sicer ne samo zaradi same vožnje, ampak tudi zaradi spremljanja življenja domačinov, ki prinašajo svoje pridelke v mesto. Absolutno doživetje pa bo zagotovo fotografiranje nasmejanih domačinov na eni izmed lokalnih tržnic. Zvečer se bomo vkrcali na nočni avtobus, ki nas bo popeljal do Inleja. GH (Z) in nočitev na avtobusu ali letalo.

4. – 6. DAN : JEZERO INLE IN OKOLIŠKE VASI
Zjutraj bomo prispeli do Nyaungshweja, ki je izhodišče za jezero Inle. Jezero bo vsekakor eden izmed vrhuncev potovanja. Že navsezgodaj se bomo srečali z menihi, ki začenjajo dan s pobiranjem darov med domačini. S čolnom se bomo zapeljali po jezeru, kjer bomo srečevali prav posebne ribiče, videli nenavaden način veslanja, se zapeljali med plavajoče vrtove in pod hiše, ki stojijo kar na jezeru. Obiskali bomo tudi številne delavnice, kjer na star, tradicionalen način obdelujejo srebro, pletejo svilo, delajo znane “cherootke”, se srečali z “dolgovratkami” ter zaključili dan z nepozabnim sončnim zahodom na jezeru. Z malce sreče (pravzaprav odvisno od luninega koledarja) bomo v eni izmed vasi v bližini jezera doživeli tudi znano živahno in etnično pisano tržnico, hkrati pa se bomo srečali z mladimi menihi v samostanu z ovalnimi okni. GH (Z)

7. DAN: MANDALAY
Informativni ogled Mandalaya, kulturne prestolnice Mjanmara in nato nadaljevanje do Amarapure, kjer se bomo sprehodili po tisoč let starem tikovem mostu U Bein in v objektive ujeli razgledniški motiv zatona sonca. H (Z)

8. DAN: REKA IRAVADI
Zjutraj se bomo vkrcali na ladjico, ki nas bo popeljala po reki Iravadi vse do Bagana. Po reki Iravadi se bomo zapeljali vse do izjemno slikovitega Bagana; na poti do tja bomo vseskozi lahko opazovali raznolikost življenja na in ob tej mogočni reki. Prihod v Bagan v poznih popoldanski urah. GH (Z)

9. – 10. DAN: BAGAN
Bagan se ponaša s tisočimi antičnimi templji, ki se razprostirajo preko celotnega podeželja; spoznali ga bomo z najetimi kolesi. Sončni vzhod zajet z ene izmed pagod, ko skozi jutranje meglice pokukajo vrhovi templjev, nam bo za vedno ostal v spominu. Za doplačilo si bomo lahko privoščili tudi polet z balonom. Ves dan bo namenjen izgubljanju med številnimi templji, srečevanjem z domačini v majhnih vasicah, foto “šutingi” z mladenkami, ki si lica mažejo s tanako, ob sončnem zahodu pa bomo lahko spremljali pastirje, ki domov ženejo živino. Še preden se bomo z nočnim avtobusom podali do Yangona, pa bo še dovolj časa tudi za ogled “lacquware” delavnic, kjer s posebnimi tehnikami obdelujejo bambusov les. GH (Z) in nočna vožnja z avtobusom.

11. DAN: YANGON IN POLET
Zapeljali se bomo na mednarodno letališče, od koder bomo poleteli proti domu.

PODALJŠEK POTOVANJA

11. – 12. DAN: PEŠČENA PLAŽA
Zapeljali se bomo do morja, kjer bo sledil počitek in uživanje na eni izmed najlepših in najdaljših peščenih plaž v Mjanmaru, kjer bo ogromno možnosti za potapljanje in uživanje na soncu.  Kokosove palme, bananine palme, turkizno morje, neverjetni sončni zahodi … Ali bi si lahko človek želel kaj boljšega ob zaključku potovanja? Za tiste, bolj avanturistične, bo možnost (po želji) izredno slikovite vožnje z motorjem do sosednje vasi, izlet do slonje farme (možna ježa) ali ribolov z lokalnimi ribiči. Motivov pa spet toliko, da fotokamere tudi tu še ne boste pospravili. GH (Z)

13. – 15. DAN: BAGO & ZLATA PAGODA
Zjutraj bomo zapustili morje in se zapeljali proti vzhodu, do mesta Bago, kjer si bomo ogledali stupo in kar 55 m dolg kip Bude v pol ležečem položaju. Ogledali si bomo tudi zelo znano zlato stupo Kyaiktiyo, ki velja za eno najsvetejših budističnih romarskih točk v Burmi in kjer naj bi se v notranjosti le-te nahajal las Bude. Romarji prihajajo na vrh hriba in častijo svoje božanstvo na prav poseben način; na kip lepijo namreč zlate lističe. Če bo sreča na naši strani, bomo ta dan doživeli enega najlepših sončnih zahodov. Zadnji dan se bomo zapeljali proti Yangonu GH (Z)

16. DAN: POLET DOMOV
Zapeljali se bomo na mednarodno letališče, od koder bomo poleteli proti domu.

*Z = zajtrk;  *V = večerja; *H = hotel;  *GH = guesthouse

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Travel is about the journey, not the destination...

Odhodi

18.02. – 28.02./05.03.2019 / 11 oz. 16 dni,  zbiramo prijave.

 

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Mjanmaru v letu 2018: 870 eur + letalska karta cca. 715 eur in vključuje:

  • Povratni mednarodni polet z bližnjega letališča s taksami (cena variira, januarja 2018 je bila let. karta cca. 715 eur);
  • Notranji let Heho – Mandaly (cena variira);
  • Namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom (2*) in v guesthousih;
  • Vse stroške s prevozi (najeti avtobus, tuktuki, kolesa, motorji, ladja …);
  • Organizacijo, vodenje in našo energijo;
  • Cena velja ob prijavi min. 12 prijavljenih, podaljšek potovanja stane 310 eur na osebo;
  • Cena je veljala v letu 2018, točna cena potovanja v letu 2019 bo znana naknadno.

V ceno ni vključeno:

  • Vstopnine (cca. 60 eur), morebitni dodatni izleti, ki niso zajeti v program, napitnine, transfer do bližnjega letališča in nazaj ter stroške osebne narave in dodatne obroke;
  • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 16 oseb. V primeru manjše skupine (10 – 11 oseb) je potrebno doplačilo v višini 100 eur na osebo, v primeru (8 – 9 oseb) 120 eur in v primeru (6 – 7 oseb) pa 150 eur na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev, bomo šli v nakup letalskih kart. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa se cena za organizacijo in vodenje potovanja sorazmerno poviša. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih prevoznikov in valutna razmerja (burmanski kyat vs. $ vs eur) se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 12 prijavljenih ter letalska karta s taksami. Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1200 eur, razliko do polne cene se plačuje na poti , in sicer kot del programa.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 16 oseb.

Viza: Slovenci za obisk Mjanmara potrebujemo vizum.

Nasvet: Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Namig: Mjanmar resnično odlično poznamo; državo smo počez že večkrat prepotovali.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Tajska in Mjanmar imata monsunsko podnebje; od meseca maja do oktobra prevladuje deževna doba z visokimi temperaturami in visoko vlago, od novembra do marca pa prevladuje zimski monsun s prijetnimi temperaturami (25 – 35 °C) in jasnim vremenom – to je tudi najbolj primeren čas za potovanje po Tajski in Mjanmaru.

Vtisi potnikov