Transibirska železnica

Od Moskve do Pekinga

Za vas smo pripravili 20 dnevno potovanje po tirih transibirske in transmongolske železnice od Moskve do Pekinga. Popeljali vas bomo skozi izjemne pokrajine Sibirije, Mongolije in Kitajske. Prikazali vam bomo izjemno kulturo treh dežel, preko katerih je speljana najslavnejša transibirska železnica. Na potovanju se vam bo pridružil priznan fotograf in strokovnjak za fotografijo, Matjaž Intihar. Potovanje ponuja neizmerno veliko zanimivih fotografskih motivov, od postankov vlaka na postajah in vrvež na njih, izjemnih mest ob železnici kot so Irkutsk, Ulan Bator in Peking. Prav tako boste doživeli preprosto življenje domačinov na otoku Olhon in na izletih po mongolskih stepah. Tukaj vas bo očarala izjemna narava. Na tej dolgi poti bo dovolj časa tako za osnovni kot nadaljevalni tečaj fotografije, še en razlog več, da se na pridružite. Na vseh pomembnih lokacijah imamo tudi lokalne vodnike.

1. DAN: DUNAJ – MOSKVA
Let iz Dunaja okoli poldneva. Pristanek na letališču v Moskvi in transfer na železniško postajo Jaroslav. Prosto do odhoda, lahko se odpravite na Rdeči trg in doživite utrip ruske prestolnice ponoči. Transibirska železnica je bila zgrajena med leti 1891 do 1916 in je mreža železnic, ki povezuje evropski del Rusije s pokrajinami Ruskega Daljnega vzhoda. Odhod vlaka je okoli polnoči, nastanitev je v štiriposteljnih kabinah.

2. – 4. DAN: NA VLAKU, DOŽIVETJE TRANSIBIRSKE ŽELEZNICE
Potovali boste skozi mesta, kot so Jekaterinburg, kjer so umorili carja Nikolaja II in njegovo družino. Gorovje Ural ločuje Evropo od Azije, za njim pa se že razteza Zahodno Sibirsko nižavje. Sledila bodo mesta Novosibirsk in Krasnojarsk, prečkali boste veletoke Irtiš, Ob in Jenisej. Zadnji del poti do Irkutska bo še posebej slikovit.

5. DAN: IRKUTSK – OLHON
Dopoldne okoli 9.00 prispete v najlepše mesto Sibirije – Irkutsk. Na železniški postaji vas čakajo vozniki in z minibusom se zapeljete na otok Olhon. Vmes bodo tudi postanki za fotografijo, popoldne pa ujamete trajekt na otok Olhon. Za 4 dni ste nastanjeni v Minihotelu Bajkal.

6. – 8. DAN: OLHON – DOŽIVETJE BAJKALA
Olhon je s površino 730 km2, z dolžino 72 km in povprečno širino 10 km največji otok Bajkalskega jezera. Na Olhonu živi okoli 1500 ljudi, ki so večinoma Burjati. Največji vasi sta Kužir in Harazni. Na recepciji hotela ponujajo številne izlete. Lahko se odpravite do najsevernejše točke otoka Olhon, v srednji ali južni del otoka, toplo pa vam priporočamo izlet z ladjico okoli otoka Olhon. Izlete rezervirate na kraju samem in jih plačate v gotovini. Za enkrat še nimajo bankomata, tako da si priskrbite najkasneje v Irkutsku dovolj rubljev. Cene izletov so od 30 – 35 € na osebo.

9. DAN: OLHON – IRKUTSK
Dopoldne je še prosto na otoku Olhon, okoli poldneva sledi transfer v Irkutsk, na poti v najlepše mesto Sibirije lahko naredite kakšen postanek za fotografijo. V Irkutsku ste nastanjeni v centru mesta v hotelu Rus.

10. DAN: IRKUTSK – NAJLEPŠE MESTO SIBIRIJE
Dopoldan imate 3 urno vodenje po Irkutsku, obiskali boste tržnico, eno od vil dekaberistov (vstopnina ni vključena) in izjemno katedralo. Popoldne se lahko odpravite še do bele hiše Irkutska, opere in do reke Angare. Zvečer imate transfer na železniško postajo, odhod vlaka v Mongolijo je po 21.00. uri.

11. DAN: SALENGA, ULAN UDE, MONGOLIJA
Pokrajinsko zelo zanimiv del poti poteka ob reki Salengi. Dopoldne boste prispeli v Ulan Ude, kjer se začenja transmongolska železnica. Vlak nima restavracije, v Ulan Udeju in Nauškem je daljši postanek in možnost nakupa hrane v nekaj manjših trgovinah.

12. DAN: ULAN BATOR
Zjutraj ob 5:40 prispe vlak v prestolnico Mongolije, Ulan Bator. Nastanitev je v hotelu Genex, ki leži v neposredni bližini Gandan templja. Z vodnikom se odpravite peš najprej v menjalnico, potem pa po zgodovinskem centru mesta do Gandan templja, kjer lahko opazujete jutranje ceremonije menihov. Nadaljujete z ogledom glavnega trga Suhe Bator. Za kosilo vam priporočamo Restavracijo Monet v 17. nadstropju, za odličen pogled na mesto. Prosto popoldne. Ulan Bator ima izjemen narodni muzej, priporočamo vam, da ga obiščete. Med 18:00 – 19:15 imate vključen folklorni program, ki vas bo gotovo navdušil. Priporočamo vam, da se po predstavi odpravite še na mongolsko večerjo.

13. DAN: ULAN BATOR – NARAVNI PARK TERELJ
Dopoldne boste zapustili prestolnico Mongolije in se odpravili v naravni park Terelj ob najjužnejše obronke tajge. Ob poti lahko opazujete jake in črede živine, ki jih pasejo pastirji. Na poti bo kosilo. Nastanjeni ste v neturistični vasi v štiriposteljni jurti, imate polni penzion.

14. DAN: TERELJ – ULAN BATOR
Dopoldne lahko opazujete preprosto življenje domačinov. Po kosilu sledi pot nazaj v Ulan Bator. Spotoma si ogledate še kakšne zanimive skalne formacije in največji kip Džingiskana. Sledi transfer na železniško postajo in odhod vlaka ob 20.50 proti Pekingu preko Hohhota. Ta vlak nima restavracije, hrano si lahko kupite pred odhodom ali na nekaj postankih.

15. DAN: NA VLAKU
Mongolija je druga največja dežela brez stika z morjem. V času največjega obsega Mongolije, ko je vladal Džingiskan in njegovi nasledniki, so obvladovali območje, ki je merilo okoli 33.000.000 km2. Mongolijo imenujemo tudi deželo večno modrega neba, ker je padavin relativno malo. Na jugu dežele leži puščava Gobi, velik del Mongolije predstavlja stepa. Zvečer prispete v Hohhot na Kitajskem do končne postaje ob 21:30, zamenjate vlak in že ste na poti do Pekinga.

16. DAN: PRIHOD V PEKING
Zjutraj prispete v Peking ob 7:20 na zahodno železniško postajo. Sledi transfer do čudovitega tradicionalnega hotela v tipično kitajsko četrt z ozkimi ulicami – kjer boste imeli – China live! Prost dan v Pekingu. Doživite utrip kitajske prestolnice in poskusili njihovo kulinariko! Zvečer je opcijsko možen obisk kitajske opere. Na predstavo se lahko pride že pol ure prej in fotografirate glavne nastopajoče pri pripravi za predstavo!

17. DAN: PEKING, PREPOVEDANO MESTO, POLETNA PALAČA, NEBEŠKI TEMPELJ
Prost dan v Pekingu. Priključite se lahko skupini (angleško govoreči vodnik) in obiščete Prepovedano mesto, kjer vas bo prevzela nekdanja cesarska palača s svojimi pagodami, vrtovi in dvoranami. Poletna palača navdušuje z izjemnimi vrtovi, nebeški tempelj pa z izjemno arhitekturo. Cesarji dinastije Ming in Qing so tukaj molili za dobro letino. Vključeno je kosilo in vstopnine. Informativna cena izleta je 85 €.

18. DAN: PEKING, VELIKI KITAJSKI ZID, MINGOVE GROBNICE
Prost dan v Pekingu. Lahko se priključite skupini z angleško govorečim vodnikom na izlet do mogočnega Kitajskega zidu, ki se vije več kot 3400 kilometrov daleč skozi severno Kitajsko. Zgraditi so ga dali cesarji dinastije Ming med 14. in 16. stoletjem. Je edina gradbena stvaritev na zemlji, ki jo je s prostim očesom mogoče videti z Lune. Sledi kosilo. Nadaljevali boste z ogledom znamenitih grobnic dinastije Ming, kjer je pokopanih 13 njenih cesarjev. Edini grob, ki je danes odprt za javnost, je grob cesarja Wanlija, ki je spremenjen v muzej, v katerem so shranjene čudovite starine in umetnine iz časa dinastije Ming. Vključeno je kosilo in vstopnine. Informativna cena izleta je 85 €.

19. DAN: PEKING, ŽIVALSKI VRT …
Prost dan v Pekingu, verjamemo, da je zanimivih lokacij ogromno. Lahko se odpravite v živalski vrt in si med drugim ogledate živali, ki jih najbolj povezujemo s Kitajsko – pande. Za konec potovanja se lahko odpravite še v restavracijo na pekinško račko in na najlepši način zaključite potovanje od Moskve do Pekinga. Okoli 22:30 imate transfer na letališče in polet v Moskvo ob 2:30 (to je že 20. dan).

20. DAN: MOSKVA – DUNAJ
Pristanek v Moskvi ob 6:40 in nato še let na Dunaj.

Lama svetuje

Daljši opis potovanja, koristne informacije in nasveti v pdf obliki!

Travel is about the journey, not the destination...

Odhodi

26.07. – 14.08.2017 / 20 dni, potovanje je zagotovljeno.

Lama opozarja

Pohitite s prijavami zardi ugodnih letalskih kart!

Cena

Cena potovanja po transibirski železnici v dvoposteljni sobi: 3.299 eur pri 10 potnikih, pri 8 – 9 potnikih je cena 3.399 eur pri 6 – 7 potnikih pa 3499,00 eur in vključuje:

 • Letalske karte v ekonomskem razredu: Dunaj – Moskva in Peking – Moskva – Dunaj s taksami, predviden letalski prevoznik je Aeroflot;
 • Povabilo v Rusijo in registracijo;
 • Vabilo, voucher in potrebno dokumentacijo za pridobitev mongolske in kitajske vize;
 • Vožnjo z vlakom v 2. razredu v 4 posteljnih kabinah;
 • Prenočišča po programu v dvoposteljnih sobah z zajtrkom (razen na vlaku!) Hoteli in penzioni imajo lokalno kategorizacijo, jurta je 4 posteljna;
 • Polni penzion v Terelju;
 • Vse transferje skladno s programom;
 • Lokalne vodnike skladno s programom v Irkutsku in Ulan Batorju
 • Organizacijo in angleško govoreče lokalne vodnike.

V ceno ni vključeno:

 • Hrana, ki ni vključena, stroški osebne narave in vse, kar ni navedeno pod vključeno;
 • Vize (ruska, mongolska in kitajska informativno vsaka informativno 60 eur);
 • Transfer na letališče Dunaj in nazaj.

Možna doplačila:

 • Rziko odpovedi potovanja v vrednosti 5,55% vrednosti potovanja;
 • Zdravstveno zavarovanje CORIS, ki je obvezno;
 • Opcijski izleti na Olhonu in v Pekingu;
 • Za enoposteljno sobo v hotelih nas kontaktirajte.

Lama varčuje

Cena vključuje praktično vse!

Pomembno

Ob rezervaciji na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 250 eur na osebo.

Priročne informacije: 1. dan potovanja po transibirski železnici mora biti petek! Ure, navedene v programu, so lokalni časi krajev, kamor boste potovali ali iz njih odpotovali. Potuje se z letalom, vlakom in s kombijem. Nastanjeni boste v dvoposteljnih sobah v hotelih oz. penzionih lokalne kategorizacije, nastanitev v jurti je štiriposteljna, prav tako so štiriposteljne tudi kabine na vlaku. Na vlaku je restavracija, na nekaterih krajših odsekih (to pomeni npr. cca. 300 km) je ni; hrano boste lahko kupili v kioskih ali pri babuškah. Na vlaku je tudi topla voda in ogrevanje. Dežele, kjer boste potovali so varne, kot povsod pa morate biti pozorni na osebno lastnino.

Slovenci za potovanje po Rusiji, Mongoliji in Kitajski potrebujemo vizume. Uredili jih bomo cca. 40 dni pred odhodom na potovanje. Za pridobitev viz potrebujete vsaj 6 mesecev veljaven potni list, ki ne sme biti poškodovan, po tri osebne fotografije in izpolnjene obrazce, ki vam jih bomo predhodno poslali mi. Zaradi zapletenih postopkov pridobivanja ustrezne dokumentacije za vize priporočamo čimprejšnjo prijavo.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Lama obvešča

Skupina: 6 – 10 oseb.

Viza: Slovenci za potovanje po Rusiji, Mongoliji in Kitajski potrebujemo vizume.

Nasvet: Pa na fotoaparat ne pozabiti. ;)

Namig: Izkoristite edinstveno priložnost za sanjsko potovanje po najslavnejši železnici na svetu.

Lama potuje

Vreme in kdaj na pot:
Najbolj primeren čas za potovanje po transibirski železnici so poletni meseci, ko je vreme dokaj stabilno in toplo. Tudi jesenski meseci so prijetni, a noči postajajo vedno bolj hladne. V poletnih mesecih lahko čez dan pričakujemo temperature okoli 15 – 20 °C, ponoči je hladneje.

Vtisi potnikov