Kirgizija

Neodkrita Švica Osrednje Azije

Kirgizija je z visokogorjem zaprta država, ki se je drži sloves »Švica Osrednje Azije«. To je dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja, z ozkimi dolinami, ki jih krasijo kristalno čiste reke, turkizna jezera, zeleni gozdovi in neskončna stepa, kjer se pasejo konji, ovce in jaki. Preko tega goratega in težko prehodnega dela je potekal eden izmed krakov Svilne ceste, kjer se je mudil tudi mongolski Džingiskan in se ustavil Marko Polo, ko je potoval proti Kitajski in srečal gostoljubne kirgiške nomade, ki se vse do danes niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja. Pridružite se nam in skupaj bomo odkrivali lepote nomadske Kirgizije.

1. DAN: LET V KIRGIZIJO
Iz bližnjega letališča bomo poleteli proti Kirgiziji.

2. – 3. DAN: BIŠKEK & SONG KUL in KIRGIŠKI NOMADI
Po pristanku bo sledil informativni ogled Biškeka, nato pa se bomo zapeljali do vasice, ki bo izhodiščna točka za ogled osrednjega dela Kirgizije. Sledila bo čudovita vožnja v osrednji del Kirgizije; fantastična narava, spektakularni prelazi in visokogorske ceste, majhne in zaspane vasice … Prispeli bomo do jezera Song Kula, kjer se preko poletja e tu pasejo črede konj, jakov in ovac, domačini pa še zmeraj živijo jurtah. Privoščili si bomo jahanje konjev, opazovali bomo nomadski način življenja in se po želji povzpeli na okoliške gore. GH & J (Z)

4. – 5. DAN: KARAVANSERAJ IN TAŠ RABAT
Iz Song Kula nas bo pot vodila preko številnih prelazov in kanjona reke Narin, nato pa bo sledil spust proti kitajsko-kirgiški meji, do Taš Rabata, kjer se nahaja impozanten in originalno ohranjen karanvansaraj, ki priča o trgovanju že v času Marka Pola. Tu si bomo privoščili treking do jezera, ki se nahaja tik ob kitajski meji in kjer je preko višine 4000 m nekoč vodila Svilna cesta  (6 ur hoje). Pot bomo prehodili ali pa si bomo po želji privoščili  ježo na konju med divjino prekrasne narave; mogoče nam bo uspelo videti tudi jake ali celo svizce. Zadnji dan se bomo zapeljali do Narina, kjer bomo tudi prespali. J in GH (Z)

6. – 7. DAN: KARAKOL, PRAVLJIČNI KANJON TER JEZERO ISIK KUL
Zapeljali se bomo do obale drugega najvišjega jezera na svetu, do Isik Kula, kjer si bomo privoščili krajši treking in si ogledali nenavadne kamnite formacije t. i. “pravljičnega kanjona” in “sedmih bikov”, ki so vpete v rdeč kamen, ki krasi to pokrajino. Sledila bo še blatna (zdravilna) kopel, nato pa se bomo zapeljali do Karakola, kjer si bomo ogledali center mesta in pravoslavno cerkev. GH (Z)

8. – 10. DAN: TREKING V ALA-TOO GOROVJU 
3-dnevni treking v fascinantnem Ala-Too gorovju, eni izmed verig gorovja Tjanšan. Našo pot krasi slikovita pokrajina s turkiznim jezerom, zelenimi dolinami in pobeljenim pogorjem Tjanšana. Vsekakor nas bo prevzel gorski svet Kirgizije, kjer prednjačijo številne gore, kanjoni, soteske in mamljivi razgledi. Najvišja točka našega treka bo 3800 m, treking tehnično ni zahteven, a je potrebno biti kondicijsko pripravljen. Hoje je od 5–8 ur/dan. C in GH (Z, V)

11. DAN: POT DO BIŠKEKA 
Zapeljali se bomo do Biškeka, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih, na kar priča tudi kip Lenina. Pozno zvečer se bomo zapeljali do letališča, od koder bomo poleteli proti Evropi. GH (Z)

12. DAN: POLET
Nočni odhod proti letališču v Biškeku in let proti Evropi. Polni lepih doživetij in vtisov bomo zvečer že doma, ko se bomo zavedli, da nas ponovno čakajo rutina, služba, šola in obveznosti … do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK POTOVANJA

12 – 13. DAN: PAMIR IN PIK LENIN
Iz Biškeka bomo poleteli proti Ošu in se nato zapeljali po najslikovitejšemu delu Ferganske doline; če bomo imeli srečo, si bomo ogledali še tradicionalne konjske igre. Zapeljali se bomo vse do tadžiško–kirgiške meje, kjer se nahaja Pamir in Pik Lenin (7134 m). Slikovito pokrajino bomo doživeli s trekingom; povzpeli se bomo na 3800 m nadmorske višine. J (Z)

14. DAN: FESTIVAL KONJSKIH IGER & KIRGIŠKA FOLKLORA
Ogledali si bomo festival tradicionalnih konjskih iger. Konji so del kirgiške kulture in njihovega vsakdana in zato si bomo v pristnem visokogorskem okolju prepričali o spretnosti kirgiških konje jezdecev. Na festivalu bodo nastopili tudi rokoborci na jakih. Na ogled bodo ročne obrti, folklora … J (Z)

15. DAN: OŠ
Zapeljali se bomo nazaj do Oša, nato pa si bomo lahko ogledali živahen in tipičen centralno azijski bazar, zvečer pa se bomo lahko povzeli še na razgledno točko oz. na t. i. Salamonov hrib. GH (Z)

16. DAN: PRIHOD DOMOV
Nočni odhod proti letališču v Ošu/Biškeku in let proti Evropi. Polni lepih doživetij in vtisov bomo zvečer že doma, ko se bomo zavedli, da nas ponovno čakajo rutina, služba, šola in obveznosti … do naslednjega srečanja seveda!

*Z = zajtrk; *K = kosilo; *V = večerja *H = hotel; *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje

Lama svetuje

Daljši opis potovanja, koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Your whole life can change in a month, but your hometown will be just as you left it...

Odhodi

09.07.– 20./24.07.2017 / 12 oz. 16 dni, potovanje je zagotovljeno.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi poceni letalskih kart!

Cena

Cena potovanja in trekinga po Kirgiziji:
12 dnevno potovanje: 890 eur + cca. 450 eur za letalsko karto.
15 dnevno potovanje: 1.100 eur + cca. 450 eur za letalsko karto.
Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 12 prijavljenih (300 eur) ter letalska karta s taksami. Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1200 eur, ostale nastale stroške se plačuje na poti, in sicer kot del programa.

  • Cena potovanja vključuje: povratno letalsko karto v Kirgizijo z vsemi taksam (odvisno od dneva prijave od 300 eur do 600 eur), organizacijo, vodenje in našo energijo, vso nastanitev z zajtrki: namestitve v jurtah, pri domačinih v preprostih sobah in v guesthousih, vse stroške s prevozi in voznike, slovenskega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika (na trekingu), nosače in kuharje ter hrano na trekingu (zajtrk, večerja in malica na poti);
  • Organizacijo vodenja potovanja in trekinga s strani lokalne agencije;
  • Cena velja ob prijavi 16 prijavljenih.

V ceno ni vključeno:

  • Zdravstveno zavarovanje in riziko odpovedi potovanja;
  • Hrana, ki ni navedena v programu in vstopnine oz. dovolilnice ter napitnine;
  • Izposoja šotorov na 3-dnevnem treking (4 eur/dan);
  • Nočitev prvi in zadnji dan potovanja;
  • Doplačila za enoposteljno sobo niso možna zaradi narave potovanja;
  • V primeru leta iz kakšnega bližnjega letališča si lahko po predhodnem dogovoru skupaj najamemo prevoz (cca. 60 eur);
  • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 16 oseb. V primeru manjše skupine (12-15 oseb) je potrebno doplačilo 70 eur, v primeru (10-11 oseb) 120 eur, v primeru (8-9 oseb) 140 eur  in v primeru (6-7 oseb) pa 160 eur na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja v Kirgizijo je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 oseb), bo potrebno plačati letalske karte. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo oz. se cena sorazmerno poviša in se potovanje vseeno lahko izpelje. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive; 100% zagotavljamo le ceno naše organizacije in vodenja. Prosimo upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj v Kirgiziji ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole; posledično so možne spremembe.

Priročne informacije: Način potovanja je popotniško usmerjen. Potovali bomo z avtobusom in najetim kombiji. Spali bomo v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu). Treking in relativno dolge vožnje zahtevajo kar nekaj fizične, predvsem pa psihične kondicije in prilagajanja skupini. Glede hrane naj omenimo, da je veliko mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja. Potovanje je primerno za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo in za vse tiste, ki imajo v sebi vsaj malo popotniške žilice.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 16 oseb.

Viza: Slovenci za potovanje v Kirgizijo ne potrebujemo vizuma.

Nasvet: Treking in relativno dolge vožnje zahtevajo kar nekaj fizične, predvsem pa psihične kondicije in prilagajanja skupini.

Namig: Cena potovanja je zelo ugodna. :)

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Kirgizija ima v večini celinsko podnebje, kar pomeni, da je poleti zelo vroče (temp. lahko dosežejo tudi 40 °C), v najbolj mrzlih območjih pa so temp. v zimskem času pod ničlo tudi do 40 dni. Severna predgorja imajo zmerno klimo, podnebje v gorovju Tjanšan pa se spreminja od suhega celinskega do gorskega, odvisno od nadmorske višine. Padavin je malo. Najbolj primeren čas za potovanje po Kirgiziji je od poznega junija do septembra.

Vtisi potnikov