Osrednja Azija

Tadžikistan & Kirgizija in podaljšek v Uzbekistan

Prelepa Osrednja Azija je nepozabni del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma; v Kirgiziji se bomo srečali z nomadi, v Tadžikistanu z divjo visokogorsko pokrajino, v Uzbekistanu pa z neverjetno arhitekturno dediščino … Potovanje po Svilni cesti je zagotovo prava popotniška poslastica.

1. DAN: POLET
Naša avantura v Centralno Azijo se pričenja.

2. – 5. DAN: TREKING V FANSKEM GOROVJU
Tridnevni treking v fascinantnem gorovju Fan, ki velja za Tadžiški biser. Krasijo ga modro – zelena ledeniška jezera s fantastično kuliso pobeljenega pogorja. Na poti nas bodo spremljali pettisočaki in neraziskana gorovja z vrezanimi dolinami in neštetimi jezeri, ki nam bodo jemala dih. Hoje bo od 5 – 8 ur na dan. Najvišja točka trekinga bo na 3700 m. GH / C (Z, V)

6. DAN: PRESTOLNICA TADŽIKISTANA – DUŠANBE IN KARAVANSARAJ
Zgodaj zjutraj se bomo zapeljali do prestolnice Tadžikistana – do Dušanbeja, kjer bo sledil krajši ogled mesta. V Dušanbeju je še vedno čutiti ostanek sovjetskega pridiha s širokimi avenijami in zelenimi parki ter megalomanskimi palačami. Na t. i. »zeleni tržnici« bomo lahko barantali z domačini ali zgolj uživali v tem modernem mestu. Popoldan se bomo zapeljali do bližnjega karavansaraja, ki ga je omenjal že Aleksander Veliki in je bil v času velikega uzbeškega khanata obnovljen; vsekakor karavansaraj priča o trgovski izmenjavi in razcvetu Osrednje Azije. GH (Z)

7. DAN: KANJONI IN RODOVITNE RAVNICE
Pot nas bo vodila proti jugu po prašni cesti skozi rodovitno pokrajino in zapuščena mesta. Na poti proti jugu Tadžikistana bomo od daleč opazovali največje akumulacijsko jezero in brezčasnost pokrajine, medtem ko bomo v daljavi že videli vpete doline v objemu velikega gorskega masiva – Pamirja. Popoldan bomo prispeli v manjše mesto Kalaikhumb, kjer bomo tudi prespali. GH (Z)

8. – 9. DAN: DOLINA BARANG
Pot iz Kalaikhumba nas bo vodila skozi številne afganistanske vasice na tadžiški strani do doline Bartang, kjer si bomo privoščili celodnevni treking. Zagotovo nas bo osupnila narava Pamirja; številna jezera in reke, majhne vasice, veličastno gorovje … O prijaznih (naših izbranih) domačinih pa ne bi izgubljali besed, saj smo vsako leto do sedaj bili prijetno presenečeni. Če nomadi ne bodo na paši, nam bodo morda zaigrali tudi kakšno tradicionalno tadžiško pesem. GH (Z)

10. – 11. DAN: OB AFGANISTANSKI MEJI
Iz Bartanga nas bo pot vodila do Wakhanske province. Vozili se bomo ob reki Pandž, ki deli Afganistan od Tadžikistana. S pogledom na afganistansko stran bomo videli pobeljene vrhove Hindukuša s svojimi zelenimi dolinami in natančno obdelanimi polji. Tu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi, v pokrajini Wahkan pa si bomo ogledali sufijske grobnice, budistične stupe, zoroastrske templje ognja, trdnjavo in preko 6000 petroglifov ter ostalih zapuščin opevane Svilne ceste. Vsekakor gre za pokrajino, kjer je čas zastal. GH (Z)

12. – 13. DAN: MURGAB & NOMADI
Iz Wakhanske province se bomo zapeljali proti gorovju Aličur. Ustavili se bomo pri 10.000 let starih stenskih poslikavah, ki se nahajajo v karavansaraju in številnih zapuščenih grobnicah. Iz Murgaba se bomo zapeljali do kirgiških nomadov, ki živijo na visoki planoti v objemu gorovja Pamir. Pri njih bomo uživali, se sprehajali me čredami jakov in tako opazovali vsakdanje življenje … lahko se bomo povzpeli tudi na bližnji hrib, ki ponuja dober razgled na visokogorsko okolico. J (Z)

14. DAN: PAMIR HIGHWAY IN ČRNO JEZERO
Divjina, tišina in neponovljivo doživetje … Danes nas bo čakala vožnja po osupljivem najvišjem delu “Pamir Highwaya”. Pamirska cesta, ki vodi proti Kirgiziji velja za eno najosupljivejših cest na svetu; potovali bomo čez 4655 m visok prelaz, na poti pa nas bodo spremljala prostranstva, rdeče gore, odmaknjene vasice, jaki in drugo najvišje jezero v Tadžikistanu – Karakul, ki se nahaja na višini 3900 m in ponuja neverjeten pogled v smeri proti Kirgiziji in Kitajski. GH (Z)

15. DAN: PROTI KIRGIZIJI
Zapustili bomo Karakul, nato pa se bomo po spektakularni cesti zapeljali proti Kirgiziji. Sledilo bo prečkanje tadžiško – kirgiške meje; po ureditvi mejnih formalnosti se bomo podali do kirgiških nomadov, ki živijo pod Pamirjem. Prespali bomo v jurti pri kirgiških nomadih. J (Z)

16. DAN: PAMIR IN PIK LENIN
Ob tadžiško-kirgiški meji se nahaja kralj pamirskega gorovja: Pik Lenin (7134 m). Slikovito pokrajino bomo doživeli s trekingom; povzpeli se boo na 4100 m. Za razliko od Tadžikistana pokrajina na kirgiški strani postane zelena in manj sušna, jake pa nadomestijo konji. Tudi mi se bomo lahko preizkusili v ježi konjev ali pa bomo preprosto opazovali vrh Pik Lenina na celodnevnem treking, ki nam bo vsekakor ostal v spominu. J (Z)

17. DAN: OŠ IN FERGANSKA DOLINA
Iz nomadskega objema se bomo zapeljali po najslikovitejšemu delu ferganske doline do Oša. Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Popoldne se bomo lahko zapeljali do t. i. Salamonovega hriba, pomembne romarske točke za domačine, kjer bomo lahko opazovali mesto Oš s hribovito okolico. GH

18. DAN: POLET
Nočni odhod proti letališču v Ošu in let proti bližnjemu letališču. Polni lepih doživetij in vtisov bomo zvečer že doma, ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK V UZBEKISTAN

18. DAN: PROTI UZBEKISTANU
Zelo zgodaj zjutraj se bomo zapeljali do kirgiško – uzbeške meje. Pot nas bo vodila skozi fergansko dolino, nato pa bomo prispeli do Taškenta. Tu se zgodba velikih mest ponovi, saj se Taškent ponaša s svojimi širokimi avenijami, palačami, parki, mošejami, bazarjem in številnimi muzeji. H (Z)

19. – 20. DAN: HIVA
Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Hivi. Zbudili se bomo v puščavskem in simpatičnem mestu Svilne ceste, Hiva. Po svoji izstopajoči arhitekturi je dobila vzdevek »turkizna« Hiva, saj dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. To simpatično mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno tudi ogledali. Naslednji dan se bomo preko puščave zapeljali do Buhare. H (Z)

21. DAN: BUHARA
Buhara je poimenovana kot »steber islama«, hkrati pa ima tudi vzdevek puščavska Buhara. Mesto je nekoč veljalo za učni center in je zgrajeno iz naravnih opek. Buharo si bomo tudi ogledali (trdnjave, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje), si morda kaj kupili ali pa bomo zgolj posedali in uživali v najbolj ohranjenemu mestu Svilne ceste. H (Z)

22. – 23. DAN: SAMARKAND
Vožnja proti Samarkandu z vlakom. Ogledali si bomo najbolj poznano uzbeško mesto, ki ga krasijo številne mošeje, medre, karavansaraji, astrološki observatorij, številne grobnice in še in še. Zadnji dan sebomo  v večernih urah iz Samarkanda zapeljali do letališča v Taškentu, od koder bomo pozno zvečer poleteli proti domu. H (Z) in / (Z)

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta. *Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel; *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje; *P = nočitev na avtobusu, vlaku, palubah.

Lama svetuje

Daljši opis potovanja, koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Eat well and travel often...

Odhodi

12.07. – 29.07./03.08.2017 / 18 oz. 23 dni.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Osrednji Aziji: 1.290 eur + letalska karta
Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov.  Na agencijo se nakaže okvirno 1.300 eur za organizacijo in spremstvo/vodenje, letalsko karto in rezervacijo transporta v Tadžikistanu ter delno rezervacijo nastanitev v Uzbekistanu, ostale nastale stroške se plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine oz. 15 prijavljenih.

  • Cena potovanja vključuje: organizacijo in našo energijo, ceno mednarodnega leta s taksami (cena variira, 600 eur – 800 eur), urejanje posebnega dovoljenja za obisk določenih delov Tadžikistana, dovoljenje za nacionalne parke, namestitve v jurtah z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom, vse stroške s prevozi (večinoma z jeepi ali več-sedežniki na 4WD; nekaj pa tudi z minibusom in/ali z avtomobili), voznike, slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga s strani lokalne agencije;
  • Cena velja ob prijavi min. 16 prijavljenih.

V ceno ni vključeno:

  • Zdravstveno zavarovanje, riziko odpovedi potovanja, vstopnine, transfer do letališča (če je let zven Slovenije), urejanje in posredovanje za tadžiški  (80 eur) in uzbeški vizum (60 eur) v primeru polne skupine, stroške osebne narave in napitnine, izposoja šotorov za 3-dnevnem treking (4 eur/dan za šotor), doplačilo za enoposteljno sobo – možno samo v Uzbekistanu, nočitev prvi in zadnji dan potovanja;
  • Podaljšek v Uzbekistan stane 390 eur na osebo in vključuje: namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom, vse prevoze po programu (z avtobusom in vlakom), notranji let in slovensko spremstvo;
  • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 16 oseb. V primeru manjše skupine (13-15 oseb) je potrebno doplačilo v višini 100 eur, v primeru 11-12 oseb 120 eur na osebo, v primeru 8-10 oseb pa 170 eur na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja v Osrednjo Azijo je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 oseb), bo potrebno plačati letalske karte. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo oz. se cena sorazmerno poviša in se potovanje vseeno lahko izpelje. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive; 100% zagotavljamo le ceno naše organizacijo in vodenje. Prosimo upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj v omenjenih državah ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole; posledično so možne spremembe.

Priročne informacije: Način potovanja je popotniško usmerjen. Potovali bomo z najetim kombiji na 4 WD. Spali bomo v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (Uzbekistan), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu). Potovanje po Osrednji Aziji je primerno za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše najbolj avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi. Treking in relativno dolge vožnje zahtevajo kar nekaj fizične, predvsem pa psihične kondicije in prilagajanja skupini. Glede hrane naj omenimo, da je veliko mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja. V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. Celzija, v visokogorju so temperature preko noči nižje. Padavine niso pogoste. Tadžikistan, Kirgizija in Uzbekistan so varne dežele. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 16 oseb.

Viza: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Tadžikistan in Uzbekistan, za Kirgizijo vizuma ne potrebujemo.

Nasvet: Treking in relativno dolge vožnje zahtevajo kar nekaj fizične, predvsem pa psihične kondicije in prilagajanja skupini.

Namig: Cena potovanja je zelo ugodna. :)

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Podnebje v Tadžikistanu je celinsko z malo padavin, glavni vzrok za pomanjkanje padavin je velika oddaljenost od morja. Kirgizija ima v večini celinsko podnebje, kar pomeni, da je poleti zelo vroče (temp. lahko dosežejo tudi 40 °C), zime so zelo mrzle. Severna predgorja imajo zmerno klimo, podnebje v gorovju Tjanšan pa se spreminja od suhega celinskega do gorskega, odvisno od nadmorske višine. Padavin je malo. V Uzbekistanu velika območja prekrivajo puščave, poletja so dolga, vroča in suha, zime so zelo hladne. V času našega potovanja je v Uzbekistanu prijetno toplo, temp. se gibljejo od 10 – 25 stopinj, v puščavi so noči hladne.

Vtisi potnikov