Švedska s polarnim sijem

S haskiji po Skandinaviji

Vabimo vas na zimsko avanturo po skrajnem severu Švedske. Odpravili se bomo v Kiruno oz. najsevernejše švedsko mesto, ki leži 145 km severno od polarnega kroga. Z najetimi avtomobili se bomo odpravili na safari na lose in severne jelene, obiskali bomo ledeni hotel, se s pasjo vprego podali na približno 20 km dolgo pot po zasneženih gozdovih in čez številna zamrznjena jezera in reke, dve noči bomo prespali v koči v divjini, kjer bomo lahko opazovali polarni sij, se z motornimi sanmi podali na približno 60 km dolgo pot po prostranstvih Laponske … Vabljeni torej na potovanje po pokrajini, ki nudi spokojnost in mir ter občudovanje polarnega sija in številne zimske aktivnosti; ste za pravo zimsko doživetje?

1. dan: Potovanje na Švedsko
Odhod bomo imeli v jutranjih urah, in sicer bomo imeli organiziran prevoz na Dunaj, od koder bomo poleteli v Kiruno. Predviden prihod v Kiruno je okoli 23.00. ure, nato pa bo sledil še transfer do našega hostla.

2. dan: Po zajtrku bomo za tri dni najeli avtomobila (3-4 potniki). Odpravili se bomo na safari na lose in severne jelene, in sicer na na območje, kjer smo jih  še vedno opazovali; v primeru lepega oz. sončnega vremena jih veliko poležava kar ob robu gozda. Morda bomo v daljavi lahko opazovali tudi najvišjo goro Švedske, Kebnekaise. Popoldne se bomo zapeljali v najstarejši hotel, kjer nas bodo navdušile ledene skulpture, zvečer pa se bomo v primeru jasnega vremena podali na lov aktivne avrore oz. na lov za polarnim sijem.

3. dan: Odpravili se bomo v Abisko in se seznanili z bogato floro in favno tega območja.  V Abisku se tudi pozimi vedno kaj dogaja. Če bo le možno, se bomo odpravili tudi do zaledenelih slapov in do jezera. Zvečer se bomo v primeru jasnega vremena ponovno podali na lov za polarnim sijem.

4. dan: Prost dan. Vreme na severu Švedske ni vsak dan sončno, tako da nam bo ta dan še kako prav prišel za prerazporeditev programa. Lahko se bomo odločili za kakšno dodatno aktivnost in se tako npr. odpravili v rudnik železove rude, se morda opcijsko odpravili na ribolov po zamrznjenih jezerih.

5. dan: Vožnja s pasjo vprego po zasneženih gozdovih, čez zamrznjena jezera in reke je edinstven način doživljanja Laponske v zimskem času. Ta dan bomo najprej spoznali haskije, dobili bomo topla oblačila in potrebno opremo ter se na saneh in z njihovo pomočjo odpravili po prostranstvih Laponske. Z njimi bomo prepotovali okoli 20 kilometrov. Na poti bomo naredili postanek v kampu, kjer se bomo okrepčali; kosilo je vključeno. Na saneh sta dva potnika, en vodi, drugi je na saneh, po polovici poti pa se lahko zamenjata. Zadnji dve noči bomo lahko ostali v Kiruni ali pa se bomo odpravili za dve noči v kočo v divjini, ki sprejme do največ 12 ljudi; minimalno število je 8 gostov,  verjamemo pa, da bo skupina hitro polna. Lastnik koče v zameno pričakuje rezervacijo oz. udeležbo z motornimi sankami ali pa ribolov po zamrznjenih rekah oz. jezerih. Sicer imate lahko  tudi prost dan v Kiruni. V koči v divjini so samo skupna ležišča, koča ima tudi savno!

6. dan: Opcijski izlet z motornimi sankami
Zadnji dan na Laponskem je namenjen izletu z motornimi sanmi. Po zasneženi pokrajini Laponske bomo prevozili od 40 do 60 km; na izletu bomo imeli tudi kosilo. Na motornih saneh sta predvideni po dve osebi;  če jih želite voziti, ne pozabiti vozniškega dovoljenja, na polovici poti se seveda lahko potnik in voznik zamenjata, če bosta želela. Koča v divjini nam daje veliko prednost pri opazovanju polarnega sija, saj v neposredni bližini ni mestne svetlobe oz. svetlobnega onesnaževanja.

7. dan: Po zajtrku bomo imeli organiziran transfer na letališče in let preko Stockholma na Dunaj in naprej transfer do Ljubljane, kjer se bo naša skupna pot končala.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Eat well and travel often...

Odhodi

Okvirna datuma: 19.02. – 25.02.2019 in 26.02. – 04.03.2019 / 7 dni, zbiramo prijave.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi poceni letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Švedski v letu 2018: 1.390 eur na osebo in vključuje:

 • Transfer na letališče in nazaj;
 • Vse lete in letališke takse;
 • Transferje na letališču v Kiruni;
 • Nastanitev v v mladinskem hotelu v Kirnuni v štiriposteljnih sobah;
 • Izlet s pasjo vprego in izlet v ledeni hotel z vstopnino;
 • Najem avtomobilov za 3 dni s kasko zavarovanjem;
 • Vodenje in organizacijo potovanja;
 • Otroci imajo 150 eur popusta;
 • Cena velja ob prijavi 8 prijavljenih;
 • Rok za prijavo po razpisni ceni je 3 mesecev pred odhodom, kasneje je lahko cena potovanja višja zaradi višjih cen letalskega prevoza;
 • Cena je veljala za potovanje v letu 2018, končna cena potovanja v letu 2019 bo znana naknadno.

V ceno ni vključeno:

 • Stroški osebne narave, prehrana in vstopnine izven programa;
 • 4 krat dvoposteljna soba po 70 eur na osebo;
 • Izlet z motornimi sanmi od 110 do 150 eur na osebo;
 • Zimski ribolov informativno 120 € na osebo;
 • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 12 oseb. V primeru manjše skupine (6 – 7 oseb) je potrebno doplačilo 100 eur na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 osebe), bo potrebno plačati znesek za nakup letalskih kart.

Priročne informacije: Prosimo upoštevajte, da je polarni sij naravni pojav, ki ga seveda ne moremo garantirati. Najbolj viden je v jasnih nočeh, ko je aurora aktivna. Do sedaj smo na vseh naših zimskih potovanjih občudovali ta naravni spektakel. Prvi in zadnji dan bomo prilagodili letom. V času našega potovanja v mesecu marcu se na severu Švedske zima poslavlja, ampak vseeno lahko pričakujemo dnevne temperature okoli – 5 do – 15 °C.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 12 oseb.

Viza: Slovenci za potovanje na Švedsko ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Svetujemo, da se predhodno pozanimajte kako v fotoaparat dobro ujeti polarni sij.

NamigPotovanje ni zahtevno, primerno je za ljudi s skupinskim duhom.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Švedska ima oceansko, celinsko, gorsko in subarktično podnebje. Od juga proti severu je podnebje vse bolj celinsko, kar pomeni, da se večajo nasprotja med toplimi poletji in mrzlimi zimami na Laponskem, količine snežnih in deževnih padavin pa se v isti smeri zmanjšujejo. Mestece Kiruna ima subarktično podnebje, kjer je v zimskih mesecih zaradi magnetnih polj mogoče videti severni sij.

Vtisi potnikov