Camino de Compostela

Po Jakobovi poti v Santiago

Ena najstarejših romarskih poti v Evropi se steka iz vseh kotičkov Evrope do katedrale v Santiagu de Compostela v Španiji. Camino je pot srca in kot taka se nam tudi odpira. Pot nam nudi doživetje naravnih in zgodovinskih lepot španske pokrajine Galicije, hkrati pa nudi tudi izkušnjo spoznavanja ljudi iz celega sveta, ki se podajajo na to pot. Prehodili bomo zadnjo etapo poti Camino France ter nadaljevali pot po Camino Fisterra, ki sta skupaj dolgi 235 km oz. 10 dni hoje. Potovanje bomo zaključili v Santiagu de Composteli z romarsko mašo (udeležba po želji).

1. DAN: Ponoči se bomo iz Ljubljane zapeljali do bližnjega letališča, od koder bomo poleteli proti naselju Santiago de Compostela. V opoldanskih urah bomo pristali v Santiagu, nato pa se bomo z lokalnim prevozom odpeljali do našega pohodniškega izhodišča, malega kraja Triacastela. Med krajšim postankom si bomo ogledali mesto Lugo, ki se lahko pohvali z najstarejšim, popolnoma ohranjenim rimskim obzidjem, ki je danes po UNESCO-vo zaščito. Na cilju se bomo nastanili v romarskem zavetišču – albergu in se pripravili za naslednji, prvi pohodni dan.

2. DAN – 7. DAN: Podali se bomo na t. i. Camino France oz. na njegovo zadnjo etapo pred končnim ciljem – katedrala v Santiagu de Composteli. Hodili bomo skozi vedno zeleno in s potoki ter rekami prepleteno pokrajino Galicijo, ki je znana po svojih keltskih koreninah in kulinaričnih morskih dobrotah. Pot nas bo vodila mimo čudovitega Portomarina, jutranje sonce nas bo prebudilo na vzponu proti Gonzarju, v naselju Melide si bomo privoščili hobotnico ali Caldo Galego, galsko juho, prečili bomo številne potoke in reke preko starih mostov … Prespali bomo v vasici Ribadiso, nato pa bomo pot nadaljevali skozi evkaliptusove gozdove mimo Pedrouza in preko vrha Monte del Gozo, kjer bomo prvič zagledali Santiago. Ves čas bomo sledili Jakobovi školjki in rumeni puščici; vsak dan nas bo ne glede na vreme »spremljal« naš korak. Preko vrat Porta de Santiago bomo vstopili v staro mestno jedro Santiaga de Compostele, ki je zaščiteno pod UNESCO-m, nato pa se bomo po ozkih uličicah spustili do našega cilja oz. mogočne katedrale. V romarski pisarni bomo dobili potrdilo o prehojeni poti Camino France, hkrati pa si bomo notranjost katedrale tudi ogledali. Kdor bo želel, se bo lahko udeležil tudi večerne romarske maše. Naselje Santiago de Compostela je tesno povezano z apostolom Jakobom st., zaradi katerega se je v 12. stoletju pričelo masovno romarstvo na njegov grob; njegovo okostje je shranjeno v kripti katedrale. Dandanes je to univerzitetno mesto prepredeno z zgodovino romarstva in številnimi turisti iz vsega sveta, ki se dnevno zbirajo na trgu Praza do Obradorio.

8. DAN: Čas za počitek in ogledovanje, nakupovanje, raziskovanje ali posedanje na šarmantnih stopnicah pred katedralo s kavo ali kozarcem vina in kosom slastne Jakobove torte (Tarta de Santiago) v naročju.

9. – 11. DAN: Značilnost Camina je vsakodnevna rutina, ki jo bomo izkusili tudi mi. Tako kot vse prejšnje dni, bomo zgodaj zjutraj vstali, pripravili nahrbtnike, pozajtrkovali in krenili na pot. Pričeli bomo zadnjo etapo Camina, Camino Fisterra; za večino romarjev je to zadnji cilj »konec zemlje«, kar ime Finisterra tudi pomeni. Pot nas bo popeljala skozi mesto Negreira, vas Maronas, nato pa nas bo popeljala še skozi manj obljudeno, samotnejšo pokrajino redkejši vasic. S planote hriba Monte do Carballo bomo prvič zagledali Atlantski ocean in naš drugi cilj rt Fisterra z njegovim svetilnikom.

12. DAN: Iz obmorskega mestec Cee se bomo podali na zadnji dan hoje, kjer bomo ob več kot kilometer dolgi peščeni plaži polni Jakobovih školjk prispeli do ribiškega kraja Fisterra. Nadaljevali bomo do njegovega rta, kjer se bo naša pot zaključila s pogledam na horizont Atlantskega ocena. Strnili bomo misli in vtise, hkrati pa bomo tukaj simbolno pustili vse kar v življenju ne potrebujemo več. Odvisno od vremena se bomo v Santiago vrnili zvečer ali naslednje jutro.

13. DAN: Santiago de Compostela je prestolnica španske pokrajine Galicija. Še zadnjič se bomo sprehodili preko trga Praza do Obradoiro, prisluhnili bomo lahko živi keltski glasbi v podhodu pri katedrali …, nato pa se bomo z letalom vrnili nazaj do bližnjega letališča, od koder bo sledil še transfer do Ljubljane; predviden prihod je v nočnih urah.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Travel is about the journey, not the destination...

Odhodi

Datum: 24.04. – 06.05.2018 / 13 dni, potovanje je potrjeno – le še 2 prosti mesti.
Datum: 16.09. – 28.09.2018 / 13 dni, potovanje je potrjeno.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Camino de Compostela: 599 eur na osebo in vključuje:

  • Transferja na letališče in nazaj;
  • Vse transferje po Španiji z javnim prevozom skladno s programom;
  • Nočitve v prenočiščih za romarje (albergih) skladno s programom;
  • Nakup slovenske romarske potne listine – Credencial, ki je potreben za prenočevanja v albergih;
  • Organizacijo in spremstvo;
  • Cena velja ob prijavi 7 prijavljenih.

V ceno ni vključeno:

  • Povratni let iz bližnjega letališča v Santiago de Compostela z vsemi taksami – leteli bomo z nizkocenovnimi prevozniki: cena letalskih kart v mesecu septembru 2017 je bila cca. 150 eur na osebo;
  • Prehrana: 9 eur – 12 eur kosilo ali večerja, ki vključuje pijačo (meni za romarje: predjed, glavna jed, sladica, pijača), v nekaterih albergih bo možnost tudi samostojnega kuhanja;
  • Marsikje bo možen tudi transfer prtljage med albergi za informativno ceno cca. 7 eur na prevoz na osebo za dnevno etapo;
  • Minimalno število prijavljenih je 7 oseb, maksimum pa 14 oseb.

Lama varčuje

V nekaterih alberhih bo možnost tudi samostojnega kuhanja.

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (7 oseb), bomo šli v nakup letalskih kart. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih prevoznikov se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene glede na datum prijave in plačila.

Priročne informacije: Način potovanja je popotniško usmerjen. Nastanjeni bomo v t. i. albergih, (zavetišča za romarje-pohodnike), potrebna je spalna vreča. V albergih bo tudi možnost kuhanja oz. priprave hrane. Hoja tehnično ni zahtevna, dnevno bomo hodili do največ 7 ur. Potrebna je primerna fizična pripravljenost na večdnevno zaporedno hojo. Španija je varna dežela, a vseeno moramo biti pozorni na osebno lastnino.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 7 – 14 oseb.

Viza: Slovenci za potovanje v Španijo ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Hoja zahteva kar nekaj fizične kondicije, pot tehnično ni zahtevna.

Namig: V albergih bo možnost priprave hrane, skupaj bomo lahko pripravljali prave male kuharske specialitete.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Španija ima oceansko, kontinentalno, gorsko in sredozemsko podnebje. Kontinentalno podnebje najdemo v osrednji planoti Meseti, zanj pa so značilne hladne zime in vroča poletja. Padavin je malo, najbolj namočeni so zimski meseci. Najbolj primeren čas za potovanje po Jakobovi poti je od aprila do junija in od septembra do oktobra, ko je prijetno toplo, jutranje temperature so hladne.

Vtisi potnikov