Osrednja Azija

Tadžikistan & Kirgizija in podaljšek v Uzbekistan

Prelepa Osrednja Azija je nepozabni del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma; v Kirgiziji se bomo srečali z nomadi, v Tadžikistanu z divjo visokogorsko pokrajino, v Uzbekistanu pa z neverjetno arhitekturno dediščino … Potovanje po Svilni cesti je zagotovo prava popotniška poslastica, katero izvrstno poznamo, saj tja vodimo že vrsto let, in pri kateri vam razkažemo vse skrite kotičke tega dela Osrednje Azije.

1. DAN: POLET
Naša avantura v Centralno Azijo se pričenja.

2. DAN: PRESTOLNICA TADŽIKISTANA – DUŠANBE IN KARAVANSARAJ
V Dušanbeju je še vedno čutiti ostanek sovjetskega pridiha s širokimi avenijami in zelenimi parki ter megalomanskimi palačami in novodobnimi spomeniki ter “hruščevkami”. Na t. i. »zeleni tržnici« bomo lahko barantali z domačini ali zgolj uživali v tem modernem mestu. Ogledali si bomo nacionalni muzej, kjer se nahaja zavidljiva zgodovinska in arheološka zbirka iz območja današnjega Tadžikistana; mogoče je najbolj poznan 13 m dolg kip Bude v ležeči asani (položaj) iz 6.st. pred našim štetjem. Popoldan se bomo zapeljali do bližnjega karavansaraja, ki ga je omenjal že Aleksander Veliki in je bil v času velikega uzbeškega khanata obnovljen; vsekakor karavansaraj priča o trgovski izmenjavi in razcvetu Osrednje Azije. GH (Z)

3. DAN: SVILNA CESTA
Pot nas bo vodila proti jugu, po prašni cesti in skozi rodovitno pokrajino ter zapuščena mesta. Na poti proti jugu Tadžikistana bomo opazovali največje akumulacijsko jezero Nurek in brezčasnost pokrajine ter v hribovja vpete vasice iz blata in slame.  Na poti do Kalalikhumba se bomo ustavili v pomembni, danes renovirani perzijski trdnjavi, ki je bila nekoč zelo pomembno središče na Svilni cesti. GH (Z)

4. – 6. DAN: BARANG in HERBALNI treking
Pot nas bo vodila do doline Bartang, kjer živijo avtohtoni Pamirci, ki še vedno ohranjajo svoje starodavne običaje in močno zaznamovano tradicijo. Prav gotovo nas bo osupnila narava Pamirja; jezera in reke, majhne vasice in veličastnost visokogorja Pamir … Pa da o prijaznih (naših izbranih) domačinih ne izgubljamo besed, saj smo bili vsako leto znova prijetno presenečeni. Tu si bomo privoščili t.i. herbalni treking, kjer se bomo seznanili z lokalnimi zdravilnimi rastlinami in domačo visokogorsko hrano. Osupljiva narava in prijazni domačini nam bodo ostali dolgo v lepem spominu. GH (Z)

7. – 8. DAN:  WAKHAN – OB AFGANISTANSKI MEJI
Sledila bo pot do Wakhanske doline. Vozili se bomo vzdolž reke Pandž, ki deli Afganistan od Tadžikistana. Na poti nas bo spremljalo pamirsko gorovje, kjer izstopa preko 6000 m visok »gorski par«: Pik Marx in Pik Engels. Tu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi. S pogledom na afganistansko stran pa se v nebo štrlijo pobeljeni vrhovi Hindukuša. V pokrajini Wahkan si bomo ogledali sufijske grobnice, budistične stupe, zoroastrske templje ognja, trdnjavo, preko 6000 petroglifov ter ostalih zapuščin Svilne ceste. Vsekakor je to pokrajina, kjer je čas zastal. Mogoče si bomo lahko privoščili tudi kopel v naravnih toplotnih vrelcih. GH (Z)

9. – 11. DAN: MURGAB & NOMADI
Iz Wakhanske province se bomo zapeljali proti gorovju Aličur. Ustavili se bomo pri 10.000 let starih stenskih poslikavah, ki se nahajajo v karavansaraju in številnih zapuščenih grobnicah. Na poti nas bo spremljala brezčasna pokrajina zasneženih vrhov Pamirja, številna jezera in redki zaselki. V največjem mestu province, v Murgabu, se bomo sprehodili skozi bazar in si ogledali izredno zanimiv etnološki muzej, nato pa se bomo podali v divjino h pravim kirgiškim nomadom, ki živijo v neposredni bližine kitajske meje. Na poti do tja pa “lunarna” pokrajina, jaki in neverjetna praznina. Zadnji dan bomo preživeli s kirgiškimi nomadi daleč stran od civilizacije. GH in J (Z)

12. DAN: PAMIR HIGHWAY IN ČRNO JEZERO
Divjina, tišina in neponovljivo doživetje … Danes nas bo čakala vožnja po osupljivem najvišjem delu “Pamir Highwaya”. Pamirska cesta, ki vodi proti Kirgiziji velja za eno najosupljivejših cest na svetu; potovali bomo čez 4655 m visok prelaz, na poti pa nas bodo spremljala prostranstva, rdeče gore, odmaknjene vasice, jaki in drugo najvišje jezero v Tadžikistanu – Karakul, ki se nahaja na višini 3900 m in ponuja neverjeten pogled v smeri proti Kirgiziji in Kitajski. Prespali bomo pri domačinih, kjer bomo počaščeni z domačo kuhinjo in mogoče še s kakim presenečenjem. GH (Z)

13. – 14. DAN: Vznožje PIK LENINA
 Zapusti bomo Karakul in se po spektakularni cesti zapeljali proti Kirgiziji. Ob meji se nahaja kralj pamirskega gorovja: Pik Lenin (7134 m). Slikovito pokrajino  bomo doživeli s trekingom v vznožju Pik Lenina, kjer se bomo vzdignili na 3900 m visoko točko v neposredni bližini ledenika. Prespali bomo v jurti pri kirgiških nomadih. Na željo se bomo lahko tu preizkusili tudi v ježi konjev.  J (Z)

15. DAN: OŠ IN FERGANSKA DOLINA
Iz nomadskega objema se bomo zapeljali po najslikovitejšemu delu Ferganske doline do Oša. Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zvečer se bomo zapeljali do letališča. / (Z)

16. DAN: POLET
Polni lepih doživetij in vtisov se bomo vrnili domov, ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK V UZBEKISTAN

16. DAN: PROTI UZBEKISTANU
Zelo zgodaj zjutraj se bomo zapeljali do kirgiško – uzbeške meje. Po formalnostih na meji nas bo pot vodila do Taškenta, kamor bomo prispeli z vlakom v večernih urah. H (Z)

17. DAN: HIVA
Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Hivi. Zbudili se bomo v puščavskem in simpatičnem mestu Svilne ceste, Hiva. Po svoji izstopajoči arhitekturi je dobila vzdevek »turkizna« Hiva, saj dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. To simpatično mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno tudi ogledali. H (Z)

18. – 19. DAN: BUHARA
Zapustili bomo Hivo ter se zapeljali proti Buhhari. Na poti do tja bom prečkali Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije, ki jo je nekoč prečkal Aleksander Veliki in danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. Buhara je poimenovana tudi kot »steber islama«. Ogledali si bomo trdnjavo, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje … Prosto popoldne za nakupe in uživanje v mestu. H (Z)

20. – 21. DAN: SAMARKAND
Sledila bo vožnja z vlakom proti Samarkandu. Ogledali si bomo najbolj poznano uzbeško mesto, ki ga krasijo številne mošeje, medrese, karavansaraji, astrološki observatorij, številne grobnice in še in še. Zadnji dan se bomo  v večernih urah iz Samarkanda zapeljali do letališča v Taškentu. / (Z)

22. DAN: POLET
Polni lepih doživetij in vtisov se bomo vrnili domov, ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta. *Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta

 

Lama svetuje

Koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Your whole life can change in a month, but your hometown will be just as you left it...

Odhodi

17.07. – 01./07.08.2018 / 16 oz. 23 dni, potovanje je potrjeno.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zaradi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po Osrednji Aziji: 1.215 eur + letalska karta
Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 16 prijavljenih ter letalska karta s taksami (660 eur ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1.500 eur, ostale nastale stroške se plačuje na poti, kot del programa.

 • Cena potovanja vključuje: ceno mednarodnega leta s taksami (cena variira, 600 eur – 800 eur);
 • Namestitve v jurtah in v preprostih sobah v guesthousih ali pri domačinih z zajtrkom, ter spanje v hotelih z zajtrkom v Uzbekistanu;
 • Vse stroške s prevozi (večinoma z jeepi ali več-sedežniki na 4WD; nekaj pa tudi z minibusom in/ali z avtomobili in vlaki);
 • Slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • Lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga s strani lokalne agencije.
 • Cena velja ob prijavi 16 prijavljenih.

V ceno ni vključeno:

 • Transfer do letališča, če se leti iz kakšnega bližnjega letališča;
 • Vizum za Tadžikistan z GBAO dovolilnico (80 eur) in vizum za Uzbekistan s priporočilnim pismom (70 eur);
 • Dodatni fakultativni izleti, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • Vstopnine, napitnine, stroški osebne narave (okvirno se na poti dodatno porabi 200 eur – 350 eur);
 • Doplačilo za enoposteljno sobo ni mogoče zaradi narave potovanja;
 • Nočitev prvi in zadnji dan potovanja – letališki dan;
 • Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini in riziko odpovedi potovanja;
 • Podaljšek v UZBEKISTAN se zaračunava posebej, in sicer kot podaljšek potovanja: cena s podaljškom je 1.700 eur + letalska karta in vključuje: namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom, vse prevoze po programu (z avtobusom in vlaki), notranji let, slovensko spremstvo.
 • Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 16 oseb. V primeru manjše skupine (12-15 oseb) je potrebno doplačilo v višini 100 eur, v primeru (9-11 oseb) 170 eur na osebo, v primeru (6-8 oseb) pa 220 eur na osebo.

Lama varčuje

Cena potovanja v Osrednjo Azijo je zelo ugodna!

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 300 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 oseb), bo potrebno plačati letalske karte. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo oz. se cena sorazmerno poviša in se potovanje vseeno lahko izpelje. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive; 100% zagotavljamo le ceno naše organizacijo in vodenje. Prosimo upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj v omenjenih državah ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole; posledično so možne spremembe.

Priročne informacije: Način potovanja je popotniško usmerjen. Potovali bomo z najetim kombiji na 4 WD, v Uzbekistanu pa z vlaki in avtobusi. Spali bomo v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (Uzbekistan), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu). Potovanje po Osrednji Aziji je primerno za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše najbolj avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi. Treking in relativno dolge vožnje zahtevajo kar nekaj fizične, predvsem pa psihične kondicije in prilagajanja skupini. Glede hrane naj omenimo, da je veliko mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja. V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. Celzija, v visokogorju so temperature preko noči nižje. Padavine niso pogoste. Tadžikistan, Kirgizija in Uzbekistan so varne dežele. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 16 oseb.

Viza: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Tadžikistan in Uzbekistan, za Kirgizijo vizuma ne potrebujemo.

Nasvet: Treking in relativno dolge vožnje zahtevajo kar nekaj fizične, predvsem pa psihične kondicije in prilagajanja skupini.

Namig: Cena potovanja je zelo ugodna. :)

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Podnebje v Tadžikistanu je celinsko z malo padavin, glavni vzrok za pomanjkanje padavin je velika oddaljenost od morja. Kirgizija ima v večini celinsko podnebje, kar pomeni, da je poleti zelo vroče (temp. lahko dosežejo tudi 40 °C), zime so zelo mrzle. Severna predgorja imajo zmerno klimo, podnebje v gorovju Tjanšan pa se spreminja od suhega celinskega do gorskega, odvisno od nadmorske višine. Padavin je malo. V Uzbekistanu velika območja prekrivajo puščave, poletja so dolga, vroča in suha, zime so zelo hladne. V času našega potovanja je v Uzbekistanu prijetno toplo, temp. se gibljejo od 10 – 25 stopinj, v puščavi so noči hladne.