Škotska

Škotska za sladokusce

9 dnevno potovanje po skrivnostnih škotskih otokih je sijajna avantura, če želite to deželo resnično spoznati in doživeti. Odpravili se bomo v najlepše predele Škotske, se z Nielom podali na morje, kjer bomo poskusili izslediti tjulnje in delfine, očaral nas bo otok Skye, z divjo lepoto pa nas bosta prevzela otoka Harris in Lewis. Sprehodili se bomo po neverjetni peščeni plaži, si na otoku Lewis ogledali najpomembnejše arheološke spomenike, med njimi stoječe kamne v Callanishu in utrdbo v Carlowayu. V naših pogledih bodo osamljene plaže, tiha jezera in dominantne gore … Ustavili se bomo ob jezeru Loch Ness, kjer bomo imeli možnost, da zagledamo pošast Nessie. Očarali nas bodo vrtovi gradu Blair, St. Andrews, konzolni most in kapela Rosslyn, za konec pa smo prihranili še eno od najživahnejših mest v Evropi – Edinburg.

1. DAN: NA ŠKOTSKO
Prevoz iz Ljubljane na letališče in polet na Škotsko. Transfer do hostla v Edinburgu in nočitev.

2. DAN: EDINBURG
Dopoldne bomo namenili raziskovanju Edinburga, ki velja za eno najbolj atraktivnih mest v Evropi. Sprehodili se bomo po ulicah Princess street in Royal Mile, si ogledali katedralo Sv. Gilles, grad … Če bo možno, si bomo ogledali tudi škotski parlament, po želji pa se bomo sprehodili še na kakšno vzpetino, da dobimo pogled na celoten Edinburg.

3. DAN: EDINBURG – FORT WILLIAM
Spoznali bomo eno izmed najbolj atraktivnih evropskih mest. Začeli bomo s sprehodom po Kraljevski milji od palače Holyrood do dominantnega edinburškega gradu, navdušila nas bo normanska katedrala Sv. Egidija, vrtovi pod gradom in Princess Street … popoldne pa se bomo z vlakom odpeljali po prekrasni škotski pokrajini do Fort Williama, ki velja za škotsko meka pohodništva pod obronki najvišje Škotske gore – Ben Nevis.

4. DAN: FORT WILLIAN – SKYE
Najprej bomo zavili ob kaledonski kanal, ki so ga zgradili sredi 19. stoletja in z njim povezali vzhodno in zahodno obalo Škotske. Danes služi predvsem jadralcem in popotnikom, da si skrajšajo pot okoli razčlenjene škotske obale. Naslednji vrhunec bo ogled gradu Eliean Donan, nato pa se bomo odpravili na otok Skye in si ga ogledali iz morske perspektive. Po morju se bomo na dvourno opazovanje divjih živali podali z vseživljenjskim naravoslovcem, ki živi na otoku Skye že več kot 20 let. Počasi bomo potovali ob zalivih in spektakularnih čereh iz obdobja jure. Opazovali bomo ptice, morda tudi tjulnje, pliskavke, vidre, kite …

5. DAN: SKYE – HARRIS
Ujeli bomo trajekt na otok Harris kjer nas bodo čakale izjemne peščene plaže, navdušila pa nas bo tudi največja in najbolj spektakularna plaža otoka Harris – Luskentyre. Zapeljali se bomo na jug otoka in si ogledali izjemno cerkev v Rodelu. Ob »zlati cesti« bomo občudovali majhne zaselke, ob obali pa bomo poskušali izslediti tjulnje. Popoldnevi bodo na voljo za kakšen sprehod po čudoviti okolici; dvakrat bomo prespali na otoku Harrisu.

6. DAN: HARRIS – CALLANISH – LEWIS
Odpravili se bomo na otok Lewis, kjer si bomo ogledali 4.000 let stare stoječe kamne v Callanishu in spoznali kakšne utrdbe so gradili pred okoli 2.000 leti v Dun Carlowayu. V Gareninu bomo spoznali naselje tradicionalnih črnih hiš prekritih s slamnato streho, v naselju Bragar si bomo ogledali spodnjo čeljust sinjega kita, ki je meril v dolžino okoli 25 m! Nadaljevali bomo do najsevernejše točke otoka Lewis – Butt of Lewis; s kančkom sreče bomo opazovali tjulnje in seveda različne vrste ptic. Pozno popoldne se bomo vrnili nazaj na otok Harris.

7. DAN: HARRIS – LOCH NESS
Odpravili se bomo do Tarberta in ujeli trajekt do Uiga; odkrivali bomo lepote »Meglenega« otoka. Bazalni stolp Old Man of Storr nam bo odličen orientir, bazaltne stebre pa bomo občudovali ob padajočem slapu. Sprehodili se bomo do trhlih ruševin gradu Duntulm, nato pa bomo pot nadaljevali proti najbolj skrivnostnemu jezeru Škotske – Loch Ness. Tukaj nas čaka še presenečenje.

8. DAN: LOCH NESS – DALWHINNIE – GRAD BLAIR
Jezero Loch Ness je največje vodno telo na britanskem otoku; po površini je drugo največje in po globini drugo najgloblje jezero Škotske. Znano je po pošasti Nessie, ki so jo največkrat opazili iz okolice gradu Urquhart. Mimo Invernessa se bomo zapeljali v Dalwhinnie, kjer bomo obiskali destilarno viskija in se seznanili s proizvodnjo »vode življenja«, kot Škoti poimenujejo to pijačo. Popoldne si bomo ogledali grad Blair, kjer bomo spoznali fascinantno preteklost vojvod in grofov iz Atholla. Sprehodili se bomo skozi 30 soban, ki se danes kažejo v popolnem sijaju. Grad obdaja čudovit park z mogočnimi drevesi in obora z jeleni. Dan bomo končali v Pitlochryiju, če bomo še pri volji, pa se bomo odpravili do hidroelektrarne, ob kateri je speljana lososova lestev.

9. DAN: ST ANDREWS – FORTH RAIL BRIDGE
Dopoldne si bomo ogledali St Andrews; mesto, ki se ponaša z najstarejšo univerzo na Škotskem je hkrati tudi rojstni kraj golfa. Najbolj nas bodo navdušili ostanki katedrale Sv. Andreja, ki je nekoč veljala za največjo katedralo Škotske; dolga več kot 100 metrov. Zgrajena je bila leta 1158 in takrat je veljala kot središče srednjeveške katoliške cerkve na Škotskem in kot sedež nadškofije St Andrews. Kasneje bomo občudovali tudi največji železniški most Škotske, in sicer Forth Rail, ki je bil zgrajen leta 1890; do nedavnega je bil najdaljši konzolni most na svetu. Pozno popoldne bomo prispeli na letališče in poleteli proti bližjemu letališču. Sledil bo še transfer do Ljubljane.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Eat well and travel often...

Odhodi

24.04. – 02.05.2018, kmalu potrjeno.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zardi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Škotski: 1.190 eur na osebo ob 12 prijavljenih in vključuje:

  • Cena vključuje: prevoz na bližnje letališče iz Ljubljane in nazaj;
  • Letalski prevoz na Škotsko iz bližnje okolice in nazaj: leteli bomo z nizkocenovnimi prevozniki;
  • Prevoz po Škotski z vlakom in majhnim avtobusom skladno s programom;
  • Oba trajekta in izlet s čolnom po morju;
  • Nastanitve v mladinskih hotelih v večposteljnih sobah (v večini primerov bodo štiriposteljne sobe), ob dovolj zgodnji prijavi in ob doplačilu 100 eur na osebo bo možno dobiti dvoposteljne sobe;
  • Vodenje in organizacijo potovanja;
  • Cena velja ob prijavi min. 12 prijavljenih.

V ceno ni vključeno:

  • Prehrana in vstopnine. Doplačilo za dvoposteljno sobo znaša 100 eur na osebo: možno le ob dovolj zgodnji prijavi;
  • Minimalno število prijavljenih je 8 oseb, maksimum pa 18 oseb. V primeru manjše skupine (8 – 11 oseb) je potrebno doplačilo v višini 100 eur na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (8 oseb), bomo šli v nakup letalskih kart. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cena se lahko spremeni v primeru spremembe cene letalske karte, zato je priporočljiva čimprejšnja prijava.

Priročne informacije: Potovali bomo z minibusom, ker si samo s takšnim vozilom lahko ogledamo in doživimo najbolj odmaknjene predele Albe, kakor se Škotska imenuje v keltskem jeziku. Dnevno bomo prevozili okoli 200 km, kar pomeni, da dnevi ne bodo natrpani z ogledi in vožnjo; tako nam bo ostalo več časa za doživljanje izjemne Škotske. Spali bomo v mladinskih hotelih, proti doplačilu pa bo možno spati tudi v dvoposteljnih sobah. Hrano (večerje in zajtrke) si bomo pripravljali sami ali pa bomo obiskali kakšno lokalno restavracijo. Nekaj ur na dan bo tudi hoje in zato priporočamo dobre in nepremočljive čevlje. Prosimo vas, da upoštevate naslednje: izlet s čolni bo izveden v okolici čudovitega otoka Skye ali po ožini Loch Caronn. V primeru razburkanega morja ali slabega vremena bo izlet odpadel; do sedaj smo izlet izvedli 8 krat, samo dvakrat je odpadel! Pridružujemo si pravico do spremenjenega reda ogledov in krajev prenočišč. Na splošno se vreme na Škotskem hitro spreminja, konec meseca aprila lahko čez dan pričakujemo okoli 10 – 15 °C.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 8 – 18 oseb.

Viza: Slovenci za potovanje na Škotsko ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Nekaj ur na dan bo tudi hoje, zato priporočamo dobre in nepremočljive čevlje.

Namig: Vstopnin nismo vključili v končno ceno zato, da se boste lahko na licu mesta odločili kaj si boste ogledali.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Škotska ima blago oceansko podnebje. Močni zahodni vetrovi JZ smeri prinašajo pozimi na celino blag zrak, poleti pa hladen zrak iz SZ. Relativna vlažnost je skozi vse leto visoka, pozimi je pogosta megla. Letni časi so dokaj neizraziti; poletja so prijetno topla, zime blage, temperature le redko padejo pod 0 °C. Pomlad je ponavadi hladnejša od jeseni, padavine pa so razporejene čez vse leto. Največ padavin pade v zahodnih delih hribovja.

Vtisi potnikov