Madagaskar

Potovanje na Veliki rdeči otok

Madagaskar oz. Veliki rdeči otok kot ga nekateri radi imenujejo je za Grenlandijo, Novo Gvinejo in Borneom četrti največji otok na svetu. Zaradi svoje specifične lege v Indijskem oceanu in zaradi oddvojenosti od Afrike in Azije ga lahko imenujemo tudi »svet zase«. Otok je izredno svojevrsten, kar se kaže v številnem endemičnem rastlinstvu in živalstvu in nenazadnje tudi v prebivalstvu. Življenjsko filozofijo Malgašev označujeta besedi »mura mura« ali hiti počasi, kar je pravo nasprotje Evropejcem, ki se nam venomer nekam mudi. Ljudje na Madagaskarju so preprosti, prijazni in imajo veliko spoštovanje do tujcev, ki jih imenujejo »vazá«. Med tem ko se mestno življenje Evropejcev odvija v zaprtem prostoru: od doma v službo (pa še to z avtom) in nazaj, se na Madagaskarju, na vasi, vse odvija zunaj, v naravi. Endemično floro in favno (80- 90%), ki je ne najdemo nikjer drugje na svetu, lahko obiskovalci spoznavamo v preko 50 različnih narodnih parkih in rezervatih: tu rastejo tudi drevesa »s koreninami navzgor« – baobabi, po katerih skačejo in nabirajo sadeže ljubke polopice, znane iz risank Madagaskar – makiji oz. lemurji. Čudovit je malgaški kras – Tsingy, pa številne peščene plaže, estetski spominki iz rafije, lesa, volovskih rogov, posebnega papirja, tekstila … Za Madagaskar turistični vodič Lonely Planet celo pravi, da je ena najbolj očarljivih in prijetnih destinacij na svetu!

Možnosti izletov
 • Nepozabni utrip prestolnice Antananarivo, ki se na kratko imenuje Tana. Je prvi stik z otokom v Indijskem oceanu, ki ni ne Afrika ne Azija, ampak »svet zase«. Poleg endemične flore in favne so posebni tudi prebivalci, ki imajo značilnosti številnih kultur, ki so naseljevale Madagaskar. Tana nudi številne možnosti ogledovanja in spoznavanja. Ima gornje, to je elitni del ter spodnje mesto, kjer sta glavni trg Analakely s tržnico, železniško postajo, hoteli in restavracijami ipd. Najvišja točka je kraljevski kompleks Rova. Okrutna in pohotna kraljica Ranavalona I., je kristjane, ki se niso hoteli spreobrniti, dala vreči s pečin te zanimive turistične točke. Na Rovi je nekaj zanimivih muzejev, ki jih sicer v drugih krajih Madagaskarja ni. V Tani je tudi prvo spoznavanje jezika, izjemne kulinarike in glasbe salegy. In možnost obiska človeka, ki je pomagal že 300.000 revežem. Pedra Opeke našega misijonarja, nominiranca za Nobelovo nagrado za mir. Srečanje s Petrom in ogled skupnost Akamasoa (slovensko: Dobri prijatelji) mnoge zaznamuje za vse življenje. Tana je tudi izhodišče za obiske kakšnega izmed 12 kraljevih gričev (grič Ambohimanga pod UNESCO-m), ki so zaznamovali malgaško zgodovino in kulturo.
 • Deževni gozd in druga endemična flora ter favna so se ohranili v preko 50 naravnih parkih in rezervatih. Na vzhodu, ne daleč od Tane je narodni park Perinet. Perinet obsega več parkov, tako, da so možni več dnevni ogledi. Njihova največja znamenitost so največji med lemurji, črno beli indriji. Indriji se sporazumevajo z značilnimi klici na razdaljah več kilometrov daleč in morda bodo kakšnega našega zaspaneta zjutraj s svojimi klici tudi zbudili.
 • Na severovzhodni strani otoka je zanimiva turistična točka, večji otok Ille Sainte Marie (Nosy Boraha). Nekoč je bil to otok piratov, kjer se je potopila ladja kapitana Kidda, the Adventure: tudi on naj bi bil pokopan nekje na otoku. Sainte Marie je lep za kopanje, potapljanje, šnorklanje, ribolov in ogledovanje zgodovinskih znamenitosti. Je tudi točka za opazovanje grbastih kitov, ki se selijo tod mimo. Povezave z letalom in ladjo.
 • Narodni park Tsingy de Bemaraha (pod UNESCO-m) na zahodni obali je ena najlepših ali celo najlepša znamenitost Madagaskarja. Edinstveni Kras v parku je nenavaden, mističen kot lunina površina. Vsa pokrajina je našpičena in neprehodna, kar potrjuje dejstvo, zakaj jo je pleme Sakalava poimenovalo Tsingy. V prevodu to pomeni hoditi po prstih oz. plesati. Najgloblje zajede, nekakšni kanjoni, so globoke tudi do 120 metrov, na dnu pa raste tropsko rastlinje, v katerem se skrivajo tipične malgaške živali.
 • Nedaleč od obmorskega mesteca Morondava je največkrat fotografiran motiv Madagaskarja - Aleja tisočletnih baobabov. Na obrežju Morondave živijo ljudje iz ribiškega plemena Vezu, ki so bili še pred nekaj desetletji ribiški nomadi. Živeli in zasledovali so ribje jate v svojih pirogah (jadrnicah deblakih) in življenja na kopnem niso poznali.
 • Na skrajnem severu je kraj Diego Suarez (Antsiranana), odlično izhodišče za številne izlete v narodne parke, treking, potapljanje, ribolov, in kopanje. Diego je med vsemi malgaškimi mesteci arhitekturno najbolj evropsko. Najlepši izlet je v Tsingy Rouges (rdeči kras), ki je nastal zaradi kemično fizikalnih pojavov, izpiranja redeče zemlje – laterita. Neke vrste kapnikov visokih do 4 metre se prelivajo v nenavadnih barvah od oker, oranžne, rjave in drugih nenavadnih odtenkov.
 • Najbolj pogosta pot tistih, ki raziskujejo Madagaskar, je pot iz Tane na jug, v Tulear. Eno ali več dnevni vmesni postanki nudijo zelo številne možnosti. Prva postaja je Antsirabe mesto pousse poussov (rikš). Teh naj bi bilo kar okoli 10.000, njihove zadnje stranice krasijo raznobarvni motivi idiličnega kmečkega in ribiškega življenja.
 • Naslednja zanimiva točka za krajši postanek je mestece Ambositra - prestolnica domače obrti. Tu delajo izdelke iz lesa - znane so intarzije, iz rafije, brušenih kamnov in slikarije.
 • Pred prihodom v mesto Fianarantsoa je eden bolj zanimivih narodnih parkov - Ranomafana. Tu so lemurji tako rekoč na vsakem koraku. V mestu Fianarantsoa, drugem največjem na Madagaskarju, je zanimiv ogled starega dela, ki je na vzpetini. Je priljubljeno izhodišče za treking, za ogled bližnjih plantaž čaja in samostanskega vinarstva. Med top 10 vodič Lonely Planet uvršča vožnjo z enotirno železnico na relaciji Fianarantsoa – Manakar. Vožnja z železnico nudi spoznavanje narave in domačinov - sopotnikov.
 • Nedaleč od Fianarantsoe je eno najlepših mestec na veliki planoti po kateri se peljemo proti jugu, Ambalavao. Najbolj je poznano po posebnem papirju, ki ga tu izdelujejo ter po bližini drugega najvišjega vrha Madagaskarja, 2643 visokega Pic Imarivolanitra. Vrh je v sklopu narodnega parka D'Andringitra, v katerem je mogoče ubrati številne pohodniške ture.
 • Isalo, blizu vasi Ranohira, je eden izmed narodnih parkov, ki jih obiskovalec ne bi smel prezreti. Reke in potoki so izdolbli globoke kanjone, tu so lemurji, edinstveno je kopanje v tolmunih (piscine naturelle). Prostranost parka in številne pohodniške poti nudijo oglede za več dnevni postanek. Del parka se lahko ogleda z džipom.
 • Še malo in popotnik je v Tulearju. Vmes je še znamenita vasica Ilakaka, ki slovi po iskalcih in prodaji safirjev. Bolj kot za oglede samega mesta, je Tulear (Toliara) dobro izhodišče za izlete v bližnjo okolico. Če so najlepše plaže na severu, na in okoli otoka Nosy be, so v tukajšnji okolici druge najlepše po vrsti. V bližini so narodni parki, možnosti za kopanje, šnorklanje potapljanje, ribolov in ogledovanje in dobro jedačo iz morskih jedi. Priljubljeni kraji za oglede so Anakao, kamor vas iz Tulearja ali vasice St. Augustine pripeljejo s pirogo, Ifaty in Mangily.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Življenje je ena sama dogodivščina...

Odhodi

10 - 23 dni / odhod po želji.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Madagaskarju: za organizacijo potovanja računamo 250 eur na osebo. Vse ostalo se plača na licu mesta na Madagaskarju, informativne cene: letalska karta na Madagaskar od 1.150 eur na osebo, notranji leti na Madagaskarju od 220 eur na osebo, šoferju, ki je obenem tudi vodnik in govori francosko in angleško se na dan plača 70 eur + porabljeno gorivo, za vsak dan stojnine je cena enaka. Vso prehrano in prenočišča si gostje na Madagaskarju plačujejo sami (po dogovoru oz. priporočilu vodnika). Razponi cen hotelov se gibljejo od najmanj 15 eur na noč za dvoposteljno sobo brez zajtrka. V primeru 8 ali več prijavljenih lahko zagotovimo slovenskega vodnika.

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati 250 eur na osebo. Zaradi zasedenosti letalskih povezav na Madagaskarju svetujemo čimprejšnjo prijavo. Prosimo upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj na Madagaskarju ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole: posledično so možne spremembe, dodatne stroške udeleženci potovanja krijejo sami. Priročne informacije: Madagaskar sodi med gospodarsko najmanj razvite države na svetu in tudi zato tujce, včasih celo preveč, spoštujejo. Želimo, da naši potniki tega ne bi izkoriščali in da bi bili do domačinov spoštljivi. Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 2 - 4 oseb.

Viza: Ob prihodu na Madagaskar dobimo vizum za 30 dni brezplačno.

Nasvet: Potovanje je primerno za vse, ki imajo radi avanturizem, popotniški način odkrivanja sveta, spoznavanje domačinov in njihovih navad, za zaljubljence v naravo ...

Namig: Madagaskar sodi med gospodarsko najmanj razvite države na svetu in tudi zato tujce, včasih celo preveč, spoštujejo. Želimo, da naši potniki tega ne bi izkoriščali in da bi bili do domačinov spoštljivi. Tonga soa! Dobrodošli na Madagaskarju!

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot: Madagaskar ima na severu tropsko, na jugu pa subtropsko podnebje. Vroča deževna doba traja od novembra do aprila, sušno hladnejše obdobje pa od maja do oktobra. Najhladnejši mesec v letu je julij, ko se temp. spusti do 10 °C, najtopleje pa je decembra, ko se temp. gibljejo od 16 do 29 °C. Vzhodna stran otoka je zaradi JV pasatov bolj namočena kot vzhodna in južna stran otoka.