Mjanmar – Burma

Pozabljen raj

Mjanmar oz. Burma je izjemno slikovita in še vedno skrivnostna dežela zlatih pagod, budistične tradicije ter nasmejanih domačinov. Nekoč izolirana dežela se počasi odpira, a za marsikoga ostaja uganka. Vsekakor je ta izjemno fotogenična dežela pravi raj za fotografske navdušence. Naše potovanje nas bo popeljalo skozi kolonialno zapuščino pozabljenega raja, skozi številne tržnice Yangona in vse do zlate budistične pagode Švedagon. V osrednjem delu dežele – ob jezeru Inle bomo odkrivali življenje na vodi in v bližnjih vasicah; ikonični čolnarji in številne etnične skupine bodo vsekakor naredili vtis na nas. V Mandalaju, nekdanjemu kolonialnemu mestu, bomo ob sončnem zahodu posvetili pozornost največjemu tikovemu mostu. Po reki Iravadi se bomo zapeljali vse do izjemno slikovitega Bagana, ki slovi po budističnih templjih in vaškemu življenju. Mesto je prav posebej zanimivo v zimskem času, ko se ob sončnih vzhodih ustvarjajo meglice, ki dajejo okolici prav nezemeljski videz. Seveda pa bo čez celotno potovanje nešteto priložnosti za srečevanje s prijaznimi domačini, ki so s svojim eksotičnim izgledom in nenehno nasmejanostjo pravi magnet za fotokamere (in ne, ne bežijo pred objektivi in ne zahtevajo plačila).  Vabljeni na naše potovanje in se prepričajte, kako izjemno slikovit je Mjanmar in kako malo se je spremenil v zadnjih desetletjih.

1. – 2. DAN: POLET
Transfer do letališča, mednarodni polet proti Bangkoku in Mandalayu. Po prihodu v Mandalay transfer do hotela in nočitev v hotelu. H (nočitev v Mandalayu, obroki na letalu)

3. DAN: MANDALAY
V Mandalaju si bomo privoščili izlet do Mahamuni pagode, kjer bomo opazovali domačine, ki lepijo zlate lističe na Budin kip. Obiskali bomo tudi nekdanje kraljeve prestolnice in opazovali pagode in samostane ter življenje ob reki Iravadi, kjer se ta mesta nahajajo. Zaključili bomo v Amarapuri, kjer se bomo sprehodili po tisoč let starem tikovem mostu U Bein in v objektive ujeli razgledniški motiv zatona sonca. H (Z)

4. DAN: REKA IRAVADI
Zjutraj se bomo vkrcali na ladjico, ki nas bo popeljala po reki Iravadi vse do Bagana. Po reki Iravadi se bomo zapeljali vse do izjemno slikovitega Bagana; na poti do tja bomo vseskozi lahko opazovali raznolikost življenja na in ob tej mogočni reki. Prihod v Bagan v poznih popoldanski urah. GH (Z)

5. – 6. DAN: BAGAN
Bagan se ponaša s tisočimi antičnimi templji, ki se razprostirajo preko celotnega podeželja; spoznali ga bomo z najetimi kolesi. Sončni vzhod zajet z ene izmed pagod, ko skozi jutranje meglice pokukajo vrhovi templjev, nam bo za vedno ostal v spominu. Za doplačilo si bomo lahko privoščili tudi polet z balonom. Ves dan bo namenjen izgubljanju med številnimi templji, srečevanjem z domačini v majhnih vasicah, ob sončnem zahodu pa bomo lahko spremljali pastirje, ki domov ženejo živino. Še preden se bomo z nočnim avtobusom podali do Yangona, pa bo še dovolj časa tudi za ogled “lacquware” delavnic, kjer s posebnimi tehnikami obdelujejo bambusov les. GH (Z) in R (Z)

7. – 9. DAN : JEZERO INLE IN OKOLIŠKE VASI
Zjutraj bomo prispeli do Nyaungshweja, ki je izhodišče za jezero Inle. Jezero bo vsekakor eden izmed vrhuncev potovanja. Že navsezgodaj se bomo srečali z menihi, ki začenjajo dan s pobiranjem darov med domačini. S čolnom se bomo zapeljali po jezeru, kjer bomo srečevali prav posebne ribiče, videli nenavaden način veslanja, se zapeljali med plavajoče vrtove in pod hiše, ki stojijo kar na jezeru. Obiskali bomo tudi številne delavnice, kjer na star, tradicionalen način obdelujejo srebro, pletejo svilo, delajo znane “cherootke”, se srečali z “dolgovratkami” ter zaključili dan z nepozabnim sončnim zahodom na jezeru. Z malce sreče (pravzaprav odvisno od luninega koledarja) bomo v eni izmed vasi v bližini jezera doživeli tudi znano živahno in etnično pisano tržnico, hkrati pa se bomo srečali z mladimi menihi v samostanu z ovalnimi okni. GH (Z) in R (Z)

10. DAN: YANGON
Nekdanji prestolnici Myanmara je Pablo Neruda dejal »mesto krvi, sanj in zlata«. Po prihodu v Yangon bo sledil transfer do hotela nato pa obisk zlate pagode Švegadon Paya. Sprehodili se bomo po živahnih ulicah, skozi pisane tržnice ter si natančno ogledali kolonialno arhitekturo. V kolikor nam bo čas dopuščal bomo zvečer obiskali tudi živahno kitajsko četrt. GH (Z)

11. DAN: YANGON IN POLET
Zapeljali se bomo na mednarodno letališče, od koder bomo poleteli proti domu.

PODALJŠEK POTOVANJA

11. – 12. DAN: BAGO & ZLATA PAGODA
Zgodaj zjutraj se bomo z najetim kombijem zapeljali do mesta Bago, kjer si bom glede na razpoložljivi čas ogledali stupo in 55 m dolg kip Bude v polležečem položaju. Nato bomo pot nadaljevali ob nasadih kavčuka, omel in riža vse do Kyaiktiya. Ogledali si bomo znano zlato stupo, ki velja za eno najsvetejših budističnih romarskih točk v Mjanmaru, kjer naj bi se v notranjosti le- te nahajal las Bude. Romarji prihajajo na vrh hriba in lepijo zlate lističe. Zadnji dan se bomo zapeljali nazaj do Yangona, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah. GH (Z)

13. – 15. DAN: MORJE
Sledil bo jutranji odhod proti morju. Zjutraj se bomo zapeljali do manjšega kraja ob Bengalskem zalivu. Po prihodu bo sledil počitek in uživanje na eni izmed najlepših in najdaljših peščenih plaž v Mjanmaru, kjer bo ogromno možnosti za potapljanje in uživanje na soncu.  Kokosove palme, bananine palme, turkizno morje, neverjetni sončni zahodi … Ali bi si lahko človek želel kaj boljšega ob zaključku potovanja? Za tiste bolj avanturistične, bo možnost (po želji) izredno slikovite vožnje z motorjem do sosednje vasi, izlet do slonje farme (možna ježa) ali ribolov z lokalnimi ribiči.  Zadnji dan se bomo zapeljali do Yangona, kjer nam bo ostalo še nekaj časa za raziskovanje ali zgolj počitek. GH (Z)

16. DAN: POLET DOMOV
Zapeljali se bomo na mednarodno letališče, od koder bomo poleteli proti domu.

*Z = zajtrk;  *V = večerja; *H = hotel;  *GH = gostišče;  *R = nočna vožnja z VIP avtobusom.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Nikoli ni prepozno za popotniško dogodivščino...

Odhodi

26.10. – 05./10.11.2019 / 11 oz. 16 dni.
23.11. – 03./08.12.2019/ 11 oz. 16 dni.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Mjanmaru: od 1.550 eur in vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Zagreb – Bangkok/Yangon – Zagreb z vsemi letališkimi taksami;
 • Enosmerni let na relaciji Bangkok – Mandalay  z vsemi letališkimi taksami (cena variira);
 • Namestitve v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (GH) v dvoposteljnih/triposteljnih sobah z zajtrkom;
 • Nočni VIP avtobus (udoben avtobus z raztegljivimi sedeži) na relaciji Bagan – Inle in Inle – Yangon;
 • Vse prevoze po programu v Mjanmaru (najeti avtobus/kombi, redna linija Vip avtobusa, taxiji, električna vozila v Baganu, ladjica na celodnevnem izletu na Inleju);
 • Organizacijo, vodenje in našo energijo;
 • Podaljšek potovanja stane od 1.750 eur na osebo.

V ceno ni vključeno:

 • Transfer do bližnjega letališča in nazaj 60 eur – 90 eur;
 • Vstopnine (cca. 70 eur), morebitni dodatni izleti, ki niso zajeti v program in napitnine;
 • Vožnja s konjskim vozom – okvirno 10 eur/osebo, ladjica za opazovanje sončnega zahoda v Mandalayu – okvirno 10 eur/osebo, kolesa v Inleju – okvirno 5 eur/osebo, izposoja motorja s šoferjem na morju – okvirno 20 eur/osebo, enoposteljna soba (130 eur/krajše potovanje).
 • Riziko odpoved potovanja in zavarovanje z asistenco v tujini;
 • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 16 oseb. V primeru manjše skupine je potrebno doplačilo: 50 eur (15 – 14 oseb), 100 eur (13 – 10 oseb), 130 eur (9 – 7 oseb) in 160€ eur (6 oseb).

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 30% cene potovanja. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 oseb), bomo šli v nakup letalskih kart. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa se cena za organizacijo in vodenje potovanja sorazmerno poviša. Ko je skupina potrjena, se plača letalsko karto, preostali del računa do polne cene pa mora biti poravnan najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

Priročne informacije: Po Burmi bomo potovali z javnim VIP klimatiziranim avtobusom, avtobusom, s taxiji, s čolni, ladjo in najetim avtobusom/kombiji in letalom. Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah, nočitve v preprostem hotelu (dvoposteljne ali triposteljne sobe). Hrana je dobra in pestra. Ogromno je rezancev in riža in na zelo različne načine pripravljene zelenjave. So kraji, kjer strežejo le vegetarijansko hrano. Od mesa se da dobiti piščanca, kozje meso in jagnjetino. Sadje se priporoča predvsem tisto, ki se da olupiti (banane, pomaranče ipd). Hrana je svojevrstno doživetje dežele! Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. Vsa naša potovanja so avanturistična in je temu tudi prilagojen program potovanja, prevozi in namestitve. V Mjanmar prihajamo v poznem jesenskem in zimskem času, ki je najprijetnejši čas za potovanje, saj je vlage zelo malo in temperature so nižje kot v poletnem času. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5ᵒC in 30ᵒC. Padavine niso pogoste. Burma je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča. Seveda pa moramo upoštevati navodila in pravila pri oblačenju in obnašanju, ki so nekoliko drugačna od naših.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 16 oseb.

Viza: Slovenci za obisk Mjanmara potrebujemo vizum.

Nasvet: Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Namig: Mjanmar resnično odlično poznamo; državo smo počez že večkrat prepotovali.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Tajska in Mjanmar imata monsunsko podnebje; od meseca maja do oktobra prevladuje deževna doba z visokimi temperaturami in visoko vlago, od novembra do marca pa prevladuje zimski monsun s prijetnimi temperaturami (25 – 35 °C) in jasnim vremenom – to je tudi najbolj primeren čas za potovanje po Tajski in Mjanmaru.