Kirgizija in Tadžikistan

Neodkrita Švica Osrednje Azije

Kirgizija je z visokogorjem zaprta država, ki se je drži sloves »Švica Osrednje Azije«. To je dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja, z ozkimi dolinami, ki jih krasijo kristalno čiste reke, turkizna jezera, zeleni gozdovi in neskončna stepa, kjer se pasejo konji, ovce in jaki. Preko tega goratega in težko prehodnega dela je potekal eden izmed krakov Svilne ceste, kjer se je mudil tudi mongolski Džingiskan in se ustavil Marko Polo, ko je potoval proti Kitajski in srečal gostoljubne kirgiške nomade, ki se vse do danes niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja. Pridružite se nam in skupaj bomo odkrivali lepote nomadske Kirgizije.

1. DAN: LET V KIRGIZIJO
Iz bližnjega letališča bomo poleteli proti Kirgiziji.

2. – 3. DAN: POLET IN PENDŽIKENT
Po zgodnjem pristanku se bomo zapeljali do Pendžikenta. Na poti do tja se bomo ustavili ob mavzoleju enega največjih perzijskih poetov. Ob prihodu v Pendžikent se bomo sprehodili po bazarju in si ogledali star del mesta, ki je nekoč veljal za središče Sogdianske civilizacije in kateremu mu pravijo kar “Pompeji Osrednje Azije”. GH (Z)

3. DAN: DOLINA SEDMERIH JEZER
Ta dan se bomo odpravili na izlet v dolino sedmerih jezer v Fanskem gorovju. Jezera so predvsem znana po tem, da ima vsako jezero drugačen odtenek, in sicer od nebeško modre pa do turkizne barve. Tu se bomo srečevali z domačini in nomadi, hkrati pa se bomo sprehodili tudi do jezer. Zvečer se bomo zapeljali v slikovito visokogorsko vas, ki je izhodišče za naš 3-dnevni treking v Fanskih gorah. GH (Z)

4. – 6. DAN: TREKING
Treking v Fanskem gorovju velja za tadžiški biser! Naš 3 dnevni treking bodo krasila modro-zelena ledeniška jezera s fantastično kuliso pobeljenega pogorja. Na poti nas bodo spremljali 5-tisočaki in resnično neznano gorovje z vrezanimi dolinami in neštetimi jezeri; narava v Fanskem gorovju nam bo kar jemala dih. Dnevne hoje bo 5 – 7 ur na dan. V šotorih na trekingu bomo prespali 3-krat, zadnji dan pa bomo prespali v vasi pri domačinih. Dodatno opremo nam bodo nosili konji/osli/mule. C (Z)

7. DAN: JEZERO ISKENERKUL
Zapeljali se bomo do jezera Iskenderkul in si privoščili krajši pohod. Sprehodili se bomo ob obali jezera Iskenderkul in do slapu ter občudovali vršace Fanskega gorovja iz druge strani. Pozno popoldan se bomo zapeljali do prestolnice Tadžikistana. GH (Z)

8. DAN: DUŠANBE in KARAVANSARAJ
V Dušanbeju je še vedno čutiti ostanek sovjetskega pridiha s širokimi avenijami, zelenimi parki, megalomanskimi palačami in novodobnimi spomeniki ter “hruščevkami”. Na t.i. »zeleni tržnici« bomo lahko barantali z domačini. Ogledali si bomo nacionalni muzej, kjer se nahaja zavidljiva zgodovinska in arheološka zbirka iz območja današnjega Tadžikistana. Mogoče je najbolj poznan 13 m dolg kip Bude v ležeči asani (položaj) iz 6.st. pred našim štetjem. Popoldan se bomo zapeljali do karavansaraja, ki ga je omenjal že Aleksander Veliki. Ponovno bomo prespali v Dušanbeju. GH (Z)

9. DAN: SVILENA CESTA
Pot nas bo vodila proti jugu, po prašni cesti in skozi rodovitno pokrajino ter zapuščena mesta. Na poti proti jugu Tadžikistana bomo opazovali največje akumulacijsko jezero Nurek in brezčasnost pokrajine ter v hribovja vpete vasice iz blata in slame.  Na poti do Kalalikhumba se bomo ustavili v pomembni, danes renovirani perzijski trdnjavi, ki je bila zelo pomembno središče na svileni cesti. GH (Z)

10. – 12. DAN: BARANG in HERBALNI TREKING
Pot nas bo vodila do doline Bartang, kjer živijo avtohtoni Pamirci, ki še vedno ohranjajo svoje starodavne običaje in močno zaznamovano tradicijo. Prav gotovo nas bo osupnila narava Pamirja. Jezera in reke, majhne vasice in veličastnost visokogorja Pamir, ki nas bo gotovo prevzela. O prijaznih (naših izbranih) domačinih pa ne bi izgubljali besed, saj smo vsako leto vsakič znova prijetno presenečeni. Tu si bomo privoščili tudi t.i. herbalni treking, kjer se bomo seznanili z lokalnimi zdravilnimi rastlinami in domačo visokogorsko hrano. Prijazni domačini nam bodo ostali še dolgo v lepem spominu. GH (Z)

13. – 14. DAN: WAKHAN – OB AFGANISTANSKI MEJI
Sledila bo pot do Wakhanske doline. Vozili se bomo vzdolž reke Pandž, ki deli Afganistan od Tadžikistana. Na poti nas bo spremljalo pamirsko gorovje, kjer izstopa preko 6000 m visok »gorski par«: Pik Marx in Pik Engels. Tu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi. S pogledom na afganistansko stran pa se v nebo štrlijo pobeljeni vrhovi Hindukuša. V pokrajini Wahkan si bomo ogledali sufijske grobnice, budistične stupe, zoroastrske templje ognja, trdnjavo, preko 6000 petroglifov ter ostalih zapuščin Svilene ceste. Vsekakor je to pokrajina, kjer je čas zastal. Mogoče si bomo lahko privoščili tudi kopel v naravnih toplotnih vrelcih. GH (Z)

15. – 17. DAN: MURGAB & NOMADI
Iz Wakhanske doline se bomo zapeljali proti gorovju Aličur. Ustavili se bomo pri Zelenem jezeru, pri 10.000 let starih stenskih poslikavah, v karavansaraju in zapuščenih grobnicah. Na poti nas bo spremljala brezčasna pokrajina zasneženih vrhov Pamirja, jezera in redki zaselki. V največjem mestu province, v Murgabu, se bomo sprehodili skozi bazar in si ogledali izredno zanimiv etnološki muzej, nato pa se bomo podali v divjino h pravim kirgiškim nomadom, ki živijo v neposredni bližine kitajske meje. Na poti do tja pa “lunarna” pokrajina, jaki in neverjetna praznina. Zadnji dan bomo preživeli s kirgiškimi nomadi daleč stran od civilizacije. GH in J (Z)

18. DAN: PAMIR HIGHWAY
Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Danes nas bo pot popeljala po osupljivem najvišjem delu “Pamirske visokogorske ceste”. Potovali bomo čez 4655 m visok prelaz. Na poti pa prostranstva, rdeče gore, odmaknjene vasice, jaki  in impozantno jezero Karakul, od koder je viden Lenin Pik. Prespali bomo pri domačinih, kjer bomo počaščeni z domačo kuhinjo in mogoče še s kakim presenečenjem. GH (Z)

19. – 20. DAN: VZNOŽJE PIK LENINA
Zapusti bomo Karakul in se po spektakularni cesti zapeljali proti Kirgiziji. Ob meji se nahaja kralj pamirskega gorovja: Pik Lenin (7134 m). Slikovito pokrajino  bomo doživeli s trekingom v vznožju Pik Lenina, kjer se bomo vzdignili na 3900 m visoko točko v neposredni bližini ledenika. Prespali bomo v jurti pri kirgiških nomadih. Na željo se bomo lahko preizkusili tudi v ježi konjev.  J (Z)

21. DAN: OŠ
Iz nomadskega objema se bomo zapeljali do Oša po najslikovitejšemu delu Ferganske doline. Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zvečer se bomo zapeljali do letališča. / (Z)

22. DAN: POLET
Polni lepih doživetij in vtisov se bomo vrnili domov, ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

*Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje; *P = nočitev na avtobusu, vlaku, palubah.

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Eat well and travel often...

Odhodi

11.07. – 01.08.2018 / 22 dni, potovanje je zagotovljeno.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi poceni letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Kirgiziji: od 1.395 eur + letalska karta
Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri 16 prijavljenih ter letalska karta s taksami (670 eur ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine oz. do zapolnitve kvot). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1300 eur (letalska karta, organizacija in deloma za stroške ne terenu), ostale nastale stroške se plačuje na poti, kot del programa.

 • Cena potovanja vključuje: povratno letalsko karto v Kirgizijo z vsemi taksam (odvisno od dneva prijave, od 600 eur do 850 eur), organizacijo, vodenje in našo energijo, namestitve v jurtah z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom, vse stroške  s prevozi (večinoma z jeepi ali več-sedežniki na 4WD; nekaj pa tudi z minibusom in/ali z avtomobili), slovenskega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika;
 • Cena velja ob prijavi 16 prijavljenih.

V ceno ni vključeno:

 • Hrana, ki ni navedena v programu, vstopnine oz. dovolilnice, napitnine in dodatni izleti, ki niso vključeni v program;
 • Stroški osebne narave (okvirno se na poti dodatno porabi 200 eur – 300 eur;
 • Vizum za Tadžikistan z GBAO dovolinico (80 eur)
 • Izposoja šotorov na 3-dnevnem treking (4 eur/dan);
 • Doplačilo za enoposteljno sobo ni možno zaradi narave potovanja;
 • V primeru leta iz kakšnega bližnjega letališča si lahko po predhodnem dogovoru skupaj najamemo prevoz;
 • Nočitev prvi in zadnji dan potovanja;
 • Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini in riziko odpovedi potovanja;
 • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 16 oseb. V primeru manjše skupine (13-15 oseb) je potrebno doplačilo 100 eur, v primeru (11-12 oseb) 120 eur, v primeru (8-10 oseb) pa 170 eur na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja v Kirgizijo je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 oseb), bo potrebno plačati letalske karte. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo oz. se cena sorazmerno poviša in se potovanje vseeno lahko izpelje. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive; 100% zagotavljamo le ceno naše organizacije in vodenja. Prosimo upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj v Kirgiziji ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole; posledično so možne spremembe.

Priročne informacije: Način potovanja je popotniško usmerjen. Potovali bomo z avtobusom in najetimi jeepi/kombiji na 4 WD. Spali bomo v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (Uzbekistan), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu). Treking in relativno dolge vožnje zahtevajo kar nekaj fizične, predvsem pa psihične kondicije in prilagajanja skupini. To je naše najbolj avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi. Glede hrane naj omenimo, da je veliko mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja. Potovanje je primerno za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo in za vse tiste, ki imajo v sebi vsaj malo popotniške žilice.

Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 16 oseb.

Viza: Slovenci za potovanje v Kirgizijo ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Treking in relativno dolge vožnje zahtevajo kar nekaj fizične, predvsem pa psihične kondicije in prilagajanja skupini.

Namig: Cena potovanja je zelo ugodna. :)

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Kirgizija ima v večini celinsko podnebje, kar pomeni, da je poleti zelo vroče (temp. lahko dosežejo tudi 40 °C), v najbolj mrzlih območjih pa so temp. v zimskem času pod ničlo tudi do 40 dni. Severna predgorja imajo zmerno klimo, podnebje v gorovju Tjanšan pa se spreminja od suhega celinskega do gorskega, odvisno od nadmorske višine. Padavin je malo. Najbolj primeren čas za potovanje po Kirgiziji je od poznega junija do septembra.

Vtisi potnikov